Paylaş
Açık ateşte mevsim yemekleri
Herkesin ağzında bir kış menüsü... Sağlığına ve ağız tadına önem veren çevreler, yazdan veya sonbahardan kalma menüleriyle servis yapmaya devam eden restoranlardan çok kışa özgü menüler sunan mekânları tercih ediyor.
Bu restoranlardan biri de The Marmara Oteli’nin 20’nci katındaki Okra. Restoranın ismi bile kış aylarının favori sebzelerinden bamyanın İngilizce ifadesinden türemiş.
Yeme-içme sektörünün eski isimlerinden Gülin ve Yücel Özalp tarafından kurulan Desert Group bünyesindeki mekân, şefler Hüseyin Ceylan ve Mert Yalçıner’e emanet.
Açık ateşte pişirme tekniğiyle, kullanılan ürünün her zaman ön planda olduğu, lokal ürünlerle desteklenen restoranın menüsünde balkabağı salatası, tatlı patates ile burrata, mantarlı kuskus, mevsim sebzeli buğlama levrek gibi kışa özgü lezzetler hazırlanmış.
Boğaz manzaralı mekânın en heyecan verici kısmı ise nihayet otel tarihinde ilk kez hizmete sunulan teras alanı.
Soğuk olmasına rağmen çıkıp baktım.
Hem Taksim Meydanı hem de tarihi yarımadayı görebildiğiniz 180 derecelik mekân bu yazın en popüler yerlerinden biri olacak gibi duruyor...
Sürdürülebilirlik vurgusu
Bir diğer mekân önerim ise yenilenen dekorasyonuyla Lacivert.
Mevsimine özgü balıklar sunan mekân, Anadolu Kavağı midyesinden yapılan yahni ve tam bir kış sebzesi olan kabaktan yapılan borani gibi yerel üreticiyi destekleyen, sürdürülebilirlik odaklı tarifler de sunmuş.
Keza mekânda kurulan gazlı şöminelerle de yine kışa özgü keyifli bir atmosfer yaratmış.
Eski Türk filmlerine de mekân olmuş bir villadan dönüştürülen Anadolu Hisarı’ndaki restoranı deneyimlemenizi öneririm.
Kışa özgü kebap
Kebap dünyasında her ne kadar her mevsim benzer lezzetler sunuluyor gibi gözükse de bu mutfakta mevsimine uyacak adaptasyonlar yapılıyor. Bunun son örneğini Develi’nin Nişantaşı’ndaki şubesinde deneyimledim.
Markanın yeni nesil temsilcisi Nuri Develi’nin anlatımına göre bu kışın favori lezzetlerinden biri toprak tavada yapılan soğan kebabı olmuş. Nar ekşisi ile pişen satır eti köftelerden ve yine nar ekşisi ile karamelize hale gelen soğanlardan oluşan lezzet tam bir kış kebabı.
Keza soğan lahmacunu ve Gaziantep’in bayram yemeği olan kışa özgü yuvalama çorbası da 1 ay boyunca menüde yer alacakmış.
Kültürler buluşması
Kış menüsü deneyimlediğim bir diğer yer ise Lucca oldu. Tüm popülerliğine rağmen misafirlerine farklı deneyimler sunmaya çalışan mekân, kış özelinde yeni bir menü hazırlamış.
Bu arada Lucca’nın mutfağının başında artık yeni bir isim var: Babası İspanyol göçmeni bir aileden, annesi ise yarı Rus yarı asıllı Gürcü olan, bu renkli geçmişini işine yansıtmış genç şef Ralph Sason. Güneydoğu baharatları ile Ege ve Akdeniz ürünlerini buluşturmaktan keyif alan şef, farklı bir kış menüsü hazırlamış.
Rezene püresi üzeri dana sosis, balkabağı püresi yatağında pancar, karnabahar ve brokoli tabağı ve zencefilli havuç çorbası kış menüsündeki favorilerimden oldu.
Paylaş