Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) okurlarımıza yılbaşı akşamı hindi mi yoksa kırmızı et mi pişireceklerini sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 69’u kırmızı et pişireceğini belirtti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Fırında sos ve sebzelerle birlikte ağır ağır pişen bir dana incik veya kaburga... Tavada mühürlenip fırına giren bütün bir bonfile, içi pilavla doldurulmuş bütün kuzu kaburga veya pirzola... Etin hangi kısımlarını nasıl pişirmeyi planlıyorsunuz? Yanında neler sunacaksınız? Hindiyi her yılbaşı pişirir misiniz? İçpilav, fırında sebzeler, patates püresi, gravy sos... Yanında nelerle sunarsınız? Hindinin içini neyle doldurursunuz? Kurumadan, yumuşacık pişirmenin püf noktaları neler?” Her ne kadar et hazırlayacağını belirtenler çoğunlukta olsa da yılbaşı sofrasında mutlaka hindi isteyenler daha çok yorumla katıldı anketimize. İşte gelen yorumlardan bazıları...
@zmrtsykn: “Yılbaşı gecesi hindisiz olmaz. Bir gece önce limon, sarımsak, yoğurt ve karabiberle soslayıp bekletiriz. Yılbaşı günü saat 17.30 gibi fırına verip nar gibi kızarmasını bekleriz. Dilerim 2024 herkese uğurlu, bereketli, sağlıklı ve huzurla gelsin.”
@semraaz: “Yılbaşı akşamı hindi ve içpilav tercihimizdir ancak yapımı çok emek istiyor. O yüzden siparişle yaptırıp yemeyi tercih ederiz. Bunun dışında hindi butlarını bir gece öncesinden marine ederek pişirdiğimiz de oluyor.”
@zilliko: “Yılbaşı yemeğimizde hindi olmazsa olmazımızdır. Annem muhteşem pişirir. Buharda patates, havuç, brokoli ve Brüksel lahanasını pişirdikten sonra baharatla tatlandırır ve yanında servis yapar. Özlenen lezzettir...”
@arzugi: “Yılbaşı akşamı mutlaka hindi ve yanına da içpilav yapmaya çalışırım. Biberiye, kekik gibi baharat çeşitleriyle zenginleştirdiğim sosunda kırmızı şarap da kullanırım ve 1 gece mutlaka bu sosta bekletirim. Bol tereyağıyla fırında yaklaşık 4 saat pişiririm. Yumuşacık ve çok lezzetli olur, yiyenler beğenir. Herkese sağlıklı, mutlu yıllar diliyorum.”
@mealmyths: “Her sene arkadaşlarla birimizin evinde toplanırız ve geleneksel olarak da hindiyi ben pişiririm. Genelde salamura suyunda bekletmek ve marine etmek gerekse de biz hazırlık aşamasında hep son ana kaldığımız için buna vakit bulamıyoruz. Hindinin derisini etinden elimle açıp aralarına biberiye, limon kabuğu ve sarımsaklı tereyağı parçalarını yerleştiririm. Bu hem hindiyi lezzetlendiriyor hem de kurumasını engelliyor.”
@ayenkmu: “Kalabalık gruplar için dana kaburgayı tercih ederim. Pişirirken kabına soğan, havuç, patates ve sarımsak da eklerim. Etin yağı ve fırının buharıyla bu sebzeler de nefis lezzetli olur. Tepsinin kenarına tepesi kesilmiş baş sarımsaklar da yerleştirmeyi seviyorum. Pişme suyuna az miktarda şarap da koyarım. Ara ara fırını açıp bu suyu etin üzerine gezdiririm. Hindiyi de aynı şekilde sebzelerle birlikte pişiriyorum. İçpilavıysa bol soğan, baharat, kuşüzümü, badem ve kestaneli pişirmeyi tercih ediyorum.”
PÜF NOKTALARI
Gram’ın şefi, yazarımız Didem Şenol’dan...
KIRMIZI ET
- Bütün bir bonfile veya kemikli pirzola yılbaşı için güzel alternatifler... Bonfileyi önceden tavada mühürleyerek hafif karamelize etmenizi öneririm. Eğer mutfak ipiyle bağlanırsa her tarafı eşit pişer. Mühürlenen bonfileyi biberiye, kekik, sarımsak ve biraz tereyağıyla fırınlayarak pişirebilirsiniz. Fırından çıkardıktan sonra yağlı kâğıt ve alüminyum folyoya sarıp 10 dakika da üstü kapalı şekilde bekletmekte fayda var. Böylece suyu içinde kalıyor ve kestiğinizde her tarafa akmıyor. Biraz dinlendirip sonra kesmek iyi sonuç veriyor.
- Kuzu pirzolayı bütün pişirirken yağlı taraflarını yine kızgın tavada veya döküm tencerede ateşe göstererek mühürlemek iyi sonuç veriyor. Dışına hardal sürmenizi de tavsiye ederim. Hardallamak suyunu içinde hapsetmesini sağlıyor. Yine aynı şekilde bütün somonda da hardallayıp fırınlamak iyi sonuç veriyor.
- Yılbaşı akşamı etin pişme derecesiyle uğraşmamak için kuzu incik veya dana kaburga gibi uzun sürede pişen çeşitleri seçmenizi öneririm. Uzun vakitte piştikleri için misafirlerinizin yanında oturmanıza da imkân sağlar. Ben kırmızı şaraplı bir kuzu incik pişirirdim. Uzun uzun pişer, son anda da sadece ısıtılır... Sonradan ısıtmaya olanak tanıyan bu tarz yemekler ev sahipleri için de büyük rahatlık sağlıyor.
HİNDİ
- Eğer bütün hindi pişirecekseniz salamuraya koymak doğru tercih olur. Bu hem tuzun hindinin içine geçebilmesi hem de etin yumuşak olması için önemli bir detay. Salamura suyu için tuzu bol bir su hazırlayın. İçine portakal, aromatik otlar, biberiye, kekik, tane karabiber, karanfil, isteğe göre rezene ve kereviz gibi pek çok şey katabilirsiniz.
- Salamura suyunda hindiyi 1 gece dinlendirdikten sonra fırınlayın. Buzdolabında bekleyeceği için herkesin o kadar yeri veya vakti de olmayabilir. O zaman da önerim tuzlu, yağlı ve biraz da baharatla lezzetlenmiş bir karışımı enjektörle hindiye zerk etmek... Bunu özellikle göğüs kısmına yaparsanız daha sulu ve lezzetli olacaktır.
- Derisiyle göğüs etinin arasına ince kıyılmış biberiye, kekik, portakal kabuğu, sarımsak, tereyağı karışımını koymak da güzel sonuç veriyor. Aromasından hoşlananlar adaçayı koyabilirler. Hardal-portakal ikilisi çok yakışır. Aslında sulu kalması ve lezzetli olması için en temel püf nokta hindiyi bol bol marine etmek...
- Hindiyi pişirirken de göğsün pişme hızıyla butlarınki aynı olmadığı için bir noktada butları açık ve göğsü kapalı yapmakta fayda var. Güzelce bağlamak da işinizi kolaylaştıracaktır.
- Hindinin içini pilavla doldurursanız pişme süresi iyice uzar. Hindinin kuruma ihtimali de çok daha yüksek olur. Özellikle göğüs kısmının... Bu nedenle pilavı ayrı pişirip yanında sunmayı tercih edin.