88 yaşında hayata veda eden büyük şair Sezai Karakoç, 1950’lerin ortasından itibaren modern Türk şiirine yepyeni bir soluk getiren İkinci Yeni akımının etkili isimlerindendi. Karakoç, düşüncelerini ‘Diriliş’ kavramı etrafında formüle etmiş bir düşünürdü aynı zamanda.
#Sezai KarakoçSon dakika haberi... Türk şiirinin yaşayan efsanelerinden Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti. Sadece edebiyat değil siyaset dünyasını da yasa boğan acı haberi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından verdi. Kalın, "Diriliş şairi Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahman’a kavuştu" mesajı paylaştı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden (Mülkiye) sınıf arkadaşı olan Cemal Süreya, '99 Yüz' adlı deneme kitabında Sezai Karakoç'u şöyle tanımlamıştı: "Öyle bir Müslüman ki Marx da bilir, Nietzsche de bilir, Rimbaud da bilir. Salvador Dali de sever. Nâzım da okur." Öte yandan Karakoç, yarın toprağa verilecek.
#Sezai KarakoçSelçuk Altun’un yıllardır kaleme aldığı ‘Kitap İçin’ başlıklı ‘kıs(s)a’ları, her bin maddede kitaplaşırdı. Fakat Altun, ‘Kitap İçin 3’ten sonra buna ara vermişti, “Kendimi tekrarlıyorum” görüşündeydi. ‘Kitap İçin’ şimdi, uzun sayılabilecek bir aradan sonra dördüncü kitabıyla tekrar çıktı okurların karşısına. Altun’la ‘Kitap İçin’ yolculuğunu konuştuk.
#Kitap İçinAdı marşlara yazılan, futbolun Sinyor’u Can Bartu cuma günü 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. O belki de kibrin ve asaletin tek yakıştığı insandı. Futbolu seven sevmeyen herkesin karşısında önünü iliklediği, efsanevi hikâyelerini dinlediği büyük çınar artık yok. (Bağış Erten yazdı)
#Can BartuSanatçı Gülriz Sururi bu hafta, yılın son günü aramızdan ayrıldı. Tiyatromuzun önde gelen isimlerinden olan Sururi’yi büyük şair Cemal Süreya’nın satırlarıyla uğurluyoruz. Süreya’nın 1 Mayıs 1988 tarihli yazısı, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘99 Yüz, İzdüşümler-Söz Senaryosu’ isimli kitabında yer alıyor. Ünlü şair yazısında Sururi için, “Ressam bir tanrıya düşmüş” diyor ve Haldun Taner’in şu sözlerini alıntılıyor: “Kaderini kendi çizdi bu kız. Kararını verdi. Gerçekleştirdi. Sırf iradesi ile. Doğuştan yeteneklerine her gün yeni bir şeyler katarak, ta arkalardan geldi, Türk tiyatrosunun en önde gelen kadın sanatçıları arasında yerini alıverdi.”
#Gülriz SururiCemal Süreya’nın kendisini layık gördüğü ‘lord’ unvanından ‘kültür sanatın cumhurbaşkanı’na onlarca sıfat sayabiliriz Doğan Hızlan için. Yıllardır çalıştığı Hürriyet’teki günlük kültür-sanat yazılarından haftalık/aylık dergilerdeki ‘oylumlu’ makalelere okuruna ‘hata yaptırmayan’ bir kılavuz o. 80’inci yaşını kutladığı şu günlerde art arda çıkan dört kitabı vesilesiyle ‘Doğan Hızlan dili ve edebiyatı’na buyurun...
#KitapsanatBremen’de yaşayan fotoğraf sanatçısı ve yazar İlker Maga, Almanya’nın çeşitli yerlerinde yaşayan Türkiye kökenlilerle yaptığı 99 portreyi içeren, ‘Farben der Gesellschaft – Eine Deutschland Reportage’ (Toplumun Renkleri – Bir Almanya Röportajı) isimli iki dilli foto-röportaj kitabını tanıttı.
#İlker Maga