Buğra Özdemir, Danimarka’da aldığı eğitimin ve yaptığı araştırmaların sonucunda ülkemizde sürdürülebilirlik kavramının altını dolduran en önemli şeflerden biri. Üstelik henüz 29 yaşında. Çoğumuza örnek olacak mutfak öğretileriniyse Silivri’deki The Barn’da hayata geçiriyor.
#Buğra ÖzdemirJapon mutfağı Türkiye’de de yükselişte. Peki 85 milyon içinde yanlış kesilmiş bir saşimiyi sorgulayabilecek, pirinci kötü olan bir suşiyi geri gönderebilecek, çubukların birbirinden masanın altında ayrılacağını, suşiye soya sos içinde banyo yaptırılmayacağını bilen kaç kişi var?
#Sinan DamgacıoğluMasterChef Türkiye 2022'nin sonlarına yaklaşırken, yarışmacılar için şeflerin hazırladığı zorlayıcı tabaklar da ekranlarda izleyicilerle buluşuyor. İşte o tariflerden biri olan 'Toprak Ana' ya da 'Ben Saksı Değilim' gibi isimlerle bilinen bir Somer Şef yemeği daha... Şef Somer Sivrioğlu’nun Noma’nın şefi Rene Redzepi’den esinlenerek hazırladığı ve 'Ben Saksı DEğilim' adını verdiği bu muhteşem tarif, malzemeleri ve yapım aşamaları ile haberimizde...
#Masterchef Ben Saksı Değilim2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞPek dile getirilmese bile Michelin 3 yıldız sahipleri ve 50 Best listesinde önlerde olan şefler aralarına kolay kolay kimsenin katılamadığı elit bir kulübün üyeleri gibi. Ülke mutfaklarından çok birbirlerinden fikir alıp birbirlerini ve uluslararası ya da uluslarüstü gurmeleri etkilemek için yemek pişiriyorlar..
#Vedat MilorKosova-Türkiye Ticaret Odası (KTTO), kuruluşunun 15’inci yılını düzenlediği kokteyle kutladı. Başkent Priştine’de çok sayıda üst düzey davetlinin katılımıyla düzenlenen gecede konuşan KTTO Başkanı Abdurrahman Balkız, şunları söyledi:
#Sabri Tunç Angılıİnanılmaz güzellikteki Pemba Adası’nda günbatımında akşam yemeği, gastronomi sahnesi kadar gece hayatı da renkli olan Tulum, Atlas Okyanusu’na tepeden bakan restoranlar veya Versailles Şatosu’ndan ilham alan bir mekân… Seyahatlerimde deneyimlediğim en romantik rotalardan bir liste hazırladım. Öyle yerler ve yemekler var ki tek başınıza olsanız bile romantizmi sonuna kadar yaşayabiliyor, müthiş anılar ve hikâyeler biriktirebiliyorsunuz.
#GastronomiSosyal ve ekonomik dinamikler ‘celebrity’ yani ünlü, popüler şef olayını yaratıp işini aşkla yapan şefleri zehirledi bence. Yaratılan bu ortamın, gastronominin geldiği noktanın sorumlusu kim ya da kimler sizce? Son dönemin ilgi çeken filmi ‘Menü’ bu konularda ciddi ipuçları veriyor. Şef René Redzepi’nin restoranını kapayacağını açıklaması da benzer noktalara dikkat çeken bir mevzu...
#René RedzepiKopenhag’daki 3 Michelin yıldızlı, ünlü restoran Noma, 2024 kışında son servisini vereceğini açıkladı. Bu karar şok etkisi yaratırken The New York Times, eski bir Noma stajyerinin anlattıklarına yer verdi. Makaleye göre mutfakta gülmeye bile izin yoktu. Bunun üzerine hem Noma’da hem yurtdışında benzer restoranlarda çalışmış şeflerle konuştuk. “Asker gibiydik, çıt çıkmazdı” diyen de oldu, şef René Redzepi için “Tek tek selam veren ve tüm stajyerlerin ismini bilen bir onu gördüm” diyen de...
#NomaBu haftanın en çok konuşulan gastronomi gündemi, Noma’nın kapanacağını duyurması oldu. Şef René Redzepi sosyal medya hesaplarından şu duyuruyu yaptı: “Noma olmaya devam etmek için değişmeliyiz. 2024 kışı, bildiğimiz şekliyle Noma’nın son sezonu olacak. Yeni bir döneme başlıyor, yeni bir sayfa açıyoruz; Noma 3.0... 2025 yılında restoranımız dev bir laboratuvara dönüşüyor; gıda inovasyonu ve yeni lezzetlerin geliştirilmesi çalışmalarına adanmış öncü bir test mutfağı ve çabalarımızın meyvelerini her zamankinden daha geniş bir şekilde paylaşacak bir laboratuvar.
#Noma2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#Gastronomi2022’nin bu son gününde, restoran dünyasının bir analizini yapmak istedim. Hepimizi kasıp kavuran pandemi sonrasında, en hassas sektörlerinden biri olan gastronomide, tüm bu küresel tufana rağmen ayakta kalan restoranların daha da güçlendiği, yeni oyuncuların da oyuna dahil olduğu bir yıl geçirdik.
#GastronomiUluslararası alanda tanınmış ünlü Türk şeflerden Fatih Tutak Michelin Yıldızı alarak ününe ün kattı. Michelin Rehberi'nin 2023 yılı için İstanbul'daki restoranları da değerlendirme sistemine dahil etmesiyle Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde düzenlenen törende İstanbul 2023'ün ilk seçkisi açıklandı. Bu özel gecede Fatih Tutak Michelin Yıldızı alarak merak konusu oldu. Peki, Fatih Tutak kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, 2 Michelin Yıldızı alan Fatih Tutak hakkında bilgiler...
#Fatih Tutak1999 yılında, İtalya’da bir tadım etkinliğinde tanışmıştık. Damak zevki, seçiciliği ve yemeklerle ilgili yorumlarıyla beni hemen etkilemişti. Zamanla daha iyi tanıdım ve gördüm ki gastronomi trendlerini ve yükselecek şefleri herkesten önce o keşfediyordu. Tek ölçütü, tabakta bulduğu lezzetti. Bir zamanlar çok desteklediği şefler, otantik lezzetler yerine tabak estetiğini önplana koyunca da çileden çıkıyordu. Size, geçen hafta hayatını kaybeden arkadaşım Enzo Caldarelli’yi anlatacağım.
#Enzo Caldarelliİçi beyaz sıvı dolu cam bir kâse... Kâsenin üzerindeki ince metal şişte sıralanmış yenebilir çiçek ve deniztarağı dilimleri... Şiştekilerden bir parça alıp kâseyi kafanıza diktiğiniz an tüm aromasıyla damağınızı saran beyaz frenküzümü özü... Zihnimde en çok yer eden yemeklerden birini yemiş olabilirim ama tattıklarımdan önce Kopenhag’daki iki Michelin yıldızlı Jordnaer’in kurucu şefi Eric Vildgaard’ın beni çok şaşırtan hikâyesini anlatmak istiyorum.
#Eric Vildgaard‘Danish pastry’ yani Danimarka hamur işlerinin ünü malum. Hem klasik fırınlar hem de son yıllarda açılan ve çok iyi kahve üzerine de yoğunlaşan yeni nesil pastaneler arasında bol kalorili bir tur attım. Bu pastaneler içinde biri var ki 1.5 asırdır değişmeyen menüsüyle kapısında metrelerce kuyruk oluyor…
#HürriyetÖnümde dünyaca ünlü şeflerden Massimo Bottura, arkamda Dominique Crenn... Boşuna “Gastronominin Oscar’ları” denmiyor bu etkinliğe... Dünyanın En İyi 50 Restoranı ödül töreni için Belçika’ya gittim, listenin sürprizi Noma oldu. Normalde üç kez birincilik alan şefler derecelendirmenin dışında kalıyor. Ama bildiğimiz restoran kapanıp Noma 2.0 adıyla farklı bir konseptte tekrar açıldığı için yeniden adaydı ve kazanmayı başardı...
#Noma