Boşanmaların sayısındaki artış, bazı taraflar için aynı rahatlıkla karşılanamıyor. Sokak cinayetleri ise polisin yeterince kontrol sağlayamaması ve yasal boşluklar nedeniyle artış gösteriyor. Çocuklarımızı kontrol edemiyoruz ve onlara yeterince sevgi veremiyoruz. Uyuşturucu, tarihte hiç olmadığı kadar yaygınlaşıyor. Türkiye için üzücü sonuçlar doğuran bir tablo bu. Çok daha iyisini yapabilir, çözüm üretebiliriz.
#ŞiddetYorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaBitlis’in beş minaresinin izinde şehir merkezini yazmıştım 13 Şubat’ta size... Anlatacaklarım bitti sandıysanız yanıldınız. Bitlis’te tarihin sayfalarında ve doğada keşfedeceğiniz daha çok cevher var. Anlatmaya başlarken ilk sırayı kesinlikle Ahlat hak ediyor. 2000 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki Selçuklu Mezarlığı, ülkemizin hazinelerinden. Oraya kadar gitmişken Tatvan’a da uzanalım...
#TürkiyeTürk üçgeni, Türk mimarisinde kullanılan ögelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk üçgeni ifadesini duyan pek çok kişi konu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Bundan dolayı önemli bir konu olma niteliği barındırmaktadır. Sizin için Türk üçgeni nedir, mucidi kimdir ve kim tarafından bulundu? Mimaride Türk üçgeni özellikleri konularını detaylarıyla birlikte derledik.
Sonbahar gezmek için en ideal zamandır ve sonbahar renklerine yolculuk dendiğinde ülemizde akla gelen bölgelerden biri de Kastamonu ve Küre Dağlarıdır. Geçtiğimiz haftasonu Küre dağlarının bir bölümünü, Horma ve Çatak kanyonlarını gezmek için Kastamonu’ya giderek Daday, Azdavay ve Pınarbaşı bölgesinde dolaştım.
#KASTAMONUTürklerin milli çalgısı olan Kopuz, hakkında ilk bilgiler Çince, Uygurca ve Divanü Lugati't-Türk'ün yazdığı metinlerden gelmektedir. Türk müziğinin erken döneminde Hunlar, Göktürkler, Uygurlar olmak üzere siyasi ve kültürel bağları olan diğer milletler arasında sevilen bir çalgıdır. Peki, Kopuz nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kopuz NedirÖzellikle Osmanlı Dönemi’nden bahseden tarih konularında “Kazasker” kelimesini duymuşsunuzdur. Pek çok kimse bu kelimeye hakim olsa da tam olarak anlamını ve o dönemlerde Kazaskerin ne gibi görevleri olduğunu bilmemektedir. Hazırladığımız bu derlemede Kazasker unvanından, görevlerinden ve günümüzdeki karşılığını derledik.
#Kazasker Nedir?Geçen hafta sizi Patara’da tarihin içinde bir yolculuğa davet etmiştim. Bu hafta da kaldığımız yerden devam edip çerçeveyi biraz daha genişletelim. Kalkan’dan başlayarak sahil boyunca Kaş’a kadar uzanalım. Bakalım Akdeniz’in en güzel kıyılarında bizi neler bekliyor?
#YazarEski Türk coğrafyasında sıkça yapılan mimari yapılar vardı. Bu yapılar sağlam bir işçilik ve dayanıklı malzemeler ile yapılmıştır. Bu mimari yapılardan yaygın olan bir tür ise kümbetlerdir. Sizler için Kümbet nedir ve özellikleri nelerdir? Kümbetler neden yapılmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kümbet Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?İpekyolu’nu Akdeniz iskelelerine bağlayan hanlar hanına bir yolculuk yaptık. Antalya’nın en büyük doğal gölünün yanı başındaki Selçuklu hatırasına, Kırkgöz Han Kervansarayı’na düştü yolumuz. Öncesinde aynı adı taşıyan gölde mola verip nefes aldık.
#GazetehaberleriGeçen haftaki yazımda Kars’a gitmiştik, hazır oralarda dolaşırken bu hafta da Erzurum’a geçelim. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Erzurum, bölgenin en büyük ili ve Türkiye’nin en kalabalık 29. şehri olarak biliniyor. Şehrin kuzeyde bir bölümü Karadeniz Bölgesi sınırlarına yer alıyor. Denizden yaklaşık 1900 m yükseklikle ve Palandöken Dağı’nın eteklerinde kurulan şehir, tarihin ilk dönemlerinden bu yana farklı uygarlıkları ağırlamış.
#Bursaİnsanların yaşamak için yemek yedikleri değil, yemek yiyebilmek için yaşadığı Gaziantep’te elbette tadı damakta bırakacak başka şeyler de var... Çarşı bölgesi, Karagöz’den kalealtına kadar olan bölüm, hanlar, el sanatı dükkanları, baklavacılar bana Halep günlerimi hatırlatan eski taş evlerle süslü sokaklar...
#BursaUyanış: Büyük Selçuklu dizisini yakından takip edenler Sultan Melikşah’ın ölümüyle ilgili bilgileri merak ediyor. 38 yaşındayken ölen Sultan I. Melikşah Büyük Selçuklu Devleti'nin en önemli hükümdarlarından biridir. Peki, Melikşah ne zaman, nasıl öldü? Melikşah’tan sonra kim sultan oldu?
#Melikşah Ne ZamanAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#KonyaDünya için de bizim için de 2020 zor bir yıl oldu. Ama gelin yine de yıla kırgınlıkla değil hoşgörüyle veda edelim ve “Ne olursan ol yine gel” diyen Mevlana’nın zamansız ve mekânsız çağrısına kulak verelim. Bu ay dünyanın büyük bir bölümünde İsa’nın doğumunu temsil eden Doğuş Bayramı kutlanırken, bu heyecana Mevlana’nın kavuşma günü olan ‘Şebi Arus’ coşkusunu da ekleyelim. Tarihi M.Ö. 7000’lere dayanan ve yüzyıllar boyunca ev sahipliği yaptığı uygarlıklarla ‘medeniyetler ve dinler beşiği’ haline gelen Konya, sadece Mevlana’yla değil tüm bu tarihi mirası harmanlayan kültürüyle de kucak açacak size.
#KonyaKılıç Arslan'ın hayatı tarihi araştırmalarına yön verenler tarafından merak ediliyor. Özellikle Uyanış Büyük Selçuklu dizisiyle beraber Kılıç Arslan'ın hayatı ve ölümü gündeme geldi. Türkiye Selçuklu Devleti'nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın oğlu olan Kılıç Arslan'ın genç yaşta ölümü ile Haçlılar’a karşı yürütülen mücadele ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin siyasi birliği zaafa uğradı. Kılıç Arslan, Haçlılarla yaptığı mücadelelerin yanı sıra Anadolu’da yaptığı seferlerle tanınıyor. Peki, Kılıç Arslan kimdir ve ne zaman öldü? İşte, Kılıç Arslan'ın hayatıyla ilgili merak edilenler.
#Kılıç Arslan KimdirUyanış Büyük Selçuklu dizisiyle birlikte gündeme gelen karakterlerden biri de Kılıç Arslan oldu. Kılıç Arslan, Haçlılarla yaptığı mücadelelerin yanı sıra Anadolu’da yaptığı seferlerle tanınıyor. Peki, Kılıç Arslan kimdir, ne zaman öldü? İşte Kılıç Arslan'ın hayatıyla ilgili bilgiler
#Kılıç Arslan Kimdirİnsanlığın ortak mirası olarak belirlenen yapıları korumak ve tanıtmak için bazı oluşumlar, kalıntılar dünya mirası listesine alınmıştır. Bu listede Türkiye’den de tam 18 miras yer alıyor. Bunlardan 16’sı kültürel varlık olarak yer alırken Pamukkale ve Kapadokya listede hem doğal hem de kültürel varlık olarak yer alıyor. İşte listede yer alan varlıklardan bazıları…
#PamukkaleBüyük İskender’in Anadolu’da ele geçiremediği birkaç kentten olan Antalya’nın Serik ilçesindeki Sillyon Antik Kenti’ne ilk kazma vuruldu. 18’inci yüzyıldan bu yana varlığı bilinen ancak kazı yapılmayan 3 bin yıllık kent, güçlü savunma sistemi ve sert topoğrafik yapısıyla Helenistik, Bizans ve Anadolu Selçukluları dönemlerinde sığınılan kent olma özelliğini taşıyor. Antik kent, bir yanda Roma tiyatrosu, hamamı, kalesi, kulesi, tapınağı diğer yanda ise bölgenin en erken Türk- İslam mezarlığı ve mescidi ile dikkat çekiyor.
#Büyük İskender