Fotoğraflar: Mehmet UZUN / DHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2016 12:34
Bremen’de yaşayan fotoğraf sanatçısı ve yazar İlker Maga, Almanya’nın çeşitli yerlerinde yaşayan Türkiye kökenlilerle yaptığı 99 portreyi içeren, ‘Farben der Gesellschaft – Eine Deutschland Reportage’ (Toplumun Renkleri – Bir Almanya Röportajı) isimli iki dilli foto-röportaj kitabını tanıttı.
Bremen Belediye Sarayı’nda düzenlenen kitabın tanıtım akşamını Westende Kültür Atölyesi Genel Müdürü Steljo Eleftherakis sunarken, Bremen İşçiler Odası yöneticisi Thomas Schwarzer de selamla konuşması yaptı. Peter Dahm, Julika Rieke, Mustafa Boztüy ve Zina Aloyan’dan oluşan müzik grubu da davetlilere Türkçe, Kürtçe ve Ermenice türküler söyledi.
Vural ÜnlüÖvgü konuşmasını eski Senato ve Belediye Başkanı Dr. Henning Scherf’in yaptığı etkinliğe, Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay, siyaset ve sanat dünyasından davetlilerin yanı sıra
İlker Maga’nın kitabında portresini çizdiği çok sayıda kişi de katıldı.
Özlem Sarıkaya16 BİN KM, 43 KENTKitabı için neredeyse
Almanya’nın her köşesine giden ve birbirinden çok farklı alanlarda çalışan ve faaliyet gösteren 350 kadar Türkiye kökenli ile görüşen İlker Maga, “Kitap için toplam 16 bin kilometre yol gittim. 43 kenti gezdim. Amacım Türkiye kökenlilerin yaşamlarından gerçekçi bir kesit sunmaktı” dedi.
Prof. Dr. Can CedidiBU KİTAP BİR BAŞYAPITAlanında dünyanın sayılı uzmanları arasında gösterilen el cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Can Cedidi gibi tanınmış isimlerin yanı sıra, hiç tanınmayan ama alanlarında uzman, başarılı, ilginç hayat hikayelerine sahip Türkiye kökenlilerin portrelerine de yer veren Maga’ya konuşmasında övgüler yağdıran Dr. Henning Scherf, şöyle dedi:
“Sevgili dostum İlker Maga 2011 yılında, Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 50’nci yılı nedeniyle yaptığı ve büyük ilgi gören fotoğraf sergisinden yola çıkarak hazırladığı kitap Almanya’nın çok kültürlü, renkli mozaiğini gözler önüne serdiği için alanında bir baş yapıttır. Özellikle farklılıklar öne sürülerek insanların birbirlerine karşı kışkırtıldığı bugünlerde, topluma çok güzel mesajlar içeriyor.”
Scherf, Maga’nın kaleme aldığı yaşam öykülerini süslediği siyah-beyaz fotoğrafların ayrı güzellikte olduğunu ifade ederek, koreografisi ustaca yapılmış fotoğrafların anlatılan yaşam öykülerinin etkileyiciliği daha da artırdığını sözlerine ekledi.
İlker Maga tanıtımda kitabı imzaladı.BAŞKONSOLOS: ETKİLENDİM
Başkonsolos Mehmet Günay da, “Güzel bir çalışma olduğunu gördüğüm kitap, bilimsel bir dokümantasyon halinde kalıcı bir eser olmuş. Almanya’da zirveye çıkan insanlarımızın tanıtıldığı kitap beni çok etkiledi. Altın değerinde bir eser. Maga’yı böylesine bir eser meydana getirdiği için kutluyorum” diye konuştu.
KİTAPTA POTANSİYELİMİZİN SADECE KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜ VARİlker Maga, kitabıyla Almanya’da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenlinin topluma kattıkları zenginliği anlatmak istediği belirterek, ‘uyum’ kelimesinden kendisinin pek hoşlanmadığını söyledi.
Maga, ‘uyum’ yerine ‘katılım, paylaşım’ ifadelerinin daha doğru olacağını söyleyerek, göçün ardından 54 yıl sonra göçmenlerin hala kendilerini açıklamak durumunda kalmamaları gerektiğine inandığını kaydetti.
Maga, “Almanya’da 3 milyon insanımızın ne gibi mesleklerde olduğunu ortaya çıkarmak istemiştim. Çeşitlilik benim için önemliydi. Örneğin piyano tamircisi, elma fidanı yetiştirme uzmanı, orkestra şefi, sirk artisti gibi Almanya ile özleşen mesleklerde Türkiye kökenlilerin yer alıp almadıklarını da merak ederek yola çıktım. Kitapta gösterdiğim insanlarımız aslında Almanya’daki potansiyelimizin ancak küçük bir bölümünü yansıtıyor” dedi.