Paylaş
Tarihi Ankara Kalesi’nde kimi surlarda kimi cami avlusunda kimi ise bir evin bahçesinde yer alan bu taşların izini süren Dr. Cabir Deniz Seyran, iki yıllık bir çalışmayla geliştirdiği projesini Kızılay Metrosu’nda açılan sergi ile başkentlilerin ilgisine sundu. 12 Ağustos’a kadar gezilebilecek sergide 60 fotoğraf yer alıyor.Fotoğrafla ortaokul yıllarında tanışan Cabir Deniz Seyran, 1981 yılında Kara Harp Okulu’na girdikten sonra da fotoğraftan kopmadığını anlattı. Balıkesir’de görev yaptığı sırada Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği ile tutkusunu ilerleten Deniz Seyran, Ankara’ya dönünce FSK’ya üye oldu.Ankara’da kurduğu Altınoran Fotoğraf Sanatı Atölyesi ile fotoğraf eğitimleri vermeye başlayan Seyran, 2017 yılında atölyeyi aynı adla derneğe dönüştürdüğünü söyledi. Fotoğrafla yanyana bir hayat yaşayan Seyran’la Kızılay Metrosu’nda açılan “Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” sergisini konuştuk:
KALEDEKİ TAŞLARI İKİ YIL FOTOĞRAFLADI
“Her fotoğraf tutkunu gibi sık sık Ankara Kalesi’ni ziyaret ediyordum. Kale, kültürel bir hazine olduğu kadar fotoğrafçılar için de bir çekim noktası. Fotoğraf eğitimlerinde de gruplar olarak gittiğimizde o bölgeyi çok sık fotoğraflıyoruz. Bir gezimiz sırasında Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısında sağ tarafta yazıt olan bir taş dikkatimi çekti. Bunu fotoğrafladım. Biraz daha ilerleyince havuzun olduğu alanda yatay olarak havarilere ait freskin iç sur duvarlarında dizili olduğunu gördüm. Dikkatimi çeken taşlar ilgimi uyandırdı. Kalede benzeri birçok taşın olduğunu gördüm ve internetten araştırmaya başladığımda çok sık bu taşlardan bahsedilmesi ilgimi arttırdı. Bunun üzerine kaledeki bu taşları kendime fotoğraf projesi olarak seçtim. İki yılı aşkın süre içerisinde farklı zamanlarda kaleyi ziyaret ederek bu taşları fotoğrafladım. Taşlar içerisinde yazıtlar, semboller, motifler ve kabartma freskler karşıma çıktı. Projenin tamamlanması ardından fotoğraf sunumları yaptım. İlerleyen zamanlarda bu sunumlar ilgili kişilerin de dikkatini çekmeye başladı. Prof. Dr. Mehmet Tuncer, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Koruma Daire Başkanı Bekir Ödemiş’e bu çalışma iletilince büyük ilgi ile karşılaşıyor. Bu sayede fotoğraf sergisi fikri ortaya çıktı. Sayın Ödemiş, fotoğrafların sergilenmesini istedi. Bu şekilde 60 fotoğraflık bu sergi ortaya çıktı.
HER MEDENİYET ‘BİZ BURADAYIZ’ DER GİBİ
Projeye başlarken kendime çizdiğim hedef taşların korunmasına yönelik farkındalık yaratmaktı. Taşlar, kale surlarında gömülü vaziyette duruyordu. Bazı taşlar da evlerin bahçelerinde bazıları cami avlusundaydı. Onların da korunması gerekiyordu. Bu taşların üzerinde neler yazdığı ve lokasyonlarına dair kaynaklar bularak çalışmamı ilerlettim. Bu sergide bu farkındalığa katkı sağlayacağıma inanıyorum. Taşlar zaman içerisinde yıpranıyor hatta insanlar tarafından tahrip edilebiliyor. Nitekim üzerine sprey boyalarla boyanmış taşlarla karşılaştım. Kale onarımında çeşitli medeniyetler tarafından Ankara Kalesi’ne yerleştirilen taşların surlara gömülü vaziyette korunmuş bir şekilde kalmasını, üzerinde yazı ve çeşitli figürlerin bulunduğu taşların kaybolmaması adına büyük bir şans. Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı Dönemi’ne ait çok sayıda taş, kalenin onarımında kullanılmış. Buraya gelen her medeniyet ‘biz de buradayız’ der gibi taşları surların içine yerleştirmiş. Bu taşlara olan farkındalığa katkı sağlarken sahip olduğumuz kültürel değerleri de insanlarımıza gösterdiğim için mutluyum.
SERGİ METRODA
Dr. Cabir Deniz Seyran’ın çektiği fotoğraflardan oluşan “Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” isimli sergi, Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde gezilebilir. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’in açılışını yaptığı sergi, 12 Ağustos’a kadar açık kalacak. Sergide, çeşitli medeniyetler tarafından Ankara Kalesi’ne yerleştirilen taşların surlara gömülü vaziyette korunmuş bir şekilde kaldığını gözler önüne seren 60 fotoğraf yer alıyor.
DR. CABİR DENİZ SEYRAN KİMDİR?
1963’te Elazığ’da doğdu. 1981’de girdiği Kara Harp Okulu’ndan 1985’te teğmen rütbesiyle mezun oldu. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev yaptı. Yüksek lisans ve doktora öğrenimini müteakiben 1990’da Kara Harp Okulu’na öğretim görevlisi olarak atandı. Kara Harp Okulu’nda Ana Dal Başkanlığı, Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nda Bölüm Başkanlığı ve Ufuk Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme Yönetimi konusunda öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Fotoğrafla ortaokul yıllarında tanıştı. Kara Harp Okulu’nda okurken de fotoğraf çekimlerine devam etti. 2006-2010 yılları arasında Balıkesir’de, Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği (BASAF) üyesi olarak fotoğraf çalışmaları yaptı. 2012’de Ankara’da Fotoğraf Sanatı Kurumu (FSK) üyesi oldu. 2013’te fotoğraf eğitimi vermeye başladı. 2014’te “Altın Oran Fotoğraf Atölyesi”ni açtı, fotoğraf eğitimleri vermeye devam etti. Kişisel sergiler açtı, sergi moderatörlükleri yaptı, karma sergilere katıldı ve fotoğraf üzerine çeşitli makaleler yazdı. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki “Genç Gönüllüler” etkinliklerinde fotoğraf eğitimleri verdi. Ankara’da Başkent Halk Eğitim Merkezi’nde usta eğitici olarak fotoğraf kursları verdi. 2017’de Altın Oran Fotoğraf Sanatı Derneği’ni (ALFOD) kurdu. Halen ALFOD onursal üyesi ve Ege Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (EFSA) üyesi olan Dr. Cabir Deniz Seyran’ın “Makro ve Yakın Plan Fotoğrafçılığı” adında bir de kitabı var. FIAP unvanlı Seyran, aynı zamanda Anadolu Üniversitesi “Fotoğrafçılık ve Kameramanlık” bölümü mezunu. TÜRKEL–Türkiye Kelebek Araştırmaları Topluluğu kurucusu ve üyesi de olan Seyran, başta doğa ve makro olmak üzere çeşitli konularda fotoğraf çalışmalarına devam ediyor.
Paylaş