Sümbüllük taslayan leylaktı

Güncelleme Tarihi:

Sümbüllük taslayan leylaktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2007 00:53

TÜRKİYE onu henüz 28 yaşındayken, Milliyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmaya başlamasıyla tanıdı. Robert Kolej ve ardından Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim görmüş, Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nde siyaset sosyolojisi dalında yüksek lisans yapmıştı. 1970’de yayınladığı "Türkiye’nin Geri Kalmışlığının Tarihi" kitabıyla Türk solunun önemli isimleri arasına girdi. 1971-1974 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanlığı yaptı. 1974’de Başbakan Bülent Ecevit tarafından TRT Genel Müdürlüğü’ne getirildi ve 500 gün bu görevde kaldı. 1987 ve 1991’de SHP’den İstanbul Milletvekili seçildi. Deniz Baykal’la birlikte SHP’den ayrılarak CHP’nin kuruluşunda görev aldı. SHP-CHP birleşmesi sonrası kurulan DYP-CHP Koalisyonu’nda da Kültür Bakanlığı yaptı.

BAYKAL’IN İSTANBULLUSU

Cemal Süreya’nın "99 Yüz" kitabında, "İsmail Cem, bir ölçüde Deniz Baykal’ın İstanbullusu ve temizidir" sözleriyle tanımladığı "Cem-Baykal" birlikteliği, 1995’de bir süreliğine sona erdi. Süreya’ya göre o, "dipnot ve sümbüllük taslayan leylak" iken Baykal "ara başlık ve sümbül"dü. Ecevit’in genel başkanlığını yaptığı DSP’ye katıldı ve 1995 seçimlerinde Kayseri Milletvekili seçildi. 1997’de kurulan ANA-SOL Hükümeti’nde Dışişleri Bakanlığı’na gelmesiyle önü birden açıldı.

SİRTAKİ DİPLOMASİSİ

DSP-ANAP-MHP Koalisyon Hükümeti’nde de Dışişleri Bakanlığı’nı sürdürdü. Muhalefet partileri tarafından "Sirtaki-çiftetelli diplomasisi" diye eleştirilse de Bakanlığı döneminde Türk-Yunan ilişkilerinin normalleşmesinde önemli adımlar attı. 2002’de Bülent-Rahşan Ecevit ikilisine karşı başlatılan parti içi muhalefet hareketinin içinde yer aldı. Kemal Derviş ve Ecevit Çifti’nin "en yakını" Hüsamettin Özkan’la "Troyka" hareketini oluşturdu. Troyka ve Özkan’la birlikte kurduğu Yeni Türkiye Partisi (YTP), Derviş CHP’ye katılınca çöktü.

4 PAKET SİGARA

Kanser teşhisi de, aynı yıl, YTP’nin büyük bir hüsrana uğradığı seçimler sonrasında geldi. Günde 4 pakete ulaşan sigara bağımlılığı ve ağır stres kanseri tetikledi. Uzun süre ABD’de tedavi gördü. Baykal, 2004 yerel seçimleri sonrası kendisini CHP’ye davet etti. Kabul etti. YTP de kendini feshederek CHP’ye katıldı. CHP’de Genel Başkan Başdanışmanlığı ve Parti Meclisi üyeliğine getirilerek onurlandırıldı. Evli ve 2 çocuk babası Cem, Türkiye’nin önde gelen amatör kuş gözlemcileri arasında gösteriliyordu ve iyi bir fotoğraf sanatçısıydı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!