36 saatte Tiflis
Kaotik olmakla birlikte parke taşı döşeli güzel sokaklar, kubbeli termal hamamlar, terk edilmiş Sovyet dönemi fabrikalardan dönüştürülmüş modern otellerle Tiflis tezatların şehri. Gürcistan’ın başkenti Kafkasların en önemli yerleşimlerinden. Tepeciklerin üstüne pasta görünümlü kiliseler oturtulmuş. Arka sokaklara saklı kafeler antika meraklılarını heyecanlandıracak objelerle dolu. Bohem sanatçılar Sovyet döneminin etkilerinden kurtulup canlı, yaratıcı atmosfer yaratma çabasında. Yüzyıllar boyunca pek çok kez işgale uğrayan Tiflis, şimdi bu yaralarını gurur vesilesine dönüştürmüş. Doğu ile Batı’yı buluşturan şehir ortaçağdan kalma surlardan yeni lüks butik otellere zenginlikleriyle her gezgine uygun bir şeyler sunuyor.
Cuma
16.00
Gürcistan Ana
Pırıl pırıl parlayan modern teleferiğe atlayıp 10 dakikada tepedeki 4. yy’dan kalma Narikala Kalesi’ne çıkın. Yanıbaşındaki 20 metre yüksekliğindeki alüminyum heykel dosta düşmana mesaj veriyor: Kartlis Deda, diğer adıyla Gürcistan Ana’nın bir elinde dostlara ikram edeceği şarap, diğerinde düşmanlarla savaşacağı kılıç var. Kentin en güzel panoramik manzaralarından biri de burada. 19.yy’dan kalma tarihi bölgeyi, Mtkvari Nehri’nin çok daha eski duvarlarını ve Rike Parkı’nın ışıltılı yeni enstalasyonlarını seyredin. Teleferikle dönerken biraz sabredin ve tabanı cam kaplı kabine binip 360 derece manzarayı izleyerek aşağıya inin (5 TL).
17.00
17 yüzyıl aşan teleferik
Rike Parkı’na gittiğinizde 4.yy’dan doğrudan 21.yy’a döneceksiniz. Gürcistan haritası şeklinde tasarlanan alanda piknik, kaya tırmanışı bölümleri, çocukların oynayacağı dev bir konser piyanosu, müzikli gösterilerin yapıldığı havuzun yanı sıra ikiz sanat galerisi bulunuyor. İtalyan mimar Massimiliano Fuksas’ın tasarladığı çelik ve camdan iki dev tüp arkada birleşip konser salonu ve galeriye dönüşüyor. Hasırı andıran çatısıyla Barış Köprüsü’nü geçtiğinizde kentin tarihi merkezindesiniz. İtalyan tasarımı köprü geceleri bin adet LED ampulle aydınlatılıyor, ışık gösterileri düzenleniyor.
18.00
Hafifleyin, ferahlayın
Rike Parkı’ndan kısa yürüyüşle ulaşacağınız Abanotubani semtinde pek çok tarihi termal hamam bulunuyor. Yüzyıllardır bu kubbelerin altındaki sülfürlü sular Gürcülere sağlık veriyor. Kadın ve erkeklerin termal havuzları ayrı. Özel odalarda buhar banyosu yapılabiliyor. Küçük bedel karşılığı tellak tarafından yıkanabilir, masaj yaptırabilirsiniz. Turistler çoğunlukla Chreli Abano Hamamı’nı (Orbeliani) tercih ediyor. Özel odaların saati 80 TL, masaj 100 TL’den başlıyor. Tiflislilerin gözdesi gıcır gıcır temiz odalarıyla Gulo’s Spa. Özel odaların saati 60 TL, yıkama ve masaj 20 TL.
21.00
Şair prensesin mönüsü
Gürcü kültürünün önemli unsurlarından biri de supra, yani şölen yemeği. Gürcü mutfağı ağırlıklı olarak mevsimlik malzemelerle şekilleniyor, Doğu ile Batı’yı buluşturan lezzetler de içeriyor. Zengin soslu mantılar, tuğla fırınlarda pişirilmiş pideler iştah açıcı. Yemekler meyve ve baharatla tatlı-ekşi dengesine kavuşturulmuş. Gerçek Gürcü geleneğini tatmak için metal merdivenlerden inip Barbarestan’ın salonunda güzel bir masaya oturun. Restoran bir aile işletmesi. Tuğla kaplı salonu geçmişte et dinlendirme deposuymuş, tavandaki çengeller o günlerden kalma. 19.yy’da feminist şair Prenses Barbare Jorjadze’nin yazdığı kitaptan alınan tariflerle hazırlanıyor yemekler. Yaban sarmısağından ghandzili salatası, buharda pişirilmiş ayvayla ördek fleto, Gürcü kızıl buğdayından ekmek damakta iz bırakan lezzetler (iki kişi şarap dahil 500 TL)
Cumartesi
09.00
Ekmek ve tereyağ
Akşam yemeği faslı uzun sürdüğü için olsa gerek Gürcüler güne geç başlıyor. Tiflis’te kahvaltı kültürü zayıf. Ekmek meraklılarının cenneti Retro saat 9.00’da açılıyor. Hemen bir açaruli kaçapuri sipariş verin. Fırından çıkan çıtır pidenin içi peynir, tereyağ, yumurta sarısıyla dolu (15 TL).
11.00
Kukla şovunu kaçırmayın
Şehrin tarihi bölgesindeki dar, dolambaçlı sokaklarına pastel renkli, balkonları kafes süslemeli evler, kaderine terk edilmiş tarihi kiliseler sıralanmış. İçlerinden en masalsı yapı Gallery 27’nin. El işi geleneksel Gürcü giysilerin yanı sıra hediyelik eşyalar da satılıyor bu galeride. Korkulukları mücevher güzelliğindeki vitraylarla kaplı gıcırtılı merdivenlerden tırmanın, sonra keyifle duvarlardaki, sehpalardaki objeleri inceleyin. Fakat zamanınızı öyle ayarlayın ki, saat 12.00’de Rezo Gabriadze Kukla Tiyatrosu’nun kapısında olun. Saat başında çanlar çalarken tiyatronun ön cephesindeki pencereler açılacak, meraklı kalabalığın heyecanla izleyeceği kukla şovu başlayacak (saat 19.00’da tekrarı var).
13.00
Sanatseverlerin kafesi
Sovyet dönemi sonrasındaki Tiflis’e gurur veren modern, yaratıcı ruhu gözlemleyebileceğiniz en güzel yerler sanat kafeleri. Her biri özgün kimliğe sahip. Ortak özellikleri geçmişi hatırlatan dekorasyon, kaliteli yiyecekler, güzel sergi alanı ve salonları. En güzellerinden Cafe Leila, Gabriadze Tiyatrosu’nun yanı başında. Mönüsünde Gürcü klasiklerinin vejetaryen yorumları öne çıkıyor. Salonunun alçı duvarları İran esinli resimlerle süslenmiş (iki kişi ortalama 200 TL).
14.30
Finiküler eğlencesi ve oyunlar
Mtasminda Dağı’nın tepesindeki Sovyet döneminden kalma Tiflis TV Kulesi, çevresindeki güzellikten rol çalacak kadar dev bir yapı. Bahçeler ve oyun sahalarından oluşan Mtasminda Parkı’na finikülerle kolayca ulaşılıyor. 550 metre yüksekliğindeki tepeye çıkarken en güzel manzarayı seyretmek istiyorsanız finikülerin ön vagonunda yer kapın. Yukarıda üç restoran ve karnaval atmosferi sizi bekliyor (6 TL).
17.00
Testideki sürpriz
Gürcistan yeryüzünün en eski vitikültür bölgelerinden. Tiflis’te şarap tadımı yapılabilecek çok sayıda mağaramsı mağazaya rastlayacaksınız. Gürcüler çoğunukla sülfatsız şarap üretiyor ve seramik testilerle satıyor. Culinary Backstreets’in yedi saatlik gastronomi turları yemeğin yanı sıra şarap tadımı ve hızlandırılmış Gürcü votkası kursu içeriyor (450 TL). Zamanı kısıtlı olanlar tadım için doğrudan Vino Underground’a (50 TL’den başlıyor) ya da 8000 Vintages’a gidebilir.
20.30
Zura’nın oturma odasında akşam yemeği
Zura Natroshvili, sekizinci kattaki dairesinde oğluna yüzme havuzu yapmaya çalışırken daha parlak bir çözüm buldu: Dört düzine testiyi üzüm suyuyla doldurdu, bunları havuz alanına sıraladı. Ortaya çıkan şarabı apartmanın giriş katına açtığı restoranda satmaya başladı. Ortaya Bina N37 çıktı. Apartman ziline basıp mikrofondan kendinizi tanıtarak girdiğiniz restoranda, Bay Natroshvili’nin eski oturma odasında yemeğinizi yiyorsunuz. Mönü de ev mutfağı gibi: Karço (cevizli dana yahni), bol baharatlı kapaçuri... İki kişi şarap dahil ortalama 300 TL.
11.00
İğne ve iplik
Kapısını gece yarısı açıp, sabah kapatan Bassiani, Mitkvarze, Vitamin Cubes gibi kulüpler Tiflis’e çılgın parti başkenti ünvanını kazandırdı. Daha terbiyeli gece eğlencesi arayanlar Fabrika’yı deneyebilir. Tekstil atölyesinden çok işlevli eğlence mekanına dönüştürülen Fabrika’da birden fazla bar, kulüp, sergi alanı, hatta oyun salonu bulunuyor. Graffiti süslü duyarlar boyunca ilerleyen gençleri izleyip fabrikanın iç bahçesine geçin ve eğlencenizi kendiniz seçin.
Pazar
10.00
Oklavanın marifetleri
Sabah Zakhar Zakharich restoranına giderseniz masaları boş bulursunuz. Akşamdan kalma, işkembe çorbası kaşıklayan birkaç kişiye nadiren rastlarsınız. Gürcü usulü mantılı çorba kinkali’yi tatmadan Tiflis’ten ayrılmak büyük eksiklik kabul edilebilir. Zakhar bu işin ustası. Elde yapılan mantılar farklı malzemelerle dolduruluyor, en lezizi kuzu etlisi.
11.30
Define avı
Zakhar Zakharich’in bulunduğu caddenin hemen karşısında Dry Köprüsü’nü göreceksiniz. Pazarları burada Dry Köprüsü Bit Pazarı kuruluyor. Tezgahlar rengarenk. Sovyet dönemi madalyalarından, geleneksel Kafkas halılarına, porselenlere, gümüş takılara ne ararsanız var. Eski eşya yığınları arasında, tecrübeli gözler için pek çok define saklı.
Nasıl gidilir?
Haziranın son haftasında İstanbul’dan Tiflis’e direkt uçuşların gidiş-dönüş bilet fiyatları Pegasus’ta 912 TL’den başlıyor.