Çoğunun yanından geçip gidiyoruz. Varlıklarından bile haberdar değiliz. Oysa şehrin sağlıklı bir ekosisteme sahip olması için hayati önem taşıyorlar. Sadece şehre de değil, hem insanlara hem de kuşlar, kelebekler, arılar gibi birçok canlıya faydaları var. Akademisyen Cihan Erdönmez ve Anna Zadrozna’nın hazırladığı ‘İstanbul’un Sokak Otları’ çalışması onları fark etmemizi sağlıyor.
#Cihan ErdönmezMuhtemelen yaşanan en sıcak yaz mevsimi olarak tarihe geçecek haziran ve temmuz aylarında çoğunluğu arabayla batıdan doğuya kuzeyden güneye seyahat ederken içimi ferahlatan en önemli şey ülkemizin muhteşem doğasının yanı sıra, ziyaret ettiğim kentlerdeki karşılaştığım yaptıklarıyla gurur duyduğum insanlardı. Onlar olmasa her geçen gün betonlaşmaya kurban verdiğimiz kentler, tatil beldeleri ve restoran sektöründeki baş edilemez boyutlara yükselen fiyat artışlarının yarattığı ruh haliyle bu yazı bambaşka bir yazı olurdu. Her biri için iyi ki var diyelim...
#Müge AkgünUzun bir aradan sonra şef Aylin Yazıcıoğlu’nun yeni mekânında onun elinden nefis yemekler yiyebileceğiz. Bir esnaf lokantası samimiyetindeki Bistro Serenità, içeri girer girmez sizi başka bir dünyaya ışınlıyor. Burada hafta sonları brunch’ın yanı sıra dinletiler ve söyleşiler de olacak.
#Aylin YazıcıoğluAyvalık’ta son birkaç yıldır farklı tarzda mutfaklara sahip mekânların açılması ve en önemlisi bunu sürdürebilmeleri gastronomik renklilik adına heyecan verici. ‘Rakı–balık–Ayvalık’ üçlemesine itirazım yok fakat biraz farklılıktan kimseye zarar gelmez. Geleneksellik iyidir ama arada heyecan yaratmak da gereklidir. İşte geçen yıllarda yarattıkları heyecanı sürdürenler, yeniler ve klasiklerle Ayvalık-Cunda lezzet rehberimiz...
#GastronomiSon 5 yıldır ama özellikle pandemiden sonra büyük şehirlerden çok fazla göç alan Bodrum’un gayriresmi nüfusu 585 bine dayandı. Ancak beldenin kapasitesi yetersiz. Yapılaşma tüm hızıyla devam ediyor. Sular kesik, elektrikler bir var bir yok, trafik İstanbul’u aratmıyor. Bodrum halkı ve civar köylüler isyanda. Üstüne şimdi yangın eklendi. Çevre aktivistleri, bu duruma ‘dur’ denmezse açık hava şantiyesine dönen Bodrum’u büyük bir felaketin beklediğini söylüyor. Üstelik çok yakın bir zamanda!
#GazetehaberleriMart festivallerle geliyor. Fethiye’den İrlanda’ya uzanan geniş bir coğrafyada danstan yemeğe çok sayıda organizasyon seçeneği var. Baharın habercisi ve bahar bereketinin getirdiği lezzetlerle damaklara da hitap eden yerel festivaller çoğunlukta. İşte yurtiçi ve yurtdışından birkaç öneri…
#FestivalDoğayla birlikte içimizin de kıpır kıpır olduğu günlerdeyiz. Nisan ayı renkleri ve güzelliği kadar etkinlik bereketiyle de kapımızda. Yemek, müzik, dans, karnaval, hareket… Seyahate çıkmak için bahane yaratmak isterseniz, bu ayın takvimini gözden geçirin.
#Nisan Ayı EtkinlikleriGeçen salı açılan ve 12 Kasım’a kadar sürecek olan 15’inci İstanbul Bienali’nin ‘İyi Bir Komşu’ temasıyla karşımıza çıkmasından daha isabetli bir tercih olamazdı. Bienalde bu yıl 32 ülkeden 56 sanatçının 150 eseri sergileniyor. ‘Duvarın hemen ardındakiler’ hakkında hayal kurup onları anlamak için gayret sarf etmeye yöneltmesi bakımından, benzersiz bir toplam.
#İyi Bir KomşuSan Sebastian’ın kaderi 100 yıl önce İspanyol kraliyet ailesi sayesinde değişti. Yazlarını okyanus kıyısındaki bu ıssız koyda geçirmeye başladılar. Bask bölgesinin Donostia’sı dünya çapında gastronomik cennete dönüştü. Geçen yıl San Sebastian Avrupa Kültür Başkenti seçildi. Manzarası, restoran ve mezecileriyle meşhur şehirde ocak ayı yemek, mart film şöleniyle kutlanıyor. İşte size San Sebastian gezi rehberi...
#San SebastianGeçen hafta hem Bodrum’da hem de İzmir Alaçatı’da ‘Ot Festivali’ vardı. Ben Alaçatı’dakine katılabildim. Tarlalarda ot topladım, mutfaklarda bu otların lezzetli yemeklere dönüşmesini izledim, Alaçatı’nın güzel sokaklarında ve küçük kahvelerinde baharın keyfini çıkarttım. Bu hafta sizinle bu keyifli yolculuğu paylaşacağım.
Rakımı denizle yeksan, ama havası bin beş yüz... İstanbul’un gözde zıpırı, Dersaadet’in eski kaşarı Karaköy’de, hafta geçmiyor ki yeni bir kapı açılmasın, “pek yakında” dedikoduları kulakları aşındırmasın. Yaşını almamış Ops, Unter, Karabatak, Külah, Bank çoktan eskidi. Buyrun en körpesinden, en tazesineden yeni rıhtım güzelleri
İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir uyuşturucu şebekesine yönelik yaptığı operasyonda, 58 kilo 650 gram bonzai adı verilen oldukça tehlikeli uyuşturucu madde ele geçirdi. Bu miktarın, bugüne kadar Türkiye’de tek operasyonla ele geçirilen en yüksek miktar olduğu öğrenildi.
Şu sıralar başı fena halde dertte olsa da, Yunanistan yiyip içmekten de kolay kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Üstelik bu komşumuzun yemek kültürü de eğlence kültürü de bizleri epey etkiledi. Hala pek çok restoranda bile onların meze ve yemek pişirme yöntemlerine sıkça rastlıyoruz. Yunan ve Rum lezzetlerini mönüsünde en iyi değerlendiren restoran ve meyhaneleri yazarlara, gurmelere ve bu kültüre aşina isimlere sorduk.
Fonda kulakları tırmalamayan, insanı mırıldanmaya teşvik eden bir müzik, önünüzde çeşit çeşit meze ile bir kadeh rakı ya da şarap... Yanınızda sohbet edecek dostlar da varsa, meyhane keyfiniz tamam demektir. Bu klasik giderek değişiyor, büyük şehirlerde “modern” meyhaneler açılıyor olsa da meyhane kültürü hala yaşıyor. İşte yenileri ve eskimeyen klasikleri ile Türkiye’nin en iyi meyhaneleri.
Bugüne kadar yüzlerce kişiyle röportaj yapıp onlara yemek kültürlerini anlattıran Mehmet Yaşin, kendisine neden ‘gurme’ değil ‘Şikemperver’ denilmesini istediğini ve kendi damak zevkini anlattı: Ekmek arası köfteyi her türlü ziyafete tercih ederim
Türkiye’nin en yaygın kutlanan, ritüeller, eğlenceler açısından en zengin bahar bayramı hıdrellez bu hafta başlıyor. Edirne’den Elbistan’a farklı etnik gruplar, ölmüşlerin ruhuna pilavlar pişirip dağıtacak, mutlu ve sağlıklı bir yaz için dileklerde bulunacak, panayırlarda eğlenerek yazı karşılayacak. Aslında Hıdrellez şölenleri 5-6 Mayıs’ta düzenleniyor. Ancak birçok ilde, katılımın artması amacıyla şölenler hafta sonuna kaydırılıyor. Hatta hıdrellez geleneğinin güçlü olduğu bölgelerde, köyler, mayısın beş hafta sonunda sırayla şenlikler düzenliyor. İşte bu coşkuyu yaşamak isteyenler için 10 şehirden 15 şölen adresi.