Uyku Bozukluğu haberleri sayfasında Uyku Bozukluğu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2497 Uyku Bozukluğu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Küçük bir şehirde yaşayan 67 yaşındaki Donald Dorff, hareket ve şiddet dolu kabuslarından kurtulma arzusuyla doktora giderken tıpta çığır açacak keşiflerin başlangıç noktası olacağından habersizdi.
#Uyku BozukluğuErgenlerin neredeyse dörtte biri uykusuzluk problemiyle boğuşuyor. Uzmanlar ise küçük değişikliklerin büyük bir fark yaratabileceğini belirtiyor. Gelişme çağındaki gençlerde dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve kimi fiziksel sorunların yaşanmasına yol açan uyku bozukluğunu tersine çevirmek mümkün mü? Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ebru Kolsal, merak edilenleri cevapladı. İşte yanıtları…
#Uyku Bozukluğuİnsanların uyku sırasındaki vücut hareketleri, nefes alıp vermeleri ve kalp atışları ile ilgili 12 bin çalışmayı inceleyen bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma uyku yaşı ile ölüm riskinin doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Peki uyku yaşı nedir? Neye göre belirlenir? İşte araştırmadan dikkat çeken detaylar...
#Uyku YaşıSosyal medyada başlayan yeni bir çılgınlığa uyan insanlar, uyurken burunlarından nefes almak için ağızlarını bantlamaya başladı. Uzmanlar söz konusu trendin tehlikeli olduğunu belirterek, ağzı bantlamanın kalp hastalığı, KOAH ve felç gibi daha ciddi sorunlara davetiye çıkarabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
#Tiktok'Bir yastıkta kocayın' diyerek büyüklerimiz aynı yatakta yatılması gerektiğini bize empoze etse de son zamanların trendi eşlerin ayrı yataklarda uyuması. Yapılan yeni bir araştırma ise tam da bu konuya parmak basıyor. Peki çiftler ayrı mı, birlikte mi uyumalı? Uzmanlar değerlendirdi...
#SağlıkYaz aylarında uykuya dalmakta ya da kesintisiz uyumakta zorlananlar çareyi çeşitli yöntemlerle arıyorlar. Yastığını, çorabını yatmadan önce buzluğa koyan da var partneri ile yatakları ayıran da... İşte bunaltıcı sıcaklarda uyuyabilmek için uzman tavsiyeleri...
#Uyku SağlığıBütün gün o kadar yoğun oluyorsunuz ki başınızı kaşıyacak vaktiniz olmuyor. Günün tüm yorgunluğunu atacağınız uyku vakti geliyor, yatağa giriyorsunuz ama biraz telefona bakayım, sosyal medyada gezineyim, biraz da dizi izleyeyim derken gecenin körü oluyor. Sabah gelsin defalarca alarm ertelemeler, iş yerinde esnemeler, gün boyu yorgun hissetmeler… Senaryo çok tanıdık geldiyse hemen söyleyelim siz de 'Gündüzün intikamını geceden alanlar kulübü'nün bir üyesisiniz.
#Uyku SağlığıUyku bozukluğunun birçok hastalığa neden olabileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Elifnur Kıvrak, “Uykusuz kaldığımızda kan şekeri düzenimiz, vücut ısımız, nefes alışverişimiz değişiyor. Özellikle vücudumuzdaki stres hormonları artıyor. Kalp damar, beyin ve inme gibi hastalıklar açısından uykusuzluk bir risk oluşturabiliyor” dedi.
#UykusuzlukHorlama, toplumda sık görülen ve bireylerin yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Horlamanın çok önemli sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkat çeken KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Horlama sorununa gece uykuda nefes kesilmeleri de eşlik ediyorsa, bu çevrenizdekiler tarafından size söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanma, gün içinde uyuma ihtiyacı gibi durumlar hissediyorsanız, “Tıkayıcı uyku apnesi” probleminiz olabilir. Uyku apnesi, kalp sağlığı kadar önemli bir sağlık sorunudur” uyarısında bulundu.
#Uyku ApnesiBBC'nin haberine göre Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesinden araştırmacılar, obstrüktif uyku apne sendromu görülen 67 obezite hastasının kilo vermeden önce ve sonraki uyku durumlarını inceledi. Araştırma sonuçları nefes darlığına yol açan uyku bozukluğu dildeki yağ oranıyla bağlantılı olabileceğini söylüyor.
#Uyku Apnesi NedirHer insan, yaşamını çeşitli korkularla sürdürür. Kulağa tuhaf gelse de korku, korkulacak bir durum değildir, bir bozukluk da değildir. Korku, tehlike anında savunma içgüdüleri geliştirerek hayatta kalmanızı sağlar. Ancak korku duygusu kişiyi hayata bağlayacağına onu hayattan uzaklaştırıyorsa ortada bir terslik var demektir. Bu noktada korkuların temeline yani çocukluğa inmekte fayda vardır. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, çocuklarda görülen korkuları anlatıyor.
#Çocuklarda En Çok Görülen KorkularHer ebeveyn uyku saati gelen çocuğunun tek başına uykuya dalabilmesini ve bütün gece aralıksız uyumasını ister. Ancak günümüzde çoğu aile bu konu ile ilgili birçok problem yaşıyor. Bazı çocuklar gece olunca yatmamak için direnirken bazıları da gece yarısı uyanıp anne ve babasının yanında uykularına devam etmek istiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ersin Sarı, çocukların uyku problemlerinin nedenlerini açıkladı.
#Uyku ProblemleriTuhaf semptomlar sergilemeye başladığında henüz 12 yaşındaydı. Ne kadar uyursa uyusun doyamıyor gün içinde olmadık yerlerde uykuya dalıyordu. 20'li yaşlarında durum daha da kötüleşti, gönül rahatlığıyla kahkaha bile atamaz hale geldi. Pek çok doktor dolaştı, hastalığı nihayet 2007'de teşhis edilebildi. Peki hayatını kâbusa çeviren bu belirtilerin nedeni neydi?
#SağlıkAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız Bandıİnternet, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik araç ve aletlerin uzun sürelerle, kontrolsüz şekilde kullanılması bir tür bağımlılığa neden olabiliyor. Uzmanlar bu durumun, kişinin sosyal ilişkilerini zayıflatabileceğine, fiziksel sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bilinçsiz sosyal medya ve teknolojik cihaz kullanımı okulların kapalı olduğu yaz aylarında özellikle öğrenciler için tehdit oluşturuyor.
#İnternetKüçük bir şehirde yaşayan 67 yaşındaki Donald Dorff, hareket ve şiddet dolu kabuslarından kurtulma arzusuyla doktora giderken tıpta çığır açacak keşiflerin başlangıç noktası olacağından habersizdi.
#Uyku BozukluğuTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, Ramazan Bayramı tatiline çıkan, yollarda direksiyon başında kafein tüketimine başvuran sürücüleri uyardı. Öztürk "Kafein tüketiminin uyku halini gidermede geçici bir çözüm olduğunu mutlaka bilmemiz gerekiyor. Aşağı yukarı 4-5 saat içerisinde daha büyük bir uyku haliyle karşı karşıya kalacağımızı bilmeliyiz. Bu uyku hali eğer önemli bir iş sırasında ortaya çıkarsa örneğin; sınav ortasında veya bir araç kullanımı sırasında olabilir, bu durum da iş kazaları ya da istenmeyen başka durumlara yol açabilir. Uyku halini ancak uyuyarak giderebiliriz" dedi.
#KahveSağlıksız beslenme, hareketsizlik, fazla kilo, sigara ve stres derken son yıllarda görülme sıklığı hızla artan kolon kanseri, dünyada kanserden ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Üstelik kolonoskopi sayesinde önlenmesi mümkün olan bu ölümcül kansere karşı toplumsal farkındalığın hala çok az olması, kolon kanserinin günümüzde en sık rastlanan üçüncü kanser olarak karşımıza çıkmasına neden oluyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişiye kolon kanseri tanısı konulduğunu belirterek, kolon kanserinden korunmak için 8 hayati öneri ve uyarılarda bulundu.
#Kolon Kanseriİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk. Kime sorsanız uyku problemi yaşıyor. Çareyi melatonin takviyelerinde bulanlar de eşine dostuna kullandığı takviyeyi tavsiye ediyor fakat uzmanlar bu takviyelerin gelişigüzel kullanımı konusunda herkesi uyarıyor.
#Sağlıklı UykuUyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonu, vücudumuzda doğal yollardan üretiliyor. Salınımı karanlık olunca artıyor, aydınlıkla düşüyor ancak bunun yanında birçok etken melatonin seviyesini etkiliyor. Uyku bozukluğu yaşayan pek çok kişi eş dost tavsiyesiyle melatonin takviyesi alıyor fakat uzmanlar gelişigüzel kullanımının sakıncaları konusunda uyarıyor.
#MelatoninGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUErgenlerin neredeyse dörtte biri uykusuzluk problemiyle boğuşuyor. Uzmanlar ise küçük değişikliklerin büyük bir fark yaratabileceğini belirtiyor. Gelişme çağındaki gençlerde dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve kimi fiziksel sorunların yaşanmasına yol açan uyku bozukluğunu tersine çevirmek mümkün mü? Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ebru Kolsal, merak edilenleri cevapladı. İşte yanıtları…
#Uyku BozukluğuLutropin olarak bilinen LH hormonu, hipofiz bezinin ön kısmında üretilir. Hem kadınlarda hem erkeklerde üreme için oldukça önemli bir hormondur. Halk arasında az bilinen LH hormonu nedir, LH hormonu kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Lh Hormonu NedirRBC, kırmızı kan hücresi anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri de kan testleri yapılarak ölçülebilir. RBC nedir, RBC değeri kaç olmalıdır, RBC düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarınız sizler için derledik.
#SağlıkBirçoğumuz ‘farkında olmadan’ nefes alıp veriyoruz. Oysa uzmanlar, nefes almanın bir beden farkındalığı olduğunu, insanı hem psikolojik hem de fiziksel olarak etkilediğini belirtiyor. Çocuk gelişimi uzmanı ve nefes terapisi eğitmeni Işıl Evrim Akgün “Ailece evde nefes terapisi seansları düzenleyin. Doğru nefes almayı öğrenen çocuklar daha başarılı ve mutlu oluyor” diyor.
#Ömür KurtYeni bir araştırmaya göre long COVID yani uzamış COVID geçirenlerin sayısı hiç de az değil. Yorgunluk, beyin sisi, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı gibi geçmek bilmeyen bazı semptomlardan şikâyetçiysek uzamış COVID olma ihtimalini göz ardı etmemeliyiz.
#COVIDİleri yaştaki insanların eskiye nazaran daha az uyuduğuna, gün içinde de şekerlemeler yaptıklarına tanık oluyoruz. 'Yaşlandıkça uyku ihtiyacı azalır’ diye bilsek de uzmanlar durumun bu kadar basit olmadığı görüşünde. Peki ama yaş aldıkça uykusuzluk problemi yaşamanın temelinde ne yatıyor? Bu konuda yapılan araştırmanın detaylarını uzmanlarla konuştuk...
#Sağlıkİş ve sosyal yaşam arasında denge kurmak, iyi bir gece uykusunun feda edilmesi anlamına gelebiliyor. Uyku eksikliği ise biraz yorgun hissetmenin ötesinde, geniş kapsamlı ve ciddi sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Peki yeterince uyumadığınızı gösteren işaretler neler? Uzmanlarla konuştuk…
#Sağlık