Terbiyeli işlembe çorbası, özellikle kış aylarında tercih edilen çorbalardan. Genelde lokantalarda tüketilen bu çorba evde de hazırlanabilir. Sıcacık ve nefis bir işkembe çorbası için tek yapmanız gereken tarife uymak. Peki terbiyeli işkembe çorbası nasıl yapılır? İşte evde terbiyeli işkembe çorbası tarifi ve malzemeleri...
#Terbiyeli İşkembe ÇorbasıHem içimizi ısıtıyor hem de lezzetli. Şöyle dumanı tüten, iyi bir çorbadan daha iyi ne olabilir soğuk kış günlerinde... Mutfağımız çorba açısından zengin. Her yöremizde envai çeşidi hazırlanıyor. Jürimiz bu hafta şifa kaynağı çorbalarımızı en iyi yapan mekânları seçti.
#Pınar TahirlerDana pirzolanın hemen her kısmı birbirine benzer. Bir-iki lokma aldıktan sonra ağzınıza attıklarınız farklı bir lezzette değildir. Ama ya kelle öyle mi... Yanak, dil, beyin; her birinin dokusu ve lezzeti farklı. Her bölümde ayrı bir sürpriz sizi bekler, canınız sıkılmaz.
#SakatatBesleyici ve lezzetli bir çorba ramazan ayının en çok tercih edilen yemeği. Yapması pratik olsa da temel kuralları bilmeyenler için kıvamı tutturmak ya da miktarı ayarlamak bazen sorun olabiliyor. Yazarımız Gülay Barbaros Altan farklı yapım tekniklerini anlattı, Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi de birbirinden özel çorba tarifleri verdi.
#Çorbaİzmirli dostlarım “Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki esnaf lokantalarını mutlaka ziyaret et” deyince soluğu orada aldım. Mahmut Usta’nınki Türkiye’de içtiğim en iyi iki kelle paça çorbasından biriydi, kokoreç haşlaması da beni mest etti. Bizim Lokanta’nın nohutlu işkembesi, Zaim Usta’nın acılı güveci çok lezzetliydi. İzmir’in boyozunu, söğüşünü, kumrusunu herkes biliyor. Ama esnaf lokantaları da, Kemeraltı Çarşısı gibi çarşılar da tüm şehirlerimizde yaşatılmalı ve gastronomik destinasyonlar olarak çoğaltılmalı.
#Tarihi Kemeraltı ÇarşısıVücut direncimizi daha çok önemsediğimiz bu dönem sıcacık bir çorbaya kim hayır diyebilir! Hele de bağışıklık güçlendirici ve kolajen bombası sakatatlı bir çorbaysa... Paçadan işkembeye, kuzu kelleden damar tuzlamaya soğuk kış günlerinde imdadımıza yetişen sakatat çorbalarının en iyilerini nerede bulabileceğimizi sorduk, jürimiz favorilerini sıraladı.
#ÇorbaDillere destan kahvaltımız bu kadar yaygınlaşıp zenginleşmeden önce yanında bir parça yufka ekmeğiyle birlikte çorba her daim günün doyurucu başlangıcı olmuş. Tarhanadan yoğurt soslu çorbalara o kadar karakteristik çeşidimiz var ki… Anadolu’nun dört bir yanındaki damaklarda iz bırakan, bu soğuk günlerde içimizi ısıtacak çorbaları ve esnaf lokantalarını mercek altına aldım.
#SeyahatKış mevsiminin en güzel yanlarından biri, sadece içimizi ısıtmakla kalmayan, aynı zamanda birer şifa kaynağı da olan çorbalara kavuşmak. Jürimize en çok hangi restoranın, hangi çorbasını beğendiklerini sorduk. Kimi işkembe, paça, mercimek gibi klasiklerden şaşmadı, kimi beyran, kulaklı gibi yöresel olanlara yöneldi. Seçim yapma sırası şimdi sizde...
#ÇorbaKaotik olmakla birlikte parke taşı döşeli güzel sokaklar, kubbeli termal hamamlar, terk edilmiş Sovyet dönemi fabrikalardan dönüştürülmüş modern otellerle Tiflis tezatların şehri. Gürcistan’ın başkenti Kafkasların en önemli yerleşimlerinden. Tepeciklerin üstüne pasta görünümlü kiliseler oturtulmuş. Arka sokaklara saklı kafeler antika meraklılarını heyecanlandıracak objelerle dolu. Bohem sanatçılar Sovyet döneminin etkilerinden kurtulup canlı, yaratıcı atmosfer yaratma çabasında. Yüzyıllar boyunca pek çok kez işgale uğrayan Tiflis, şimdi bu yaralarını gurur vesilesine dönüştürmüş. Doğu ile Batı’yı buluşturan şehir ortaçağdan kalma surlardan yeni lüks butik otellere zenginlikleriyle her gezgine uygun bir şeyler sunuyor.
#TiflisAcısıyla tatlısıyla çok enteresan bir 2017 geçirdik sevgili dostlar. Ben bu yazıda size yılın her ayına denk düşecek şekilde bir muhasebesini sunacağım. İsteyen bu hesabı kendisi için 2018’e de uyarlayabilir. Şimdiden söyleyeyim pişman olmazsınız. Kısa kısa anlatacağım ama yazıların tümünü okumak isteyenler Hürriyet Seyahat’in internet sitesinde 'yazarlar' bölümüne bakabilir.
#Ayhan Sicimoğluİnsanın içini titreten soğuklarda bir tas sıcak çorba gibisi yok. Türk mutfağının temel direği, kış günlerinde sofraların baştacı... Sadece öğle ve akşam yemeklerinde değil, kahvaltıda bile içilir. Tıpkı turşu gibi, neredeyse her şeyin çorbası yapılabilir. Jüri üyelerimize en iyisini nerelerde içebiliriz diye sorduk bu hafta. Listeye bakıp da işkembe çorbasının eksikliğinden şikayet edebilirsiniz. Sadece Ankara’dan bir adres girdi işkembeci olarak, şaşırmayın. Evet, Türkiye’nin şöhretli pek çok işkembecisi var ancak onları başka bir hafta seçeceğiz, hatırlatalım.
Tuncel Kurtiz’i anlatmaya gerek var mı? Tek kelimeyle anlatırsak: Sanatçı. Sinema, tiyatro derken şimdi de televizyonların yıldızı. İster beyaz perdede, ister sahnede, ister televizyonda olsun, tüm ödüller onun oluyor. Sadece sanatçı değil, sevecen, sımsıcak bir dost aynı zamanda. Tuncel Kurtiz’le Ezel dizisi için İstanbul’a geldiğinde kaldığı Tünel Rezidans’ın yedinci katındaki dairesinde söyleştik. Muhteşem Haliç manzarası yüzünden arada bir yemek sohbetini kesip, İstanbul’un nasıl “ırzına geçildiğini” konuştuk. Tuncel Kurtiz bana elleriyle pişirdiği enginarı, kuşkonmaz ızgarayı, Edremit’ten getirdiği özel peynirleri sundu. Sohbetimizi kırmızı şarapla ıslattık.