tanıl bora haberleri sayfasında tanıl bora hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 212 tanıl bora haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye’de devlet, siyasi akımları, özelikle de sağ akımları yakından izleyen; ‘Cereyanlar’, ‘Türk Sağının Üç Hali: Milliyetçilik, Muhafazakârlık, İslamcılık’, ‘İnşaat Ya Resulullah’ kitaplarının yanında Kemal Can’la birlikte ‘Devlet ve Kuzgun’, ‘Devlet Ocak, Dergâh’ gibi ilginç çalışmalara imza atan Tanıl Bora, uzun süredir üzerinde düşünülmeyen ve ‘unutulan’ Demirel’i 600 sayfalık bir kitapta anlatmış; kitabın adı ‘Demirel’ (İletişim), kapağında ünlü şapkalı fotoğrafı var.
#Tanıl BoraTanıl Bora, ‘entelektüel biyografi’ diye tanımladığı kitabında, 1938’den 1946’ya yaklaşık sekiz yıllık bakanlığı döneminde Türkiye’nin eğitim ve kültür politikasına yön veren Hasan Âli Yücel’in yaşamöyküsünü ve düşünsel dünyasını kapsamlı bir şekilde anlatıyor.
#Tanıl BoraSon 40 yılda çok şey yaşandı Türkiye’de, köprünün altından çok sular aktı. Ancak bu önemli tarihin etkisi geçmedi. Yazar Tanıl Bora’nın hazırladığı ‘40 Yıl 12 Eylül’ isimli kitap, darbenin ülkemizin siyasal ve toplumsal yaşamında bıraktığı tortuyu hatırlatıyor. Bora’ya göre tarih, zaman ve tecrübe katmanlarının üst üste yığılmasıyla oluşuyor. 12 Eylül darbesi de çok önemli bir katman.
#GazetehaberleriYerli ve milli... Kimse kusura bakmasın... Fıtrat... Sıkıntı yok... Manidar... Algı operasyonu... Tanıl Bora’nın yeni kitabı ‘Zamanın Kelimeleri’, ‘yeni Türkiye’nin siyasi dilini, bu dilin bize aslında ne anlattığını mercek altına alan bir çalışma. Kitap kısa sürede ikinci baskısını yaptı. Bora ile meclis kürsüsünden, miting meydanlarından çıkıp günlük hayatımıza karışan bu yeni dili konuştuk.
#Tanıl BoraTanıl Bora tam 926 sayfalık devasa bir yapıtla karşımızda. ‘Cereyanlar-Türkiye’de Siyasi İdeolojiler’, çok uzun bir zaman diliminde (19. yüzyıldan günümüze) dolaşıyor ve fikir ve siyaset dünyamıza bırakılan onca izin peşine düşüyor. Kendisiyle beş yılda hazırladığı kitabı için konuşurken içinden geçtiğimiz döneme ve yakın geleceğimize ilişkin görüşleri üzerine de fikir cimnastiğine soyunduk.
#Tanıl BoraReha Erdem imzalı ‘Neandria’, Suna adlı atletizm tutkunu genç bir kız, arkadaşları ve yaşadığı köy vasıtasıyla kâr hırsı, doğayı katletme, inanç, açgözlülük, iyi ve kötü gibi meseleler etrafında gezinen bir öykü anlatıyor. Ekolojik çağrışımları güçlü bu film, gençlere ve onların geleceği biçimlendirme çabalarına, özgürlük arayışlarına inanan, umuda sarılan yapısıyla dikkat çekiyor.
#Uğur VardanGeçen hafta Antalya’daydım. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yerel gıdaya sahip çıkmak, Antalya’nın coğrafi işaretli ürünlerini ve mutfağını dünya markası haline getirmek için geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali, 1-3 Eylül tarihlerinde ikinci kez kapılarını açacak.
#Sayım ÇınarTürkiye’de devlet, siyasi akımları, özelikle de sağ akımları yakından izleyen; ‘Cereyanlar’, ‘Türk Sağının Üç Hali: Milliyetçilik, Muhafazakârlık, İslamcılık’, ‘İnşaat Ya Resulullah’ kitaplarının yanında Kemal Can’la birlikte ‘Devlet ve Kuzgun’, ‘Devlet Ocak, Dergâh’ gibi ilginç çalışmalara imza atan Tanıl Bora, uzun süredir üzerinde düşünülmeyen ve ‘unutulan’ Demirel’i 600 sayfalık bir kitapta anlatmış; kitabın adı ‘Demirel’ (İletişim), kapağında ünlü şapkalı fotoğrafı var.
#Tanıl BoraHürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Pınar Öğünç'ün ‘Pandemi Zaiyatı' adlı çalışması kurgu dışı kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Kurgu DışıPandemide en çok ihmal edilen ürünler dergilerdi. AVM’lerdeki birçok kitapçıda ne yazık ki dergiler bulunmuyor, bu yüzden de dergi tiryakilerinin beklentisi yerine gelmiyor. Oysa hepimiz ilk yazımızın çıkacağı dergiyi arar bulurduk. Şimdi gene Bâb-ı Âli’den alabiliyorum dergileri. Dergilerin son sayılarında neler var, kısaca onları hatırlatmak istedim.
#Dergiİyi bir yazarın iyi yazarlar üzerine yazması kendisi için risklidir. Çünkü hem öznel yargılarını yazacak hem edebiyat tarihindeki yerini es geçmeyecektir. İşte Hans Magnus Enzensberger’in ‘Hayatta Kalma Sanatçıları-20. Yüzyıldan 99 Edebi Vinyet’i böyle bir kitap.
#Kitapİtalya’nın şampiyonluğuyla sonuçlanan Euro 2020 heyecanı bitti. Bir ay boyunca seyrettik, şimdi okuma zamanı... İbrahim Altınsay, Tanıl Bora, Bağış Erten ve Yiğiter Uluğ’a en çok beğendikleri futbol kitaplarını ve en son okuduklarını sorduk. Oyuna bakışınızı değiştirecek, derinleştirecek, farklı hikâyeleri hatırlatacak metinler bunlar...
#En İyi Futbol KitaplarıCan Yücel’in muhalif duruşu, meseleyi gören bir bakış tarzına dayanır ve ekleme toplama değil, bir kendiliğindenlik içerir. Şiiri, bir cumhuriyet eleştirisinin şiiridir, ama bu, cumhuriyeti ‘farz’ olarak gören bir anlayışın değil, cumhuriyeti ‘sünnet’ olarak gören, ona ‘göstermelik’ olarak biat eden bir anlayışın eleştirisidir.
#Can YücelHasan Âli Yücel bir yazısında “Gençlik terbiyesinde biyografi en tesirli vasıtalardan biridir. Ne yapalım ki onda da fakiriz” diyordu. Şimdi Tanıl Bora onun biyografisini hazırladı. Türkiye’nin en uzun süre görev yapmış eğitim ve kültür bakanıyla ilgili başarılı bir eser.
#Hasan Âli YücelTanıl Bora, ‘entelektüel biyografi’ diye tanımladığı kitabında, 1938’den 1946’ya yaklaşık sekiz yıllık bakanlığı döneminde Türkiye’nin eğitim ve kültür politikasına yön veren Hasan Âli Yücel’in yaşamöyküsünü ve düşünsel dünyasını kapsamlı bir şekilde anlatıyor.
#Tanıl BoraYılın ilk röportajına da böyle “lezzetli” biri yakışırdı: Sosyal medyanın “Lezzet Abi”si, gazetemizin hem sinema hem de futbol eleştirmeni Uğur Vardan. “Bu ikisi aynı anda nasıl olur?” diye sormayın, çünkü baktığı, gördüğü her şeyden özenli kurgular hazırlayan bir “estetik koleksiyoncusu”. Sadece bunları değil, mimariyi, kedi sevgisini, keyifçiliği, sonsuz geyik enerjisini ve inanılmaz başlık bulma yeteneğini aynı potada eritebilmiş biri. Gün geçtikçe sayıları azalıyor. Böyle her konuda faydalanıp eğlenebileceğiniz insanlar her ekibe lazım.
#Kemal SunalYılın ilk röportajına da böyle “lezzetli” biri yakışırdı: Sosyal medyanın “Lezzet Abi”si, gazetemizin hem sinema hem de futbol eleştirmeni Uğur Vardan. “Bu ikisi aynı anda nasıl olur?” diye sormayın, çünkü baktığı, gördüğü her şeyden özenli kurgular hazırlayan bir “estetik koleksiyoncusu”. Sadece bunları değil, mimariyi, kedi sevgisini, keyifçiliği, sonsuz geyik enerjisini ve inanılmaz başlık bulma yeteneğini aynı potada eritebilmiş biri. Gün geçtikçe sayıları azalıyor. Böyle her konuda faydalanıp eğlenebileceğiniz insanlar her ekibe lazım.
#Lezzet Abiİletişim Yayınları ‘Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce’ serisinin 10’uncu cildini feminizme ayırdı. Feryal Saygılıgil ve Nacide Berber’in editörlüğünde hazırlanan, farklı kuşaklardan 80 kadının yazılarını buluşturan cilt; Türkiye’de feminist hareketin tarihi, Osmanlı’dan bugüne kadın yazını ve feminizmin güncel tartışmalarını içeren, ilk niteliğinde bir başvuru kaynağı. ‘Feminizm’ cildini, editörlerinden dinledik.
#FeminizmSon 40 yılda çok şey yaşandı Türkiye’de, köprünün altından çok sular aktı. Ancak bu önemli tarihin etkisi geçmedi. Yazar Tanıl Bora’nın hazırladığı ‘40 Yıl 12 Eylül’ isimli kitap, darbenin ülkemizin siyasal ve toplumsal yaşamında bıraktığı tortuyu hatırlatıyor. Bora’ya göre tarih, zaman ve tecrübe katmanlarının üst üste yığılmasıyla oluşuyor. 12 Eylül darbesi de çok önemli bir katman.
#GazetehaberleriKalabalık beldelere gitmek ya da otelde konaklamak istemeyenlerin sayısı hiç az değil. Bu, alternatif konaklama seçeneklerini öne çıkardı, hem kiralık hem satılık evlere ilgi arttı. Siz de yazı evde ve çok kalabalık olmayan bir beldede geçirmeye niyetliyseniz uzmanlarımızın ‘yazlık’ önerilerine göz atın.
#GazetehaberleriErnst Fraenkel ‘İkili Devlet’te Nasyonal Sosyalist hukuk düzeninin analizine odaklanıyor. 1930’lar Almanya’sında siyasi sektörün, hukuk olarak tanımladığı şeylerle rejimin hedeflerini yerine getirmeye çalışıp yasayı kendi maksadına göre istismar edişinin analizi...
#İkili Devlet