O zamanlar adı Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) olan Avrupa Birliği’nde (AB), Almanya Federal Cumhuriyeti, Belçika, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg, ortak sınırlarındaki kontrollerin kademeli olarak kaldırılması için 1985 yılında bir anlaşma imzaladılar. Hollanda’nın küçük bir beldesi olan Schengen’de imzalandığı içi de adını ‘Schengen Sözleşmesi’ koydular.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da muhalefet partilerinin yanı sıra SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti de düzensiz göçün ve sığınmacı sayısındaki artışın engellenmesi için daha katı kararlar alınmasıyla ilgili öneriler gündeme getiriyor. Hükümet ortağı FDP, sığınmacılara yapılan ödemelerin büyük ölçüde azaltılmasını istedi.
#Almanya1989 yılının başlarındaydı... Dönemin Macaristan hükümeti ‘Soğuk Savaş’ döneminde inşa çekilen ve ‘demir perde’ olarak bilinen Avusturya sınırındaki 240 kilometre uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğindeki ‘dikenli telden duvarların’ sökülüp, gözetleme kulelerinin kaldırılması kararı aldı.
#AVRUPADAN HABERNazi döneminde ülkeyi terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Alman’a başka ülkeler kapılarını açtıkları için Almanya Federal Cumhuriyeti’nin resmen kuruluşunun yolunu açan ve 23 Mayıs 1949 tarihinde kabul edilen Alman Anayasası’nın 16. maddesinde, “Politik takibata uğrayanlar iltica (sığınma) hakkına sahiptir” denilmektedir. Bu madde, 1993 yılına kadar geçerli kaldı.
#ALMANYAAvrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin İçişleri Bakanları, Ortak Avrupa İltica Sistemi’nde adil, etkin ve insancıl bir reform için geçen hafta Lüksemburg’da bir araya geldi. Uzun süren tartışmalı görüşmelerin ardından uzlaşmaya da vardılar. Hedef; AB ülkelerine ‘kaçak göçü’ önlemek.
#Avrupa BirliğiTarihe karışan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) eski lideri Mihail Gorbaçov’un ‘Perestrokya’ (yeniden yapılanma) ve ‘Glasnost’ (saydamlık-açıklık) politikası sayesinde, yıllarca Almanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan ayıran ve batılıların “Utanç Duvarı”, doğuluların “Faşizme geçit yok duvarı” dedikleri ‘Berlin Duvarı’ 9 Kasım 1989 tarihinde çöktü.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel, 2015 ve 2016 yıllarında birçok Avrupa ülkesi kapılarını sonuna kadar kapatırken çoğu Suriyeli 1.2 milyon sığınmacıya kapıları açtığı için layık görüldüğü Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Barış Ödülü’nü Fildişi Sahili’nin başkenti Yamoussoukro’da düzenlenen törenle aldı.
#AlmanyaAlmanya deyince akla, çok gelişmiş zengin bir sanayi ülkesi gelir. Almanya deyince akla, demokratik bir hukuk devleti gelir. Almanya deyince akla, Johann Wolfgang von Goethe, Thomas Mann, August Bebel, Heinrich Heine, Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Bertolt Brecht, Heinrich Böll, Günter Grass gibi dünya genelinde tanınan yazarlar gelir.
#AlmanyaAlmanya’da 8 Aralık 2021 tarihinde göreve başlayan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Olaf Scholz’la ilgili yazılıp çizilenlere, yapılan yorumlara bakıyorum. Tam kapkara bir tablo ortaya çıkıyor. Ses çıkarmamakla, karar vermekte zorlanmakla, seçim öncesi verilen vaatleri yerine getirmek için çaba göstermemekle suçlanıyor. Yapılan kamuoyu yoklamaları da öyle...
#Konrad AdenauerAlmanya’nın 16 yıldır başbakanlığını yapan Angela Merkel, veda turlarını tamamladı. İngiltere’de Kraliçe Elizabeth ve Başbakan Boris Johnson’la ayrı ayrı bir araya gelip vedalaştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’la da Washinton’da. En sık görüştüğü Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a hem Paris hem de Brüksel’de veda etti.
#Almanya1 Eylül 1939’da başlayıp 2 Eylül 1945’te biten İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa ikiye bölündü. Bir yanda komünizmin hâkim olduğu Sovyetler Birliği (SB) güdümlü Doğu Avrupa. Diğer yanda liberal demokrasinin hüküm sürdüğü Batı Avrupa. Bir yanda ‘Demir Perde’ olarak da nitelendirilen sosyalist sistemin insanlarını susturduğu Doğu Blok ülkeleri.
#AlmanyaCenevre Mülteci Sözleşmesi bundan 70 yıl önce 28 Temmuz 1951 tarihinde imzalandı. Bu sözleşmede, “1 Ocak 1951’den önce meydana gelen olaylar sonucunda ve ırkı, dini, tabiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden, zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan, ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen; yahut tabiyeti yoksa ve bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen her şahsa uygulanacaktır” denildi.
#Mülteci2015 yılı ortalarına doğruydu. Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin çoğu Türkiye, Yemen ve Lübnan gibi komşu ülkelere sığındılar. Ancak hayatta kalabilmek için derme çatma teknelerle ve gemilerle Akdeniz’in azgın sularını aşıp Avrupa’ya sığınmak isteyen insanlardan, aralarında çocukların da bulunduğu binlercesi can verdi.
#MerkelAngela Merkel, 22 Kasım 2005’te Almanya’nın ilk kadın başbakanı seçildi Muhafazakâr Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU). Aynı partiden Helmut Kohl’den sonra en uzun süre görevde kalan başbakan. 15 yılı aşkın görevi süresinde beklenmedik krizler yaşandı.
#AVRUPADAN HABERLERBundan yaklaşık 5 yıl önceydi. Kendi ülkelerindeki kanlı iç savaştan kaçan milyonlarca insan, her şeyi göze alarak hayatta kalabilmek için yollara düştü. Milyonlarca Suriyeli, Iraklı, Pakistanlı ve Afgan, Türkiye’ye sığınırken, yüz binlercesi de Avrupa’ya ulaşmak için Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden yola koyuldu. Derme çatma tekneler ve botlarla Akdeniz’in azgın sularına açılanlar arasında yaşamını kaybedenler de oldu. Ama Avrupa buna genelde seyirci kaldı.
#AbAngela Merkel, tam 14 yıl önce tabanıyla yaşadığı zıtlık nedeniyle parti liderliğini bırakacağını açıklayan Başbakan Gerhard Schröder için “Sonun başlangıcı” yorumu yapmıştı. Schröder de geçen hafta Berlin’de “Merkel için sonunun başlangıcı başladı” dedi.
#Gerhard SchröderBaşbakan Angela Merkel, 2005 yılında koltuğuna oturduğunda Almanya’da 5 milyonun üzerinde işsiz vardı. Birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinde işsiz sayısı sistematik olarak artarken, Almanya’da Merkel’in 12 yıllık görev döneminde bu rakam 2.5 milyona düştü.
#ALMANYA