Beyindeki elektriksel aktivitenin normalin dışına çıkmasıyla oluşan epilepsi nöbetleri, hastaları ne yazık ki toplum dışına itiyor. Pek çok hasta, yaygın uygulanan ilaç tedavisine karşı dirençli ve cerrahi uygulamanın varlığı ile başarı oranı konusundan habersiz.
#Sağlık40 yaşını geçmiş kişilerin yanında ailesinde glokom hikayesi bulunanlarla yüksek miyopluların ve şeker hastalarının glokom riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Prof. Dr. Nuray Akyol, “Bu grupların hiçbir yakınmaları olmasa bile, en geç iki yılda bir kontrolden geçmeleri gerekir” dedi.
İskelet ve kas sistemi rahatsızlıklarında kullanılan ve sorunlu bölgeye elle basınç uygulamak suretiyle yapılan, fizyoterapide ‘manuel tedavi’ (elle tedavi) olarak bilinen yöntemi Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa ile konuştuk. Şenbursa’nın, ‘mucize dokunuşlar’ olarak adlandırdığı bu tedavi, son yıllarda fizyoterapide oldukça önem kazandı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tarkan Soygür, erkek çocuklarda görülen ‘inmemiş testis’ riskine dikkat çekerek, testisin yerine inmemesi ve bu durumun tedavisinde geç kalınmasının kısırlık ve testis kanseri gibi çok önemli sorunlara yol açabileğini söyledi.
Sevgili okurlar bu hafta konumuz 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü ve Ağız-Diş Sağlığı Haftası nedeniyle ‘ortodonti’ yani, diş çapraşıklığı, çene ilişkilerindeki uyumsuzluk veya her ikisinin sonucu olarak ortaya çıkan sorunların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalı...
Toplumda, yaygın olan ‘psikiyatriste akıl hastası gider’ anlayışının son yıllarda değiştiğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doç. Dr. Yasemen Işık Taner, “Artık çocuklar ve özellikle de ergenler kendilerinin bir ruh sağlığı uzmanına ihtiyacı olduğunu anne-babalarına açıkça söyler hale bile geldi” diyor.