Kurban Bayramı’nda Ä°ÅŸkembe çorbası

Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü. Tatili fırsat bilip şehir dışına, hatta yurtdışına çıkanlar vardır elbette ama oturduğu kentte kalıp bayramı bayram gibi yaşamayı tercih edenlerin sayısı da az değildir.

Haberin Devamı

İşte bu bayramı evinde geçirmek isteyenlerin bugünü pek bir telaşlı geçecektir eminim. Özellikle kurbanıyla kendisi ilgilenmeyi tercih edenler için daha da telaşlı. Gün bayram namazıyla başlar ve kurban pazarında devam eder onlar için. Kurbanın seçilmesi, kesilmesi gibi işler zaten saatler alır. Sonrasında kesilen kurbanın dağıtılması da ayrıca telaş sebebidir.
İşte bu dağıtma sırasında artık pek az kurban sahibinin alıp evine götürdüğü bir parça vardır. Hayvanın işkembesi. Eskiden, Kurban Bayramları’nın vazgeçilmez yemeğiydi işkembe çorbası. Kesilen hayvanın midesi iyice temizlenir ve mutlaka şöyle bol sarmısaklı ve sirkeli çorbası yapılırdı. Osmanlı halk ve saray mutfağının da vazgeçilmez yemeğiydi ayrıca işkembe çorbası. Yani her zaman sevilerek tüketildi.
Osmanlı saray mutfağına ait masraf defterlerine baktığımızda Fatih Sultan Mehmet döneminde saraya bol bol iÅŸkembe alındığını görürüz ki, bu da Fatih’in iÅŸkembe çorbası sevdiÄŸinin kanıtı sayılabilir.Â

Haberin Devamı

Terbiyeli işkembe çorbası

İşkembeyi akan suyun altında ovalayarak iyice yıkadıktan sonra süzün. 1 yemek kaşığı tuzla ovup tekrar yıkayın. Sütü büyük bir kaba aktarın. İşkembeyi süte koyup yumuşaması için 3-4 saat bekletin. İşkembeyi tekrar yıkayıp tavla zarı formunda ya da serçe parmağı boyutlarında doğrayın.
Üzerine 10 su bardağı su ilave edip yumuşayıncaya kadar, en az 60-70 dakika pişirin. Yağı büyük bir tencerede eritip unu ilave edin. Karıştırarak un sararıncaya kadar, 1 dakika kavurun. Kalan 2 su bardağı suyu ve suyuyla birlikte işkembeyi ekleyip karıştırın. Tuzu serpip kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Terbiye sosunu hazırlamak için; yumurtaları ve sirkeyi (limon suyu da kullanabilirsiniz), bir kaba aktarıp çırpma teli yardımıyla çırpın. Dövülmüş sarmısakları da katın.
Çorbadan 1 kepçe kadar alıp sosa ekleyin ve malzemeleri birbirine yedirinceye kadar çırpmaya devam edin.
Terbiyeyi çorbaya ilave edip (yumurtanın kesilmemesi için) hızla karıştırın. Kısık ateşte 20 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. İsterseniz ayrıca sirke ve sarmısak ekleyebilirsiniz. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 500 gr iÅŸkembe
- 1 yemek kaşığı tuz
- 12 su bardağı su
- 2 su bardağı süt
- 1 tepeleme yemek kaşığı un
- 50 gr tereyağı
- 2 çay
kaşığı tuz
Terbiye için;
- 2 adet yumurtanın sarısı
- 4 yemek kaşığı üzüm sirkesi
(büyük boy 1 adet limonun suyunu da kullanabilirsiniz)
- 5-6 diş sarmısak

8 kiÅŸilik         Â

Hazırlama süresi: 60 dakika

Pişirme süresi: 90 dakika

Yazarın Tüm Yazıları