Üreme haberleri sayfasında Üreme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7121 Üreme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çocuk yapmaya niyetlenen çiftlerin merak ettikleri bir konu da mevsimlerin üreme kapasitelerini etkileyip etkilemediğidir. Genel olarak yaygın olan bir görüş kışın eşlerin gebe kalma şansının daha fazla olacağı yönündedir. Bu konunun doğruluğu bilimsel araştırmalara da konu olmuş durumda.
#Sperm KalitesiÇoğumuz için soğuk kış aylarının en sıcak yanı, yazın deniz kenarında güneşlenme hayalidir. Her ne kadar tatil imkânı genelde birkaç hafta ile sınırlı kalsa da sürekli sahil kentinde oturanlar için deniz-güneş ortamı artık yaşamlarının bir parçası olmuştur.
#SağlıkKadın yaşının ilerlemesiyle doğal yolla gebelik şansının de azalacağı bilinmekte. Özellikle 30 yaşından sonra dikkatli olmak gerekir. İleri yaş kadınlarda düşük riski ve genetik anomalili gebelik olasılığı daha fazla görülmekte. Burada yumurtalarda yaşlanmaya bağlı anöploidi dediğimiz kromozom sayılarında bozulmaların ortaya çıkması söz konusu. Ancak ne yazık ki yaşam şartları gereği ilk doğum yapma sıklığının son yıllarda 35-39 yaş kadınlar arasında altı kat daha fazla olduğunu görüyoruz. Yani günümüzde anne-baba olma yaşı artık ileri yaşlara ötelenmekte. Bu da sorunlu gebelik sıklığını artırmakta. Oysa aynı sorun erkekler için de geçerli.
#Erkekte Biyolojik YaşlanmaDünya genelinde birbirinden farklı canlılar bulunmaktadır. Bu canlıların ise farklı üreme çeşitleri bulunur. Dünyada bulunan canlılardan bazıları da yumru gövde ile üremedir. Yumru gövde ile üreme nedir ve hangi canlılarda görülür? Yumru gövdeyle üreme özellikleri ve örnekleri nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Yumru Gövde İle ÜremeBiyolojinin en önemli konuları içerisinde vejetatif üreme gelmektedir. Özellikle bitkiler üzerinden gerçekleştirilen bu üreme, aynı zamanda eşeysiz üreme olarak da ifade edilir. Peki, vejetatif üreme nedir, nasıl olur ve çeşitleri nelerdir? Vejetatif üreme hangi bitkilerde görülür tüm detayları ile derledik.
#Vejetatif ÜremeÜreme, çoğalma şeklinde de bilinmektedir. Herhangi bir canlının neslini devam ettirebilmesi olayını ifade etmektedir. Büyüme ve gelişmesini tamamlamış olan her canlı çoğalma becerisine sahip olmaktadır. Çoğalma becerisine sahip canlılar ise kendisine benzeyen bireyler oluşturabilmektedirler ve böylece nesillerini sürdürmüş olmaktadırlar. Sizin için üremenin ne olduğunu ve nasıl gerçekleştiğini, üreme türlerinin çeşitlerinin ve örneklerinin neler olduğunu derledik.
#Üreme NedirBilindiği gibi üremenin en kısa tanımı çoğalmadır. Üreme bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda gerçekleşmektedir. Fakat bu sayılan her canlı türünün birbirinden farklı tarzlarda üreme şekli olabilir. Tomurcuklanarak üremede bazı canlılarda görülen bir çoğalma şeklidir. Tomurcuklanarak üreme nedir, hangi canlılarda ve nasıl görülür, tomurcuklanarak üremenin özellikleri ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#Tomurcuklanarak ÜremeBirçok farklı meyve ve sebze türüne ait olan üreme çeşitleri arasında sürünücü gövde ile üreme gelmektedir. Aynı zamanda değişik üreme sistemi ile beraber yüksek bir verim sağlayan yapılar içerisinde yer aldığını söylemek mümkün. Peki, sürünücü gövde ile üreme nedir, hangi bitkilerde ve canlılarda görülür? Sürünücü gövdeyle üremenin özellikleri hakkında detayları derledik.
#Sürünücü Gövde İle ÜremeÜreme denilen etkinlik çoğalmayı sağlayarak tüm canlılarda farklı şekillerde görülebilmektedir. Üremenin olması için döllenme özelliğinin olmasına gerek yoktur. İşte sporla üreme de bu türden çoğalma şeklidir. Sporla üreme nedir, nasıl olur ve hangi canlılarda görülür, sporla üreme özellikleri ve örnekleri nasıldır detayları ile derledik.
#Sporla ÜremeMitoz, ökaryotik hücrelerde, bir ana hücrenin iki özdeş kızı hücre üretmek için bölündüğü zaman meydana gelen bir nükleer bölünme sürecidir. Hücre bölünmesi sırasında mitoz, özellikle çekirdekte taşınan kopyalanmış genetik materyalin ayrılmasını ifade eder. Peki, mitoz ve eşeysiz üreme nedir detayları ile derledik.
#Mitoz BölünmeMayoz bölünme, esasen eşey ana hücrelerinin meydana gelmesini sağlamaktadır. Mayoz bölünmeyi özel kılan durum ise gamet oluşumu durumunda mevcut kromozom sayısının yarıya inmesi olmaktadır. Böylece spermin ve yumurtanın bir araya gelmesi ile her neslin kromozom sayısı da sabit tutulmaktadır. Sizin için mayoz bölünmenin ne demek olduğunu, özelliklerini ve mayoz-1 evresinin aşamalarını derledik.
#Mayoz BölünmeDünya üzerindeki bütün farklı canlıların değişik üreme sistemleri bulunmaktadır. Bunlar içerisinde insanlar, hayvanlar ya da bitkiler ile beraber tek hücreli canlılar gibi birçok tür öne çıkar. Üreme çeşitliliği ise farklı türler içerisinde de değişik yapılar üzerinden ele alınabilmektedir. Peki, hayvanlarda üreme nasıl olur ve çeşitleri nelerdir? Hayvanlarda üreme sistemleri ve organları hakkında detayları derledik.
#Hayvanlarda ÜremeÜreme en kısa tanımıyla çoğalma demektir. Üreme insanlar, bitkiler ve hayvanlar olmak üzere canlılarda gerçekleşen doğal bir olaydır. Fakat her canlı türünün kendi has üreme tarzları bulunmaktadır. Eşeysiz üreme de bazı canlılarda görülen üreme çeşididir. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak eşeysiz üreme nedir, çeşitleri nelerdir ve hangi canlılarda görülmektedir, eşeysiz üreme özellikleri ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#Eşeysiz ÜremeEşeyli ve eşeysiz üreme biyolojinin konusu içinde yer almaktadır. Yeryüzünde canlılar iki şekilde üretmektedir. Bu üreme şekillerine ise eşeyli ve eşeysiz üreme denmektedir. Eşeyli ve eşeysiz üreme birbirinden farklılık göstermektedir. Eşeyli üreme sırasında iki organizma içerinde genetik yapılar birleşir. Bu şekilde yeni bir canlı oluşur. Eşeysiz üremede ise döllenme olmadan canlı oluşmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Eşeysiz ÜremeDünya çapında en çok görülen ve en yaygın üreme şekli eşeyli üreme olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı oldukça fazla canlı türünde genetiğin bir sonraki nesle aktarılması noktasında doğal bir süreçtir. Peki, eşeyli üreme nedir, çeşitleri nelerdir ve hangi canlılarda görülür? Eşeyli üreme özellikleri ve örnekleri hakkında detayları derledik.
#Eşeyli ÜremeEşeyli üreme söz konusu olduğu vakit erkek üreme organı ile beraber dişi üreme organları ön plana çıkar. Genetik materyalin bu şekilde aktarılması ve döllenmesi üzerinden, yeni bireylerin oluşumu sağlanır. Peki, erkek üreme sistemi organları isimleri ve görevleri nelerdir detayları ile derledik.
#Erkek ÜremesiÜreme karmaşık bir süreçtir ve tüm canlı varlıkların karakteristik bir özelliğidir. Erkek ve dişi gametlerin katılımını gerektiren yeni bir yavru üretmek için yürütülen bu evrede Dişi üreme sistemini anlamak oldukça önemlidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Dişi ÜremesiÇelikle üreme yöntemi özellikle tarım açısından en önemli üreme seçenekleri içerisinde yer almaktadır. Günümüzde birçok farklı bitki üzerinden ele alınan ve uygulanan yöntemlerden biridir. Peki, çelikle üreme nedir, nasıl yapılır ve hangi bitkilerde görülür? Çelikle üreme özellikleri ve örnekleri hakkında detayları derledik.
#Çelikle ÜremeTek hücreli canlılar ve bakteriler ile ökaryotik canlılar söz konusu olduğunda bölünerek üreme ön plana çıkar. Genetik yapının etkin bir şekilde aktarılması konusunda günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. Peki, bölünerek üreme nedir ve özellikleri nelerdir? Sporla üreme yapan canlılar hangileri ve örnekleri hakkında detayları derledik.
#Bölünerek ÜremeSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkPlastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikEtkisi 10 Kasım’a kadar devam edecek olan yeniay süresince derinleşme ihtiyacı hissedebilir, kendimizle yüzleşebiliriz. Gizli kalmış konular açığa çıkabilir, bize hizmet etmeyen alışkanlıkları bırakabilir, ilişkileri bitirebiliriz. Dünyadaysa politik çalkantılar, skandallar artabilir.
#AstrolojiEmbriyo, döllenmiş bir yumurtanın gelişim sürecinin erken evrelerinde oluşan ve canlı organizmanın temel yapılarını oluşturan hücresel bir yapıdır. Tüp bebek uygulamalarında kaliteli embriyo oluşması gebelik şansını artıran önemli bir faktördür. Yumurta ve sperm kalitesi, laboratuvar koşulları, genetik faktörler, doğru zamanlama ve embriyo takibi kaliteli embriyo oluşumunu etkileyen temel koşullar arasındadır.
#Tüp BebekYeni bir analize göre, tüp sterilizasyonu işlemi geçiren yani tüplerini bağlatan kadınların yüzde 5'inden fazlası daha sonra hamile kalıyor ve araştırmacılar, yaygın olarak kalıcı olduğu düşünülen tüp sterilizasyon prosedürlerinin başarısızlığının birçok kişinin beklediğinden çok daha yaygın olabileceğini söylüyor.im
#Doğum Kontrol YöntemleriAntalya'nın Alanya ilçesinde denizde Kızıldeniz'e özgü zehirli dikenleri olan çizgili kedi balığı sürüsü görüntülendi. Bu sürü, Antalya Körfezi'nde ilk kez tespit edilen istilacı bir tür olarak kaydedilirken, görüntüler dalış yapan bir eğitmenin sualtı kamerasıyla çekildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu balığın artık Antalya Körfezi'ne girdiğini tespit etmiş olduk" dedi.
#Antalya KörfeziAntalya'nın Alanya ilçesinde denizde Kızıldeniz'e özgü zehirli dikenleri olan çizgili kedi balığı sürüsü görüntülendi. Bu sürü, Antalya Körfezi'nde ilk kez tespit edilen istilacı bir tür olarak kaydedilirken, görüntüler dalış yapan bir eğitmenin sualtı kamerasıyla çekildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu balığın artık Antalya Körfezi'ne girdiğini tespit etmiş olduk" dedi.
#İzmir KörfeziYapılan yeni çalışma, kadınların kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak tüplerini bağlatmasının daha önce düşünülenden daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Tüpleri bağlanan kadın nasıl hamile kalabiliyor?
#Doğum Kontrol YöntemiMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziDünya, Lübnan’da binlerce Hizbullah üyesinin çağrı cihazlarının patlamasıyla yapılan saldırıyı konuşuyor. 12 kişinin öldüğü, en az 3000 kişinin yaralandığı ilk saldırının ardından dün de Beyrut’ta telsizler infilak etti, 14 kişi öldü 450 kişi yaralandı. İsrail’in ilk saldırıyı cihazlara patlayıcı yerleştirerek yaptığı iddia ediliyor.
#İsrailBu hafta Merkür’ün Başak burcuna geçişi zihnen daha planlı ve organize olmamızı kolaylaştıracak gibi görünüyor. İşleri yetiştirmeye çalışacak, bir şeyleri düzenlemek, toparlamakla ilgileneceğiz. Çarşamba hoşlandığımız kişiye açılmak için uygun; cumaysa aşkta şanslıyız.
#Dinçer Güner