Paylaş
- Manuel tedavi nedir, bize biraz bahseder misiniz?
Manuel (el ile) tedaviler lenf ve dolanım sistemi, yumuşak dokular, eklem ve kemikleri içeren, vücuttaki yapı ve sistemlere yoğunlaşan birçok tekniğini kapsar. Özellikle kas ve iskelet sistemine ait yaralanmaların ve fonksiyonel(hareket) bozuklukların tedavisinde kullanıldığı gibi eklemdeki ağrılı durumlarda da etkili olabilmektedir. Kısacası bu tedavi yönteminde ağrılı bölgedeki kasları yumuşatıp söz konusu bölgeye basınç uygulayarak ağrının azalmasını sağlıyoruz.
- Bu yöntem hangi rahatsızlıklarda etkilidir ve nasıl bir teknikle yapılır?
Manuel tedaviler lenf ve dolanım sistemi, yumuşak dokular, eklem ve kemikleri içeren, vücuttaki yapı ve sistemlere yoğunlaşan birçok tekniği kapsar. Özellikle kas ve iskelet sistemine ait yaralanmaların tedavisinde kullanılmaktadır.
Uygulama alanları şöyle:
Bel rahatsızlıkları; bel fıtığı, bel kayması, mekanik bel ağrısı
Boyun rahatsızlıkları; boyun fıtığı, boyun düzleşmesi
Kalça problemleri; piriformis sendromu, kalça protezi
Diz yaralanmaları; Ön çapraz- yan- arka bağ, menisküs yırtıkları, patella femoral sendrom, diz protezi sonrası rehabilitasyon
Dirsek problemleri; Tenisçi- Golfçü dirseği
Omuz yaralanmaları; Donuk omuz, impingement(sıkışma sendromu), kas yırtılması
El bileği problemleri; Karpal tünel sendromu, dequervain sendromu….
Ayak bileği yaralanmaları
- Peki manuel tedavi herkese uygulanabilir mi? Riskli olabilecek hasta grubu var mıdır?
Yeni doğandan, ileri yaşlara kadar herkese uygulanabilir. Uzman kişilerce yapıldığında çok fazla risk taşımayan bir yöntemdir. Ancak bazı durumlarda dikkat edilmelidir. Kişinin ilerlemiş seviyede bel/boyun fıtığı var ise özellikle parçalama stresini arttıracak dönme ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Eğer kişinin osteoporozu var ise itme gibi tek ve güçlü manuplasyonlar kırıklara yol açabileceği için uygulanmamalıdır. Hamilelerde çalışılırken ilerlemiş aylarda bebeği rahatsız etmeyecek şekilde pozisyonlarda yapılmalıdır.
- Bu yöntemin klasik tedaviye göre avantajları nelerdir?
Problem olan bölgeye direk uygulama yapılır. Klasik tedavilere göre daha kısa sürede sonuç verir. Akut durumlarda tek seanslık tedavi ile bile problem çözülebilir. Hiçbir yan etkisi yoktur ve tamamen doğal bir uygulamadır. Manuel tedavi bilimselliği kanıtlanmış teknikler üzerinde çalışır.
- Tecrübeleriniz doğrultusunda bu tedavi ne kadar etkin olmaktadır? Ortalama tedavi süreci ve seans aralıklarıyla ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?
Yapmış olduğum master ve doktora tezlerim sonucunda ve takip ettiğim hastalarımda manuel tedavinin ortalama sekiz seans sonunda gece ağrıları, fonksiyon ve eklem hareket açısı üzerinde etkinliğini kanıtladık. Sonuç olarak manuel tedavi, refleksoloji ve bantlama tedavilerinin hepsinde gelişme görülürken, manuel tedavi grubunda ağrı ve günlük yaşam konforunda hızlı bir artış sağlanmıştır. Manuel tedavi haftada 1-3 seans arasında uygulanabilir bu tamamen kişinin ağrı toleransı, hastalığın şiddeti, kısacası kişinin klinik durumu ile yakından alakalıdır. Eğer kişi yaralanma oluşur oluşmaz gelirse tek seansta bile iyileşme sağlanabilir, yaralanmanın şiddeti arttıkça seans sayısı da uzar fakat ortalama 5- 8 seans diyebilirim.
KISACA GAMZE ŞENBURSA
2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi’ni bitirdi. 2003’te Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Sporcu Sağlığı bölümünde yükseklisans yapmaya başladı. 2004’ yılından 2012’ye kadar yurt dışında birçok konuda eğitim alan ve çalışan Şenbursa, bu yıl ise Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesinde Yrd. Doçent olarak görevine başladı. halen özel bir merkezde yönetici ve manuel terapist olarak görevini sürdürüyor.
SİZ SORUN, UZMANLAR YANITLASIN
Önümüzdeki hafta konumuz glokom... Glokom bir göz hastalığı olup, genellikle ileriki yaşlarda görülen çoğu zaman sinsice ilerleyen göz sinirlerinin yani optik sinir liflerinin hasar görmesi durumudur. Ve bu optik sinir liflerindeki hasarlar görme alanında kör noktalar oluşturur. Erken teşhis edilmezse kör noktalar yaygınlaşarak körlüğe kadar giden tablolar ortaya çıkabilir. Bu önemli konuyu TOBB ETÜ hastanesi doktorlarından göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Nuray Akyol ile konuşacağım. Hafta boyunca glokom ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bana jineklinik@senolkalyoncu.com adresinden ulaştırabilirsiniz.
Paylaş