Bir yandan emeklilik protestoları, bir yandan temizlik işçilerinin grevi derken Paris son günlerde tatsız haberlerle anılıyor olabilir. Ama köşe kafelerinden vintage kıyafet satan dükkânlarına, ağız sulandıran şarküterilerinden çağdaş-klasik tüm sanat alanlarına bu şehir seyahat tutkunlarını her daim büyüleyecek bir güce sahip. Modası asla geçmeyen kentte bu kez Michelin’li şeflerin peşinden gittim ve şehirde yaşayan tatbilir bir arkadaşımın tavsiyelerini aldım.
#SeyahatSon günlerde dünyanın konuştuğu isim Nusret Gökçe, Dünya Kupası finalinde sahada çektirdiği fotoğraflar ve videolarıyla dünyanın gündemine oturdu. Özellikle Arjantin’in kaptanı ve dünya futbolunun gözdesi Messi ile olan görüntüleri sosyal medya gündemini altüst etti. Ana haber bültenleri, dünyaca ünlü spor yazarları hâlâ bu görüntüleri konuşuyor ve Nusret Gökçe bugüne kadar almadığı ağır eleştirilerin hedefi oluyor. Bu yazımda kendisiyle iki kere röportaj yapan bir gazeteci olarak iki ayrı Nusret’ten bahsetmek istiyorum.
#Barbaros TapanMüfettişlerin sayısı ve kalitesi bir sorun, değerlendirme ölçütleri başka bir sorun; öz yerine biçimi öne çıkarıyorlar. Yine de Michelin’in ülkemize gelmesine karşı değilim. Örneğin Fatih Tutak’ın TURK lokantasını kuvvetle tavsiye etmiştim. Ama şu var ki geleneksel yemekleri en doğru şekilde icra etmek puan toplamıyor. Adana kebabı. Konya tandırı. Büryan. Zeytinyağlılar. Olağanüstü tatlılar... Bunlar rehberde yok denecek kadar az ve hiçbir zaman ön plana çıkmayacak. Benim için önemli olan, mutfağımızın geleceği...
#MichelinDünyanın en ünlü restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Rehberi artık Türkiye’de. İstanbul’un, Michelin müfettişleri tarafından gastronomisi öne çıkarılan 38’inci destinasyon olacağı açıklandı. Müfettişler tam bir gizlilik içinde değerlendirmelerini yapacak. Seçilen ilk restoranlar 11 Ekim’de açıklanacak. Peki, rehberin ülkemize gelmesi ne ifade ediyor? Türk gastronomisine ve turizmine katkısı ne olacak? Soruyu Türkiye gastronomi dünyasının öne çıkan isimlerine yönelttik. Uzmanlar, yıldız alabilecek restoranlarla ilgili tahminlerini de açıkladı.
#Michelin RehberiYemeklerin lezzeti kadar yaşanan tadım deneyiminin bütününe de odaklanan günümüz gastronomisi ‘Yemek sanat mıdır, değil midir’ tartışmasını gündeme getiriyor. Yemek blog’u Gastromondiale’in editörü Besim Hatinoğlu’nun bu konuda kaleme aldığı kapsamlı makale, geçen pazar gerçekleşen Gastromasa konferansının ana teması ‘tasarım’la üst üste denk gelince, konuyu bilenlere danıştık…
#YemekPierre Gagnaire, Micheal Bras ve Gordon Ramsay gibi şeflerin yanında yetişen ve restoran dünyasının altın madalyası Michelin Yıldızı’na sahip olan şef Michael Riemenschneider artık Türkiye’de. 15 yaşından beri yemek pişiren, mutfağı ikinci evi gibi gören Alman asıllı şef Riemenschneider Karaköy, Levazım ve Bodrum’da “Spektr by MR” ve “Atelier Celine” isimli restoranlarını açmaya hazırlanıyor. Riemenschneider, büyükannesinin mutfak kültürüyle harmanladığı dünya mutfağını gastronomi tutkunları ile buluşturmak için gün sayıyor.
#Michael RiemenschneiderFransız mutfağında gelenekselliğin koruyucusu olan düzenlemelerden geçen hafta bahsetmiştim. Bu hafta sıra ülkede ‘yeni mutfak’ rüzgârlarının nereden esmeye başlayıp arada nasıl yön değiştirdiğinde... Bu süreçten hepimiz için öğrenecek çok şey var.
#YemeBağları ve şaraplarıyla ünlü köylerin, istiridye çiftliklerinin yanı başındaki Fransız şehri Bordeaux, restoranları, sanat merkezleriyle de iddialı. Havaalanı ve iki saatte başkent Paris’e ulaşan yüksek hızlı treni sayesinde ulaşım açısından da çok avantajlı.
#BordeauxGarsonumuz Napoli’li çıktı. “Pizzanın kaynağı Türkiye. Sizde harika lahmacun var, pizzanın atası o” dedi. Meğer adam, İstanbul’da en çok lahmacun beğenmiş ve çok yerde denemiş. “En çok neresini sevdin?” diye sordum. Cerrahpaşa ve Mehmet adlarını hatırladı.
#LahmacunTürk gezginlerin en çok ziyaret ettikleri kentlerin başında Paris geliyor. Aslında bu aylarda kent halkı Paris’ten kaçar, her taraf turistlerle dolup taşar. Bu kente giden eşimin dostumun bana en çok sordukları soru, “Nerede yiyelim, nerede içelim?” olur. Ben de elimden geldiğince onları doğru adreslere yönlendirmeye çalışırım. Bu hafta kendi notlarımdan ve damağı kuvvetli dostlarımın önerilerinden oluşan bir ‘Damak Çatlatan Paris’ rehberi hazırladım. Mekânların çoğu tarafımdan ‘teftiş’ edilip onaylanmıştır. Umarım bu adresler gezinizin çok lezzetli geçmesine yardımcı olur. Şimdiden afiyet olsun.
#Paris'te Lezzet DuraklarıŞef Bernard Pacaud, 40 sene uğraşarak bazı yemekleri mükemmelleştirmiş ve gastronomi tarihine geçecek hale getirmiş. Paris’teki restoranının mönüsüne yeni bir yemeği eklemeden önce 1000 kez deniyor. Elbette çok pahalı bir restoran ama bu fiyatı hak ediyor.
#Vedat MilorŞef Bernard Pacaud, 40 sene uğraşarak bazı yemekleri mükemmelleştirmiş ve gastronomi tarihine geçecek hale getirmiş. Paris’teki restoranının mönüsüne yeni bir yemeği eklemeden önce 1000 kez deniyor. Elbette çok pahalı bir restoran ama bu fiyatı hak ediyor.
#L'ambroisieFransa’da yazın gözbebeği St. Tropez. Tanımlamak için birkaç kelime yeterli: lüks, keyif, ihtişam. Yazın güneş yüzünü gösterip Akdeniz kumsallarını ısıtmaya başladığında megayatlar marinadaki, Maserati ve Bentley’ler sokaklardaki yerini alıyor. Milyarderler helikopterleriyle son ses müzik çalan plajlara iniş yapıyor ve Ortadoğulu, Asyalı sanayiciler binlerce liralık şampanyalarını yudumlarken ünlülerle dolu gece kulüplerini dolduruyor. Son yıllarda yeni mekânlar konusunda oldukça bereketli olan St. Tropez’de her keseye uygun eğlence bulunabilir.
#SeyahatBu hafta sayfamızı Türkiye sınırlarının dışına açtık. Dünyadaki yeni yemek trendlerini takip etmek, gustolarını çağa uydurmak için yurtdışındaki lokantaları takip eden İstanbullu ünlü mekan sahiplerine dünyanın en iyi 10 restoranını sorduk. Bunlar konumları, servisleri ve yemekleriyle en beğenilen mekanlar.