Sağlığına ve fiziğine özen gösteren ama çay veya kahve saatlerini de tatlısız geçiremeyenlerden misiniz? Eğer cevabınız ‘evet’se sizler için unsuz, şekersiz ama bir o kadar da lezzetli kurabiye tariflerini bir araya getirdik. Yapımı kolay ve sağlıklı bu kurabiyeler hem çay saatlerinizin gözdesi olacak hem de formunuzu korumanızı sağlayacak!
#Mucize Lezzetler“Beş çayı” İngiltere menşeili bir kavram. İngiliz asiller saat 15.00 ile 17.00 arasında, sandviç, kek ve tatlı eşliğinde çay içerlerdi. Gündelik hayat akışındaki değişikliklerle bu gelenek, eskisi kadar yaygın olmasa da bir keyif molası olarak hala devam ediyor. Biz de söz konusu çay tüketimi olunca, İngilizler’den geri kalmıyoruz. Gerçi “akşam üstü çayı” servisiyle ünlü tarihi yerlerin çoğu kapandı ama geleneği sürdüren adresler hala var. İşte en iyileri...
Kafeler son yıllarda zaman geçirmek için en ideal mekanlar haline geldi. Bir zamanlar sadece kahve ve çay içmek için giderdik, şimdi yemek de yiyoruz, kahvaltı da ediyoruz. Bu değişimde, dünyanın dört bir yanından gelmiş kahveleri aynı dekor ve dizaynda satan kafe zincirlerinin bir bir açılmasının büyük etkisi oldu. Ama zincirlerin yanı sıra kendi konseptleriyle öne çıkan kafeler de kısa sürede tanındı, müdavimleri oluştu. Biz de bu hafta, konusunda uzman jüri üyelerimize İstanbul’un kafeleriyle ünlü Kadıköy Bağdat Caddesi’ndeki en iyi kafeleri sorduk.
Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#12050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması beklenirken sürdürülebilir protein kaynakları mevcut ihtiyacı karşılamak adına en doğru tercih olarak öne çıkıyor. Bitki temelli gıdaya market raflarında kolayca ulaşabilmekse hem ev hem restoran mutfakları için giderek daha fazla önem kazanıyor. Metro Türkiye’nin yeni piyasaya sürdüğü bademli ve fındıklı içecek serisiyse kekten kahveye mutfakta süt yerine kullanılabilecek pratik bir alternatif...
#SÜTVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#Vegan“Hem küçüklere hem büyüklere...” diye başlayan bir reklam filmi müziği vardı... Bugün size vereceğim 4 tarif işte tam böyle... İsterseniz arkadaşlarınıza çay davetinde sunun, ister peynir tabağınızın yanında ikram edin, isterseniz çocuğunuzun beslenme çantasına atın, açlığını bastırsın.
#ÇEKİRDEKLİ ÇUBUKKuvertür çikolata ve ham kakaoyla şeker oranı düşük tatlılar yapmak varken dışarıdan paketli ürün almak neden? Üstelik evde bu tarifleri rafine şeker yerine kuru meyve, pekmez veya balla hazırlamak mümkünken... Pankek, kuru üzümlü toplar veya kurabiye... İşte tat tomurcuklarınızı okşayacak, çikolatalı üç tarif!
#ÇikolataHafta başında şef Jale Balcı organizasyonuyla zeytinyağı uzmanı Birsen Can Pehlivan, zeytinyağı üreticisi Kübra Güler ve artisanal ekmekçi Serpil Onaran’la bir araya geldik. Hem bilgilendik, hem de sağlıklı ürünlerle lezzetli bir gece yaşadık. Bugün her biri işini tutkuyla yapan bu dört kadından söz etmek istiyorum. Önce, 25 yıllık meslek yaşamının son 20 yılında sadece zeytinyağı üzerine çalışan Birsen Can Pehlivan.
#Müge AkgünÇocukların okul ihtiyaçlarını temin etmiş olmak kadar onları okul düzenine hazırlamak da büyük önem taşıyor. Çünkü okul dönemiyle birlikte, beslenme başta olmak üzere çocukların birçok konudaki alışkanlıklarında değişiklikler yaşanıyor. Bu nedenle öğrencilerin başarılı bir eğitim dönemi geçirebilmeleri için sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Yavuz Koçoğlu, okula başlayacak çocukların beslenme düzeni ve beslenme çantalarında olması gerekenler hakkında ipuçları veriyor.
#ÇocukPrinkipo, Ada-i Kebir yani Büyükada. Eskiden toprağının rengi yüzünden Kızıl Adalar diye anılan Prens Adaları’nın en büyüğü. Yaklaşık 5 km uzunluğundaki Büyükada, bütün adaların en yüksek tepesine sahip. Aya Yorgi Manastırının bulunduğu Yücetepe’ye tırmanması pek kolay olmasa da şahane manzarası tüm yorgunluğu alıverir. Bir tarafta İstanbul diğer tarafta Uludağ ve masmavi deniz kucaklar sizi. Sadece manzarasıyla göze mi hitap eder… Tabi de değil. Bir de lezzetlidir, göze olduğu kadar mideye de ziyafetin adresleri saklı Büyükada’da….
#BüyükadaAnchorage dağlarla deniz arasında. Bu nedenle pek genişlememiş. Yine de 300 bin nüfusuyla Alaska Eyaleti’nin en büyük şehri. Halkı iyi niyetli, tombul ve kolay unutulmayacak kişiler. Akdeniz kavrulurken bu coğrafyada bahar yaşanıyor. Ağustosta ortalama en yüksek sıcaklık 17 derece! En büyük deniz uçağı üssünün bulunduğu şehirden Alaska’nın doyumsuz doğasını keşfetmek çok kolay.
#SeyahatBulutların üstünde koşuşturan, geyikli kızağını çocuklar için hediyelerle dolduran Noel Baba, soluklanmak için yeryüzüne inseydi herhalde Münih'teki 'İngiliz Bahçeleri'ni seçerdi. 23 Aralık'a kadar kenti renklendiren 10 Noel pazarından en güzeli, en masalsı olanı hiç kuşkusuz bu parkta Çin Kulesi'nin dibine kurulanı.
#ÇinModa giderek gastronomik açıdan ilginç bir semt olmaya başladı. Elbette çok çeşit bulunduran Kadıköy pazarının bunda rolü var. Dayımlar bir süredir burada yaşadığı için zaman zaman yolum bu semte düşüyor, güzel sürprizlerle karşılaşıyorum. Dünyada herhalde bizler kadar ekmek ve yoğurt tüketen bir ulus yoktur ama her ikisinin de geleneksel ve doğal olanlarını bulmak giderek zorlaştı. Moda şanslı çünkü burada iki adres var.
#Bakery And CafeŞikago, mevsimlere ayak uydurabilen bir şehir. Sıcak aylarda sonsuz bir güzelliğe kavuşuyor. Kaldırımlar kafelerle doluyor. Nehrin kenarında birçok kişi bisikletiyle geziyor. Sıcaklık düştükçe bu neşeli oyun alanı kültürel bir bölgeye dönüşüyor. Lezzetli yiyecekler, yaratıcı tiyatrolar ve ülkenin en büyük ve güzel canlı müzik performansları bu kültürün önemli parçaları.
#36 Saat