Paylaş
◊ Bir yıl öncesinde şef restoranlarına gidip ‘gurmecilik’ oynamak çok modaydı. Burrata’sıydı, kinoa’sıydı, bilmem ne sosuydu; yeni şeyler denemek, öğrenmek şahane bir şeydi. Ama o trend 2017’nin yarısından itibaren yerini canlı Türkçe müzikle eğlenceye bıraktı. Yemek değil, müzik ön plana çıktı.
Bu vaziyet 2018’de zirve yapacak, ama bir noktada doyuma ulaşacak insanlar.
◊ Neden Türkçe müzik? Sebebi basit. Çünkü insan ancak ana dilinde beş dakika içinde efkardan neşeye doğru terfi edebiliyor!
◊ 2018’de gizli barlar da artacak. Gizli Kalsın ve Carbon’dan sonra yenileri gelecek. Onlarda da bol bol Türkçe dinlenecek elbette.
◊ Herkes kendi mahallesinde! Evet, oturduğun mahalleden dışarı çıkmama durumunu daha önce yazmıştım. 2017’de bu halimiz zirve yaptı. Herkes kendi mahallesinde sosyalleşti. 2018’de ise bu yavaş yavaş kırılacak.
İnsanlar mahallesinden dışarı çıkacak.
◊ 2017’de kokteyl barlarla birlikte kokteylin yükselişine şahit olduk. Önümüzdeki yıl kokteylin tek rakibi rakı olacak gibi görünüyor modern meyhaneler sayesinde.
◊ Bir yanda Türkçe canlı müzikler bir yanda büyük kulüplerde elektronik müzikle eğlenen bir kitle. 2018’de kulüplerin de sayısı artacak.
◊ İstanbul’da bir semt moda olur, mekancılar bir anda oraya hücum eder.
En son hücum edilen yer Arnavutköy’dü. 2017’de ise Kadıköy beklenmedik bir şekilde popüler oldu. 2018’de ise uzun yıllardır beklenen Balat ve sanat galerileriyle ön plana çıkmaya başlayan Dolapdere sürpriz yapabilir.
Eğlence sektörü ne diyor
◊ UMUT EVİRGEN (La Boom, La Boucherie)
İstanbul’da gezip tozan, dışarıda eğlenmeyi seven insanların kriterlerinin başında güvende olma duygusu var. Uzun süredir İstanbul eğlencelerinde ‘mahalleleşme’ başlamıştı. Çünkü herkes kendi mahallesinde huzurlu ve mutlu...
Bu aralar bir de 90’lardaki gibi yemek ve sahne şovunun bir arada olduğu erken saat eğlencesi oldukça popüler.
2018’de hem bu devam edecek hem de diskolar yavaş yavaş geri gelecek.
◊ TAYFUN TOPAL
(Hazine, Grey, People)
2017’de Türkçe canlı müzik mekanları en çok iş yapan yerler oldu...
Nargileciler geri gitmeye başladı. Eskisi gibi rağbet görmüyorlar...
Türk mutfağı 2018’de daha da yükselecek. Mahalle kültürü ise her gün daha çok artıyor. 2018’de herkes kendi mahallesinde yiyip içip eğlenecek. Bazı semtler daha da parlayacak. Tomtom, Cihangir, Topağacı, Arnavutköy, Yeniköy gibi...
Arabesk 2018’de büyük ilgi görecek. Artık kimse gizli gizli dinlemeyecek.
◊ ERCAN GÜMÜŞKAYA (Must)
İnsanlar tek bir yere gidip geceyi orada noktalamak istiyor.
Yemek üstü içki, biraz eğlence, sonra da eve gidip yatayım kafası. Artık olay bu. Oradan oraya mekan değiştirmek yok.
Canlı müzik furyası önümüzdeki yıl da devam eder, ama insanlar bir noktada doyuma ulaşacak. Meyhaneler ise 2018’de popülerliğini devam ettirecek.
Gruplar halinde bir yere gidip saatlerce orada kalmayı seviyor insanlar.
◊ GÜLİN-YÜCEL ÖZALP (Escale, Rana, Neu Colonie)
2017 keyifsiz başladı ve ilk birkaç ayı mekanlara olumsuz yansıdı. Ama bir süre sonra sıkıntı ve kederden uzaklaşıp dışarı çıkmaya başladık.
Bunun için de keyif alabileceğimiz, samimi, eğlencenin de olduğu mekanları, modern meyhaneleri sıkça tercih ettik. 2018’de de bu trendin devam edeceğini yemekte ve eğlencede gelenekselin ön planda olacağını düşünüyorum.
Ayrıca yerel ürün tedariği yapan, yenilikçi, özgün restoranların gastronomide bir adım önde olacağını da belirtmek gerekiyor.
◊ İSMAİL ALPER (Klein)
2017’de kulüplerde etnik house çok modaydı. Burning Man, Tulum, Ibiza ve Mikonos’taki kulüplerin de etkisiyle... 2018’de ise bu kez daha deep house ve hatta funky’yle karıştırılmış etnik müziğin parlaması söz konusu.
Bir de insanlar iki sene öncesine oranla kulübe giderken daha şık giyinmeye başladı. Bu özenin 2018’de devam edeceğini düşünüyorum.
Ayrıca herkes güvende hissettiği, kavganın çıkmadığı mekanlara gitmek istiyor. 2018’de yılında da bu kriterin öne çıktığı mekanlara gitmeyi sürdürecekler.
Paylaş