Paylaş
Ne demek bu?
Erkeklerde sağlık sorunları olarak testosteron eksikliği, kadınlarda ise bunun normalden fazla görülme durumu artmış durumda. Burada yaşam biçimi, beslenme bir numaralı etken!
Testosteron erkeklerde testislerden salgılanır ve sperm üretiminde rol oynar. Kadınlarda ise; az miktarda yumurtalıklarda ve böbrek üstü bezinde üretilir.
Testosteron eksikliği nasıl durumlarda görülür?
Testosteron eksikliği erkeklerde görülür; kemik gelişimi, kas kitlesi, sperm üretimi, saç uzaması, libido, ereksiyon, cinsel dürtü, vücut bazal metabolizma hızı gibi durumları olumsuz etkiler. 40 yaşından itibaren vücutta doğal olarak azalmalar görülür. Her yıl kademeli olarak yüzde 1-2 civarında azalmalar görülebilir. Ameliyat, kemoterapi, tümör, genetik faktörler gibi durumlar testosteronu düşürebildiği gibi; metabolik sendrom, diyabet, kilo alma (obezite), akciğer hastalıkları gibi hastalıklar da testosteron seviyelerinin düşmesine sebep olmaktadır. Dolayısıyla buna yönelik yapılan tedaviler testosteron seviyelerini artırmaya yardımcı olur.
Eksikliğinde (erkeklerde);
• Cinsel isteksizlik,
• Ereksiyon bozukluğu,
• Depresif düşünce,
• Konsantrasyon ve hafıza bozukluğu,
• Çocuk sahibi olamama,
• Kemik erimesi,
• Sperm sayısında düşüklük,
• Uyku bozukluğu,
• Halsizlik, yorgunluk,
• Ateş basmaları,
• Jinekomasti (memede büyüme-ağrı),
• Vücut kıllanmasında azalma vb. görülür.
Tedavi için mutlaka hekim kontrolü gereklidir. Tespit edilip, ihtiyaç halinde ilaç tedavi ile desteklenmesi gerekir. Ancak beslenme ile de mutlaka planlama yapılmalıdır.Tedavi için mutlaka hekim kontrolü gereklidir. Tespit edilip, ihtiyaç halinde ilaç tedavi ile desteklenmesi gerekir. Ancak beslenme ile de mutlaka planlama yapılmalıdır.
- Özellikle göbek bölgesi yağlanması östrojen seviyelerini artırıp, testosteronu azaltacağından kilo verme ilk planlama olmalıdır. Karın bölgesinde yağlanma azaltılmalıdır.
- Sigara ve alkol kullanımı kesinlikle bırakılmalıdır.
- Düzenli ve yeterli uyku planlaması yapılmalıdır. Hormonel sistemin düzgün çalışması şarttır. Bu durum testosteron seviyelerini de düzenlemeye yardımcı olan çok önemli bir parçadır.
- Özellikle diyabet ya da metabolik sendrom varsa buna bağlı beslenme planı oluşturulmalıdır.
- Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Spor ile testosteron seviyelerini artırmak mümkündür.
- Yiyeceklerde hazır gıdaların tüketimini durdurmak (özellikle; sunni katkı maddeleri-glikoz şurubu/früktoz şurubu/monosodyum glutomat vb.)
- Şekerli gıdaların tüketimini azaltılmalıdır,
- Östrojen seviyelerini yükseltecek yiyecekleri kısıtlamak gerekebilir (keten tohumu/ chia tohumu vb.),
- Organik olmayan gıdalardan uzak durulmalıdır (özellikle; süt ve süt ürünlerinde, yumurtada, sebze ve meyvelerde organik beslenmeli, mevsimi olmayan gıdalar tüketilmemelidir.),
- Deniz ürünleri, avokado, brokoli, ıspanak, lahana, karnabahar, muz, bal, badem, kabak çekirdeği, kırmızı et, organik yumurta, gibi yiyecekler testosteron seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Bunlara günlük beslenmede yer vermek gerekmektedir.
- Vitamin ve mineral eksikliği varsa tespit edip mutlaka takviye yapılmalıdır. Özellikle çinko, B6, magnezyum, D vitamini, A, C ve E vitamini eksikliği görülmemelidir. Tüm bunlara dikkat edildiğinde erkeklerde bu problem ile başa çıkılabilir. Kadınlarda ise tam tersi olarak testosteron seviyeleri normalin üzerine çıkabilmektedir. Bu durumda da yine doktor takibi gerekmekte ve de beslenmede buna uygun planlama yapılmalıdır. Bu konuyu diğer yazımızda daha detaylı anlatalım.
Paylaş