Güncelleme Tarihi:
DAYANIŞMA ETKİNLİKLERİ...
Pek çok şef Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölge halkına destek verdi, vermeyi de sürdürüyor. Onlardan biri Kemal Demirasal... Londra’daki The Counter adlı restoranında 6 Mart’ta özel bir dayanışma yemeği düzenledi. “Restoranda tattığınız her baharatın, yemişin, salçanın ve kullandığımız Anadolu çömleğinin ardında bu bölgenin çalışkan insanlarının emeği var” diyen Demirasal, set menü gelirlerinin yanı sıra 6 artizan Türk şarabını da o gece açık arttırmayla satışa çıkardı. Tüm geliriyse Turkey Mozaik Foundation’a (Türkiye Mozaik Vakfı) bağışladı.
Aras Çetin’in kurucusu ve şefi olduğu Zaaf da bir günlük cirosunu afet bölgelerine ulaştıracaklarını duyurdu. Çetin, tüm restoran sahibi, işletmeci ve şeflere yardım çağrısında bulundu.
Beyoğlu’ndaki Hodan’daysa Kadın Şeflerin Dayanışma Yemeği’ düzenlendi. Aylin Yazıcıoğlu, Çiğdem Alagök, Çiğdem Seferoğlu, Suna Hakyemez, Yaren Çarpar ve Yeşim Erol gibi kadın şefler 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde dayanışma için bir araya geldi. Her bir şef kendi özgün reçetelerini hazırladı, 6 tabaklık bir menü oluşturuldu. Hodan ve FoodinLife dergisinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen yemeğin gelirleri Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılacak.
Yıllarca dünyanın en iyileri arasında gösterilen Kopenhag’daki Noma’nın şefi René Redzepi’yse 14 Mayıs’ta Kyoto’daki pop-up restoranında ek bir öğlen servisi verecek. Şef o günkü kazancın tamamının Kızılay’a bağışlanacağını duyurdu.
GIDA ÜRETİCİLERİ İÇİN GEÇİCİ ÇARŞI
Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan, Hatay’ın simge adreslerinden Uzun Çarşı depremde zarar gören yerler arasında... Kuşaklar boyu faaliyet gösteren dükkânlar bir aydır kapalı. BigChefs’in kurucusu Gamze Cizreli’nin girişimiyle başlatılan ‘Uzun Çarşı Burada’ projesiyle Hatay’da 76 prefabrik yapı kurulacak, böylelikle gıda üreticileri için geçici bir çarşı oluşturulacak.
Projenin en büyük destekçilerinden biri de Turizm Restoran İşletmecileri ve Gastronomi Derneği (TÜRYİD); deprem bölgesinden göçü engellemek ve üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak adına üyeler de tedarik önceliklerini afetten etkilenen üreticilerden yapacak. Projeye Türkiye Yemek Sanayicileri Derneği, Gıda Perakendecileri Derneği, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) gibi kurumlar da destek veriyor. Hedef, projeyi Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş’a da taşımak.