İlham verecek bir değişim

Bu haftanın en çok konuşulan gastronomi gündemi, Noma’nın kapanacağını duyurması oldu. Şef René Redzepi sosyal medya hesaplarından şu duyuruyu yaptı: “Noma olmaya devam etmek için değişmeliyiz. 2024 kışı, bildiğimiz şekliyle Noma’nın son sezonu olacak. Yeni bir döneme başlıyor, yeni bir sayfa açıyoruz; Noma 3.0... 2025 yılında restoranımız dev bir laboratuvara dönüşüyor; gıda inovasyonu ve yeni lezzetlerin geliştirilmesi çalışmalarına adanmış öncü bir test mutfağı ve çabalarımızın meyvelerini her zamankinden daha geniş bir şekilde paylaşacak bir laboratuvar.

Haberin Devamı

Bu sonraki aşamada seyahat etmeye ve çalışmalarımızı paylaşmak için yeni yollar aramaya devam edeceğiz. Öğrenmek için dünyada gitmemiz gereken bir yer mi var? O zaman bir Noma pop-up’ı yapacağız. Ve yeterince yeni fikir ve lezzet topladığımızda, Kopenhag’da bir sezon yapacağız. Misafirlere hizmet etmek hâlâ kim olduğumuzun bir parçası olacak, ancak bir restoran olmak artık bizi tanımlamayacak. Bunun yerine, zamanımızın çoğunu yeni projeleri keşfetmeye ve daha birçok fikir ve ürün geliştirmeye harcayacağız. Amacımız, gıda alanında çığır açan çalışmalara adanmış kalıcı bir organizasyon yaratmak ve aynı zamanda bir restoran ekibinin temelini yeniden tanımlamak; öğrenebileceğiniz, risk alabileceğiniz ve büyüyebileceğiniz bir yer! Son iki yılımızı planlamayla geçirdik ve önümüzdeki uzun yıllar boyunca hedefimizi gerçekleştirmeye hazırız. Bu yeni yolculukta bize katılacağınızı umuyoruz. René&Noma ekibi.”

Haberin Devamı

İlham verecek bir değişim

Noma’nın sebze, orman ve okyanus olmak üzere üç ayrı kategoride menüsü var.

HAYAL GÜCÜNÜ ZORLAYAN TEKNİKLER

Tüm bunlar ne demek oluyor? Öncelikle Noma kapanmıyor, şekil değiştiriyor ki bence hem kendi ekibini besleyecek, hem hayranlarını daha heyecanlı yemeklerde buluşturacak hem de sektördekilere daha fazla ilham verecek bir değişim olacak bu. Bu haberi ilk duyduğumda şef Ferran Adria’nın ilk etapta herkesi şoke eden o kapanma kararını hatırladım. Ama aslında bu Adria’nın kararı kadar radikal gelmedi bana çünkü René Şef ve ekibinin bu kararı onları sektörden izole etmiyor. Tam aksine varlıklarını restoran kavramından daha öteye taşıyor. İnovasyon ve ürün geliştirmeye daha fazla zaman ayırarak yarattıkları yenilikleri ve fikirleri her zamankinden daha yaygın olarak paylaşacaklar.

İlham verecek bir değişim

Haberin Devamı

Noma 2.0’a tadım menüsü için gidilebilecek son tarih 2024 kışı...

Takip edenler bilir; Noma Projects, Noma ekibinin yenilikleri yeni yollarla paylaşabilecekleri bir platform olarak 2022 baharında faaliyete geçmişti. Görünen o ki bu yeni dönemde Noma Projects, yeni oluşumun gelişiminde önemli bir rol oynayacak ve Noma’daki son 20 yıllık Ar-Ge çalışmalarını çeşitli projelere, ürünlere ve yeni tatlara kanalize edecek. Yani, René’nin de açıkladığı gibi önümüzdeki yıllarda, www.nomaprojects.com adresindeki internet mağazalarından temin edilebilecek daha büyük hacimli yeni ürünler olacak. Sizce de bu çok heyecan verici değil mi? Noma’nın insanın hayal gücünün sınırlarını zorlayan tekniklerle hazırlanmış ürünlerini artık herkes satın alabilecek. Noma daha erişilebilir oluyor da denebilir buna. Hele de evinizde bu malzemelerle vereceğiniz bir davet ne fiyakalı olur, düşünsenize. Bir de tabii özellikle ufkunu genişletmek isteyen şefler için bu ürünler yol gösterici, farklı düşünmeleri için de ilham verici olacak.

Haberin Devamı

Evde Noma’nın ürettiği malzemelerle vereceğiniz bir davet ne kadar fiyakalı olur, düşünsenize.

 

POP-UP’LAR SÜRECEK

Bu arada ekip 2024’ün sonuna kadar sebze, orman ve okyanus olmak üzere üç mevsimlik menülerini sunmaya devam edecek. 2025’in başında, restoranın şu anda olduğu bina yeni Noma’ya ev sahipliği yapmak üzere yeniden inşa edilirken tüm ekip bir seyahate çıkacakmış. Restoran, tüm yaratıcılığı, yeniliği ve büyümeyi barındırabilecek bir alana dönüştürülecekmiş. Daha büyük bir test mutfağı, yeni ürünlerin yaratılacağı genişletilmiş bir laboratuvar ve zaman zaman konuklara hizmet verecek bir yemek odası... René hayranlarından asla kopmayacaklarının müjdesini de şöyle verdi: “Misafirler için yemek pişirmeyi seviyoruz, bu bizim kim olduğumuzun büyük bir parçası! İster yeni bir sezon, ister bir pop-up veya özel bir etkinlik olsun, Kopenhag’da ve dünyanın dört bir yanında misafirlerimizi her zaman ağırlayacağız.”

Haberin Devamı

İlham verecek bir değişim

René Redzepi

Ama beni esas heyecanlandıran şey bir zamanlar Meksika Tulum’da açtıkları o efsane pop-up restoranın benzerlerini dünyanın bambaşka noktalarında açmaya devam edecek olmaları. Bunları da yine sosyal medya hesaplarından ve internet sitelerinden paylaşacaklar. Bu pop up’lar sayesinde gittikleri ülkelerdeki malzemelerden ve yemeklerden ilham alacaklar. Misafirlerinin oranın yemek kültürü hakkında farklı şekillerde düşünmelerini sağlayacak ve şeflere de ilham verecek olmaları gittikleri ülkeler için müthiş bir katma değer.

Kimbilir belki bir gün Noma Kapadokya’da, peribacalarının gölgesinde, az önce yediğimiz yemeğin tatlı sarhoşluğunda René ve ekibine kadeh kaldırıyor oluruz...

 

Yazarın Tüm Yazıları