Slow Food haberleri sayfasında Slow Food hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 442 Slow Food haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bitkisel testi kebabı olur mu demeyin! Kapadokya’da yaptılar, üstelik çok lezzetliydi. İstanbul’a döner dönmez Kapadokya’dan aldığım yerel malzemelerle mutfağa koştum. Topaç sarımsağı ve Ayhan patlıcanıyla şahane bir mantı yaptım. Emir üzümüyle de pestile benzeyen ancak daha kalın bir atıştırmalık hazırladım.
#Veganİtalya’da ‘fast food’a karşı bir hareket olarak doğan ‘slow food’ akımı Türkiye’de de takip ediliyor. 1986 yılında Amerikan ‘fast food’ kültürünün İtalyan mutfağına girmesine eleştirel bakan gazeteci, yazar Carlo Petrini tarafından başlatılan hareket bugün yerli üreticiyi koruma, daima taze ürün kullanma ve pişirme teknikleri gibi pek çok alanı kapsıyor.
#Slow FoodDünyanın tüm zeytin coğrafyalarını toplantı, panel ve sunumlarla yakınlaştırmayı, ortak sorunlara çözüm için uluslararası köprüler kurmayı hedefleyen ilk Slow Olive, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 14-17 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek. Etkinliğe Fransa, Tunus, Ürdün, Lübnan, Filistin, Fas, Yunanistan, İtalya, İsrail, İspanya, Portekiz ve Türkiye’den üretici, aktivist, basın mensubu, aşçı ve akademisyenlerden oluşan 60 kadar delegenin katılımı bekleniyor.
#Slow OliveBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#SeyahatBorusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik’le Bodrum’da kurdukları Range Rover House’da bir araya geldik. İş, sanat ve gastronomiye dair sohbet ettik. İşte İngiliz otomobil markasının Türkiye’ye duyduğu güven ve Türk yöneticilerin globaldeki başarılarına dair sohbetimizden anekdotlar...
#Carlo BernardiniÇeşme Yarımadası’nı bölgeye özel çeşit çeşit malzemeleri ve yemekleri üzerinden anlatan ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ ilham veren bir kitap. İçindeki kolay uygulanabilir tarifler arasında Seferihisar’ın ıspanak balığı, Sefaradların pırasa dolması ve enginar sirkeli tahin sos gibi lezzetleri görmek beni çok sevindirdi.
#Ebru Erkeİzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) evsahipliğinde devam eden 31. İzmir Avrupa Caz Festivali, 14 Mart 2034 Perşembe akşamı, Suriye doğumlu caz efsanesi “Lynn Adib” ve 6 telli bas’ın virtüöz ismi “Marc Bronfosse”u AASSM Küçük Salonda ağırladı. Onlara, davul ve perküsyon’da (ve dahi bendirde...) “Elias Arapoglo” ile saksafon ve flütte “Stéphane Guillaume” eşlik etti.
#1Geçen hafta Slow Food Aşçı Dayanışması’nın üye şefleri Beykoz’daki Yalı 77’de bir araya geldi. Unutulma ve yok olma tehlikesi altında olan, pek çoğu artık çok az miktarda üretilen birbirinden kıymetli yerel ürünlerimizle harika tadımlıklar hazırladı. Ben de vegan biber dolması pişirdim...
#Slow Food Aşçı DayanışmasıKargalak, cavcava, mincane, foşa, uzunmusa, karafındık, çakıldak, palaz… Bunlar 18 çeşit fındık türümüzden birkaçı... Ama öğrendim ki 17’si bir yana Giresun tombulu bir yana... Geçen hafta Giresun’da fındık hasadına katıldım, fındığa artı değer katan insanlarla konuştum. Onlar gastronomimizin gizli kahramanları... İdealist işler yapıp çevrelerine faydalı oluyor ve bizi çok özel ürünlerle buluşturuyorlar.
#Ebru ERKEBodrum geçen hafta sonu sıra dışı bir lezzet buluşmasına ev sahipliği yaptı. İngiliz otomobil devi Range Rover, Bodrum gastronomi haritasının çıkartılmasına destekte bulunarak kadın üreticilerden temin edilen ürünlerle lezzet ve sanatseverleri bir araya getirdi. İşte sürdürülebilirlik odağında gerçekleşen etkinlikten renkli anekdotlar...
#BODRUMYaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi savunan ve dünyada 30 ülkede 278 kente yayılan bir model olan ‘sakin şehir’ listesinde, Türkiye’den 22 ilçe bulunuyor. 8 yeni ilçe de ‘sakin şehir’ler listesine girmek için sırada bekliyor.
#Sakin ŞehirYaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi savunan ve dünyada 30 ülkede 278 kente yayılan bir model olan Uluslararası Cittaslow Birliği'nin 'sakin şehir' listesinde, Türkiye'den 22 ilçe bulunuyor. Cittaslow aday listesinde 8 ilçenin de adaylık süreci devam ediyor.
#CittaslowFarklı ülkelere ait ama kendi yerel malzemelerimizi kullanarak kolayca hazırlayabileceğimiz, üstelik damak zevkimizle örtüşen harika yemekler var. Kısık ateşte yavaş yavaş pişerek lezzetlenen bu tariflerden bazılarının bitkisel versiyonlarını sizlerle de paylaşmak istiyorum.
#PaellaZamanında ekilmiş ancak sahipsiz kalmış tarlalar, enkaz altında kalan hayvanlar ve iş makineleri, göçlerle boşalan, üreticiyken tüketici olan kırsal… Deprem felaketinin etkileri dalga dalga yayılmaya devam ediyor. Acilen çözüm bekleyen sorunlarımızdan biri de bölgedeki tarımsal üretim.
#Doğal YaşamBursa ilçeleri ile birlikte güçlü bir şehir. Her bir ilçesi de kendi markalaşma sürecini kendi yönetiyor. Son dönemde kentlerin markalaşma ve tanıtım süreçlerinde Slowfood (yavaş yemek) ve Cittaslow (yavaş şehir) gibi uluslararası standartlar öne çıkmaya başladı.
#BursaGirne’nin 90’ına merdiven dayamış bittacısı Hatice Teyze, adanın en iyi kahvaltısını hazırlayan Lefke’deki Argonya ile adını adanın antik güzelinden alan Swan of Soli… Yerel üretimi yücelten geleneksel tatları yaşatmaya devam eden adreslerin başına Girne’deki Bellapais Garden’ı da ekleyin. İşte KKTC’de az ama öz bir yöresel lezzet rotası.
#GastronomiBUNDAN uzun yıllar önce dost meclisinde dile getirdiğim bir hayalim vardı; o da Türk mutfağının dünya arenasına çıkarken bunu Ege mutfağıyla, İzmir Yarımadası’yla başarmasıydı. Bugün, senelerdir bereketine hayran olup desteklediğim Urla’nın gastronomideki yükselişini haklı bir gururla izliyor ve turizmin en lezzetli hâli için nitelikli bir merkeze dönüşmesine gülümseyerek şahit oluyorum.
#1Vegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganŞef Duran Özdemir’le Slow Food Aşçılar Birliği’nin düzenlediği bir davette, Kapadokya’da tanıştık. Coğrafyasını tanıyan, o toprakta yetişenleri çok iyi kullanmakla kalmayıp bunu anlatmayı da görev edinen bir şef o.... İstanbul’da bir araya geldik, birlikte mutfağa girip geleneksel tekniklerle vegan lezzetleri buluşturduk. Tariflerimizi kendi mutfağınızda denemenizi çok isterim...
#VeganGÖRSEL şovları, konserleri, Terra Madre (Toprak Ana) Fuarı ve Mutfak şovları ile bir İzmir Enternasyonal Fuarı daha sona erdi. Tabii bu yıla damgasını vuran İzmir’in kurtuluşunun 100’ncü yıldönümünde yapılan 9 Eylül etkinlik ve şenlikleriydi.Son anda büyük bir facianın eşiğinden dönülse de unutulmayacak bir gündü 9 Eylül. Sahne Tarkan konseri sırasında çökseydi yaratacağı paniğin neden olabileceklerini düşünmek bile korkunç. İzmir’e büyük geçmiş olsun.
#1İzmir’in ticari ve kültürel hafızasını içinde barındıran İzmir Enternasyonal Fuarı, geçmişten bugüne Kültürpark’ta dünyayı bir araya getirmeye devam ediyor. Bu yıl 91.'si düzenlenen fuarda Anadolu mutfağının ve tarım ürünlerinin tüm örnekleri yer alıyor. Fuar 2 Eylül'de başlamıştı. Peki, İzmir Fuarı ne zaman kapanıyor? İşte, 91. İzmir Enternasyonal Fuarı için son gün!
#Uluslararası İzmir Fuarı