Biri People’ın mutfağındaki Volkan Türe, diğeriyse Okra’nın başındaki Mert Yalçıner... İkisi de çok iyi şeflerin rahlei tedrisinden geçmiş pırıl pırıl gençler. Şimdiyse öğrendiklerini kendi yetenekleriyle birleştirerek başında oldukları restoranlarda dikkat çekici, lezzetli menüler hazırlıyorlar.
#PeopleCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Hatay’ı ziyaretinde, “Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutunu daha iyisini, güzelini güvenlisini, yenisini yapıp vereceğiz” demiş, bu söz deprem bölgesindeki insanları çok etkilemiş...
#HatayCumhuriyet Anıtı, Atatürk Kültür Merkezi, Taksim Camii gibi The Marmara Oteli de Taksim’in simge mekânlarındandır. 1970’lerde İstanbul Intercontinental, Marmara Etap ve 1990’dan günümüze The Marmara Taksim olarak hizmet veren otel çok iyi hatırladığım ikinci bir yenilenme sürecinin ardından 2011’de kapılarını yeniden açmıştı.
#Müge AkgünYeme-içme sektörünün önde gelen isimlerindendir Gülin-Yücel Özalp çifti. Nişantaşı’ndaki Niş dönemlerini anımsıyorum, şahaneydi. Sonra Reina içinde Blue Topaz’ı açtılar. Ardından Kanyon’daki Escale ve Karaköy’ün ilk mekânlarından Colonie’yi... Gümüşsuyu’nda açtıkları Topaz artık şehrin klasiklerinden oldu, halen devam ediyor.
#Onur BaştürkMichelin Rehberi’nin ülkemize gelmesi çok anlamlı. Mutfağımızın çıtasını çok daha yukarılara taşıyacak, nitelikli turisti daha çok çekecektir. Ancak ben iyi bir esnaf lokantamıza veya Kıyı gibi önemli balıkçılarımıza da yıldız verilmesini isterdim. Katkıda bulunan herkesin ve tüm şeflerimizin eline, emeğine sağlık.
#Michelin RehberiBazı yerlere şefi ve yemeği için, bazılarına da rahatlatıcı ortamı, eğlencesi, havası için gidersiniz ama her halükârda yemeklerinin iyi olmasını bekler, daha doğrusu mutlu ayrılmak istersiniz. Bu kez Bodrum’da bu beklentilere cevap veren farklı yerlere gitme fırsatı buldum.
#Müge Akgünİngiltere’de, University of Surrey’de otel, yiyecek-içecek eğitimi aldıktan sonra Bodrum’da kendi otellerinin işletmeciliği ile iş yaşamına atılan, ardından 1994 yılında Gümüşlük’te Karaf adlı ilk restoranını açan Kaya Demirer, 26 yıl sonra yeni projesiyle tekrar Bodrum’da.
#İngiltereHürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Elif Ergu sektörü yakından takip eden İncili Gastronomi Rehberi Koordinatörü Müge Akgün ve yeme-içme sektörünün önde gelen temsilcileri ile bir araya geldi. Turyid Başkanı Kaya Demirer, Mikla'nın kurucusu şef Mehmet Gürs, Big Chefs'lerin yaratıcısı Gamze Cizreli ve Desert Group Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Özalp restoranlar açıldıktan sonra durum değerlendirmesi yaptılar. (Sponsorlu İçerik)
#HtvprogramlarPandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen yeme-içme sektörü ve gastronomiyi bu alanın Türkiye’deki önde gelen aktörleriyle konuştuk. 3 ay boyunca kapalı kalmanın nasıl bir durum yarattığını konuştuğumuz sektör temsilcileri, gelecekte dikkat çekecek gelişmeleri şöyle sıraladı: “Hijyen çok daha önemli hale gelecek. Açık alanı olan restoranlar avantajlı olacak. Yerel tarım önem kazanacak. Doğal ve oynanmamış yemekler daha çok ilgi çekecek.”
#GazetehaberleriKoronavirüs salgınından tüm insanlık maddi, manevi çok etkilendi. Görünen o ki bir süre daha etkilenmeye devam edecek. Yaşamlarımızı her anlamda değiştirecek bu büyük krizi en az zararla atlatmak en büyük umudumuz. Öncelik sağlıkta ama krizden etkilenen insanların ekonomik durumlarının da dikkate alınması gerekiyor.Ülke ve hatta dünya çapında dayanışma hareketlerinin başlamış olması önemli. Sektör bazında da bazı destekler açıklandı. Ancak bu krizden sadece Türkiye’de değil tüm dünyada en çok etkilenen turizm ve restoran sektörünün daha özel bir desteğe ihtiyacı olacağa benziyor. Milyonlarca insana iş, ülkeye döviz kazandıran iki sektör de çıkmazda.Ben bu hafta restoran sektörünün önde gelen şefler ve işletmecilerinin bir bölümüyle konuştum. Kriz hakkındaki düşüncelerini, süreci nasıl yönettiklerini, geleceğe ilişkin endişelerini ve tabii ki beklentilerini sordum. Anlattıklarını özetlemek zorunda kaldım.Sektörün aktörlerinin düşüncelerini aktarmaya önümüzdeki günlerde devam edeceğiz...
#Müge AkgünHalihazırda (eskiden Kuruçeşme Arena olan) Mandarin Oriental inşaatının devam ettiği alanın hemen yanında sessiz sedasız kapılarını açan Reina benzeri mekan Oligark, isminin verdiği soğukluğa/ultra erişilmezliğe inat bugünlerde başka bir şekilde söz ettiriyor kendinden.
#Onur BaştürkKreasyonlarında Türk Kültürü’nün izlerini işleyen, dünya çapında bilinen, şahane bir tasarımcı o. Şarkılarında, sahnesinde, dansında, kılığında kıyafetinde kılı kırk yaran Lady Gaga gibi, Cherly Cole gibi, Michelle Keegan gibi dünya yıldızı isimlerin tercih ettiği bir Türk tasarımcıdan bahis açıyorum.
#YazarlarReina katliamından sonra eğlence sektörü 2017’nin ilk çeyreğinde önce sert bir düşüş yaşamış, yaz aylarında ise hızla yükselişe geçmişti. Peki neler trend oldu? Dahası 2018’de neler trend olacak? Önce benim trend raporumu okuyacaksınız, sonra da söz, popüler mekanların işletmecilerinde...Bu konu yarın da devam edecek tabii.
#Onur Baştürk