Schneider Temple’da açtığı yeni serginin adı da + 35. Portre karikatürcülüğünün usta adı Semih Poroy’un sergisini gezerken, karikatürün işlevi, bendeki yeri üzerine de düşündüm. Üstelik bazı adların sanat yaşamında, ilk çizgiden yükselişine kadar değişik aşamaları izlemişseniz, onun yaratıcılığının tanıklığını yapmışsanız, Poroy’un çizgisinden aldığınız lezzet daha da artar. İlk karikatürü 1975 yılında Akbaba’da çıktı, ilk yazısını da 1978’de ben yayınlamışım. İyi bir karikatüristin ilklerinde bulunmak, anıların güzelliklerinden biridir. Portrelerini hep anımsarım. Cemal Süreya’nın 99 Yüz’deki usta yazılarına usta işi portreleri Semih Poroy çizmişti. Benim için daha önemlisi, Söyleşiler adlı kitabımın ilk baskısında, röportaj yaptığım bütün isimlerin portreleri yine Semih Poroy’un çizdikleriydi. Sanatın kalıcılığına bir örneği yıllar sonra yaşadım. Onun çizdiği portremi gördükçe o gün giydiğim krem rengi gömleğimi, puantiye limon sarısı papyonumu anımsarım.
+ 35, bir bakıma onun karikatürcülük yaşamının bir dökümü olarak nitelendirilebilir. Sergide bazı çizimlerin eskizleri de bulunuyor, böylece bir karikatürün çizilme aşamaları görülebiliyor. Genç kuşak sanatçıları için işlevsel belgeler. Sergide, çizgi-roman örneklerinden parçalar da var. Bir zamanlar Cumhuriyet Gazetesi’nin mizah eki Ciddiyet’i yönetmiştim. Sergide Ciddiyet sayfalarını görünce yıllar öncesinde kalan o günleri anımsadım. Ek’in birinci yıldönümünde mizah ve karikatür üzerine yapılan açık oturumu ben yönetmişim, sayfada oturuma katılanların hepsinin portrelerini Semih Poroy çizmiş, sayfadaki dostların bazıları aramızdan ayrılmış, onları saygıyla, sevgiyle andım.
TÜRK edebiyatının önemli yazarlarının birçoğunun da kitap kapaklarını o yaptı, sergide bunlardan bir seçmeyi görebilirsiniz. Hangi yazarların kapaklarını yapmış. Sergide olanlar kimler? Necati Cumalı, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, İlhan Selçuk, William Saroyan, Fakir Baykurt, Aydın Boysan, Graham Greene, Kemal Özer, Sennur Sezer. Karikatürlerinin toplandığı kitaplardan bulabildiklerinizi alın: Portreler, Meyhane Peçeteleri, Gölgenizi Kullanabilir miyim?, Feklavye, Ohne Worte. Yazısız Gibi de, yakında yayımlanacak.
KARİKATÜR sanatının çeşitliliğini, zenginliğini gösteren bir sergi.
2010 tarihini taşıyan yılın son yazısında, size sağlıklı, mutlu, sanatla dolu ve özellikle de kitaplı yıllar diliyorum.