Keyfim kaçtığında...

Güncelleme Tarihi:

Keyfim kaçtığında...
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Siz ne yaparsınız? Kimisi sinirli olur, kendi kendini yer durur, kimseyi yanına yaklaştırmaz, kimisi kendini sokaklara atar, unutmaya çalışır. Kimisi spor yapar, kimisinin ise diline vurur susturamazsınız.

Ben yemek düşünürüm. Her zaman yemek için değil. Bazen sadece hayal ederim. Fırından yeni çıkmış, üzeri yumuşak altı kıtır kıtır, bol malzemeli bir ‘‘ıspanaklı börek’’ (ben hafif yanmış severim) yanında yoğurt, ya da bütün evi kaplamış üzümlü kurabiye kokusu (inanın kokular da hayal edilebilir).

Bazen de açık havada, kömür mangalında pişirilen palamut ve taze ekmeğin çıtırtısı. Hayallerin sınırı yok, örnekler sonsuz. Siz de deneyin eminim işe yarayacaktır. Fakat, kimi zaman hayal etmek yetmez, o zaman eyleme geçerim. Yemek yaparım. Her zaman yemek için değil. Ben sadece sakinleşmek için bazen de yedirmek için onların suratında belirecek o mutluluk ve doygunluk ifadeleri beni de iyi ediyor. Tabii böyle zamanlar için her yemek uygun olmaz. Çoğunlukla, bol limonlu ve taze soğanlı bir taze patates salatası ile işin içinden çıkamazsanız, biraz uğraştırmalı sizi. Örneğin İzmir köfte uygun olabilir. Ya da uzun uzun yoğuracağınız zeytinli ve taze kekikli ekmek. Hamurla haşır neşir olmak en etkili tedavidir inanın. Çok zor bir tarif seçmeyin. Sonra bir de buna sinirlenirsiniz. Siz kendinizi bırakın, elleriniz yoğursun. Önce mayanın ekşi kokusu gelir burnunuza, yoğurdukça bütünleşen hamur bambaşka bir hazdır. Ve en sonunda fırından çıkardığınızda o başarmış olma duygusu. İnanın ve deneyin. Çok işe yarıyor. Tabii daha ileri vakalarda baklava hamuru açabilir, ya da Yuvalama yemeği yapmayı deneyebilirsiniz. Her şekilde, tedavi etkilidir. Sonuçlar ise kesin, müthiş bir rahatlama, sonsuz haz, sakinlik.

İşinizi kolaylaştırmak için size gerçekten çok basit, içine ekleyebileceğiniz malzemelerle çok da leziz bir tarif veriyorum ve tekrar ediyorum, sakın gözünüz korkmasın, mutlaka deneyin sonuç sizi çooook mutlu edecek.

KOLAY EKMEK

500 gr. un

1/2 çay kaşığı tuz

4 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı kuru toz maya

1 çay kaşığı şeker

200 ml. ılık su

150 gr. siyah zeytin, yeşil zeytin, ceviz, taze kekik, fesleğen, kimyon, kurutulmuş domates ya da içinizden ne geliyorsa.

YAPILIŞI:

Un ve tuzu bir kaba koyun. 3 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin. Şekeri 60 ml. su ile karıştırın. 15 dk. köpük köpük olması için bekletin. Una ekleyin, kalan suyu da ekleyip 10 dk. yoğurun. Hamurun yumuşak ve elastik bir kıvama gelmesi gerekir. Bunun için gerekirse un ekleyin. İçine istediğiniz malzemeyi ekleyin ve tekrar yoğurun. Kalan zeytinyağını bir kaba koyun ve kabı sıvayın hamuru içine koyun, ılık bir yerde 1-1/2 saat mayalanmaya bırakın. Sürenin sonunda hamuru tekrar yoğurun ve 4 eşit parçaya bölün. İstediğiniz şekli verin, tekrar 1 saat mayalanmaya bırakın. Fırınınızı 240 dereceye ayarlayın ve önceden ısıtılmış fırında ekmeklerinizi 30 dk. pişirin. Fırına sürmeden evvel ekmeklerinizin üzerini suyla fırçalarsanız daha yumuşak bir üstleri olur. Keyfiniz ve iştahınız hep yerinde olsun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!