Son Güncelleme:
Dünyanın en iyi 10 restoranı
Bu hafta sayfamızı Türkiye sınırlarının dışına açtık. Dünyadaki yeni yemek trendlerini takip etmek, gustolarını çağa uydurmak için yurtdışındaki lokantaları takip eden İstanbullu ünlü mekan sahiplerine dünyanın en iyi 10 restoranını sorduk. Bunlar konumları, servisleri ve yemekleriyle en beğenilen mekanlar.
ABD, dev yeme-içme sektörü ve yenilikçiliği sayesinde listeye 3 lokanta birden soktu. Japonya ve Avustralya’dan da iki restoran listeye girdi. Fransa’nın ise adı var, kendi yok: Lokantaların çoğunun adı Fransızca, çoğu da Fransız mutfağını geliştirerek sunuyor ama restoranlardan sadece ikisi Fransa’da. Yine de listenin birincisi, ülkesinin yemek konusundaki şöhretini koruyan Paris lokantası Atelier de Joel Robuchon.
EN İYİ 10
1. Atelier de Joel Robuchon - Paris / Fransa
2. Tetsuya’s - Sydney / Avustralya
3. Elbulli - Cala Montjoi, Katalonya / İspanya
4. Nobu - New York / ABD
5. Chez L’Ami Louis - Paris / Fransa
6. Fat Duck - Londra / İngiltere
7. French Laundry - Yointville, Napa Vadisi / ABD
8. Louis XV - Monte Carlo / Monaco
9. Pierre Gagnaire - Tokyo / Japonya
10. Per Se - New York / ABD
ATELIER DE JOEL ROBUCHON
Yüzyılın şefinin atölyesi
Dünya gezginleri sihirli atölyenin tadına Tokyo, Las Vegas, Macao, Monaco, New York, Londra, Hong Kong gibi birkaç adreste birden varabilir. Sahibi Yüzyılın Şefi lakaplı Joel Robuchon. Şubelerinin toplam 17 Michelin yıldızı var. Başarısı, dillere destan yemeklerini hem küçük, hem de büyük porsiyonlarda tadabilmenizden kaynaklanıyor. Lokantaların hepsi oturduğunuz yerden pişirilen yemeği görebileceğiniz şekilde tasarlanıyor. Arabalı servis yapılıyor. Meşhur püresini mutlaka tadın. Kendi imzasını taşıyan yemeklerde karnıbahar kreması, havyar ve patates püresi kullanıyor. Şaraplar 38-3750 Euro arasında. Yemek için kişi başı ortalama 50 Euro ödeniyor. Montalembert Caddesi No: 5-7 Paris, Fransa. (33) 1 42 22 56 56. www.robuchon.com
TETSUYA’S
Bir bavulla yola çıktı
Tetsuya Wakuda, memleketi Japonya’yı terk edip Avustralya Sydney’e yerleştiğinde 22 yaşındaydı ve yanında sadece bavulu vardı. Mutfakta bizzat duruyor. 14 yılda sadece bir kez mutfaktan çıkıp masaya oturdu, onda da uyuyakaldı. Özelliği geleneksel Japon mutfağını, okyanus istiridyesi, okyanus alabalığı gibi sağlıklı Avustralya ürünleriyle ve Fransız tekniğiyle harcetmesi. Sürekli değişen bir fiks mönüsü var. En meşhur yemeği de pastörize edilmemiş havyarla sunulan okyanus alabalıkları. Sydney’in en zengin şarap kavlarından birine sahip. Fiyatlar 45-10 bin 500 dolar arasında. Tetsuya’s’ta bardakla şarap almak mümkün. Kişibaşı yemek ise 185 dolar civarında. 529 Kent Caddesi, Sydney - Avustralya. (619) 2 92 67 2900. www.tetsuyas.com
ELBULLI
3 yıldır dünya birincisi
1961’de İspanya Katalonya’ya yerleşen bir Alman çift tarafından Barcelona’nın kuzeyinde kurulan Elbulli, Restaurant dergisi tarafından üst üste 3 yıldır birinci seçiliyor. Sadece nisan-eylül arasında senede altı ay açık. Sadece 50 sandalyesi var. Ama yemekleri için, başka hiçbir lokanta bu kadar uğraşmaz deniyor. En önemli özelliği yemekleriyle yarattığı şaşkınlık. Bunu iki yolla sağlıyorlar: Ya çok tanıdık bir ürünü çok farklı sunuyorlar, ya da çok farklı bir ürünü çok tanıdık şekilde servis ediyorlar. Sevilen yemeklerinin başında Fas yengeci, İberya dana eti pitası gibi İspanyol yemekleri geliyor. Şaraplar 15-3500 Euro arasında. Yemek için kişibaşı 185 Euro ödeniyor. Roses En Cala Montjoi, Katalonya - İspanya. (34) 97215 04 57. www.elbulli.com
NOBU
Robert de Niro ortağı
Japon şef Nobuyuki Matsuhisa ile aktör Robert de Niro’nun ortak restoranı. Avustralya’dan Amerika’ya kadar dünya jet-setinin müdavimi olduğu 15 şubesi var. Bunlara geçen yıl toplam 1.6 milyon müşteri gitti. Londra şubesinde masa bulmak için 1000 pound tutarında bahşişlerin gözden çıkarıldığı söyleniyor. New York şubesi 1994’te açıldı. 150 kişilik. Geleneksel Japon mutfağıyla Güney Amerika lezzetlerinin karışımından oluşuyor. Bu yeni akım şef Nobu’nun Peru, Arjantin gibi ülkelere ziyaretlerinde ortaya çıktı. En beğenilen yemeklerinin başında siyah morina geliyor. 60’ın üzerinde suşi çeşidi var. Yemekler için kişibaşı 120 dolar civarında bir hesap ödüyorsunuz. Şaraplar 35-2500 dolar. Hudson Caddesi No: 105, New York, ABD (1) 212 219 0 500. www.newyork@noburestaurants.com.
CHEZ L’AMI LOUIS
Başkanlar müdavimi
Müdavimleri arasında Clinton, Chirac gibi politikacıların bulunduğu Chez L’Ami Louis 1924’ten beri Bastille Meydanı’na yakın yerinde hizmet veriyor. Eski görünümüne aldanmayın Fransız mutfağının en nadide şahserlerini sunuyor. Bu sıcak dekorlu, konforu az, 1950’ler tarzı Fransız lokantasının 30-40 yıllık müdavimleri var. Paris’in en iyi tavuğunu pişirdikleri söyleniyor, kazciğerlerini mutlaka denemeniz gerek. Bourgogne şaraplarıyla ünlü zengin bir kavı mevcut. Yemekler kişibaşı 120 Euro civarında, yaptıkları yorumlarda ortalama Fransızlar bunu pahalı bulduklarını söylüyorlar. Ancak porsiyonları Amerikalılar için bile büyük. Vertbois Caddesi No: 32 Paris, Fransa. (01) 488 777 48. İnternet sitesi yok.
FAT DUCK
Deniz sesiyle deniz ürünleri
12 yıl önce açılmış olan bu 40 kişilik minik lokanta, sahibi Heston Blumenthal’in birbirinden ilginç denemeleriyle dünyanın her yerinden gastronomları şaşırtmaya devam ediyor. Özelliği yemeklerin zaman içinde evrilmeye devam etmesi. Bu yıl beğendiğiniz bir yemeği 5 yıl sonra yediğinizde yeni inceliklerle daha zenginleşmiş buluyorsunuz. Değişmeyen tek şey nitro-green çay ile limonlu mus. Bu mönüye son olarak deniz ürünü tabağı eklendi. Ipodla geliyor, yerken deniz sesi dinliyorsunuz. Eve götürmek üzere tatlı alışverişi yapabileceğiniz bir bölümleri de mevcut. Fiks mönüleri 80-110 pound arasında. Şaraplar 30-5500 pound arasında. High Street Berkshire, Londra, İngiltere. (44) 0 1628 580 333. www.fatduck.co.uk
FRENCH LAUNDRY
Bir tadılan bir daha gelmiyor
California’da Napa Vadisi’ndeki Yountville şehrinde 1920’lerde French Laundry adında bir çamaşırhane olan binaya kurulan lokanta, dönüşümlü iki ayrı set sunuyor. Biri şefin mönüsü, diğeri sebze mönüsü. Sahibi Thomas Keller aslında gençliğinde Fransa’da keşfettiği lezzetleri Amerika’ya taşımak istediğini söylüyor. Mönüde birbirinden güzel yiyecekler var ama birini beğenseniz bile hiçbir şey ikinci kez servis edilmiyor, diğerine geçiliyor. Yediniz, beğendiniz ve hooop gitti bile! Hardal çiçeği ve hardal çekirdeğiyle yapılan el sarması gnocchi’leri çok tutuluyor. Sadece geçen yıl 24 bin alabalık, 200 kilo havyar sattılar. Şaraplar 35-7900 dolar. Fiks mönüler kişibaşı 240 dolar. Washington Caddesi, Yountville No: 6640 California, ABD. (1) 707 944 23 80. www.frenchlaundry.com
LE LOUIS XV
Lezzetten zaman duruyor
Eğer Onbeşinci Louis’de yemek yemeye karar verdiyseniz yediğiniz yer de Versailles Sarayı gibi olmalı. Gerçekten de öyle. Monte Carlo’da 17. yüzyıl tarzında döşeli lokantanın sahibi ünlü şef Alain Ducasse. Güveçte dana, Maskarpon sorbe gibi yemeklerin yanı sıra, yerel Akdeniz lezzetleri otlardan, zeytinyağlarına kadar yemeklerde ağırlığını koruyor. Dekorasyonun şatafatına göre yemekler sakin ve sağlıklı. Mevsimler değiştikçe içlerindekiler de değişiyor. Geniş vejetaryen alternatifleri var. Lokantadaki möbleli saatler çalışmıyor. Orada yemek yerken zamanı durmuş gibi hissetmeniz için. Fiks mönüleri 125-225 Euro. Şaraplar 50-11.560 Euro. Casino Meydanı, Paris Oteli, Monte Carlo Monaco. (3) 77 98 06 88 64. www.alain-ducasse.com
PIERRE GAGNAIRE
Tokyo’daki Fransız
Pierre Gagnaire aslında bir Fransız lokantası. Ancak Paris’teki Balzac sokağından başka Hong Kong ve Tokyo’da da şubeleri var. Listemize Tokyo’daki lokanta girdi. Pierre Gagnaire’de yemeğiniz küçük başlangıç sağanağıyla başlıyor, ana yemeğinizi alıyorsunuz, küçük tatlılar sağanağıyla son buluyor. Restoranlarında kullandığı Pi sayısı amblemi aslında mutfak sanatının matematik ve kimyasal boyutunu ifade ediyor. Kırmızı orkinostan yapılan Tokyo’ya Saygı yemeği en tutulanlardan, en az iki kişilik sipariş ediliyor, fiyatı 12 bin yen. Ayrıca muhteşem Fransız peynir ve şarapları bulabilirsiniz. Kısa tadım mönüsü isterseniz 17 bin yen. Minami Ayoma Meydanı, 4. Kat Tokyo, Japonya. www.pierre-gagnaire.com.
PER SE
Çamaşırhanenin şehirli kardeşi
Per Se aynı kişinin listemize giren ikinci lokantası. Thomas Keller’in California Napa Vadisi’ndeki ünlü French Laundry’sinin daha Avrupalı ve şehirli şekli olarak tasarlandı. Çünkü New York’ta Manhattan’ın göbeğinde, Central Park’ın güneydoğu ucunda yer alıyor. Mavi kapısı ve dekorasyonuyla da ona benzeyen yönü çok. Bunlardan biri de her gün çıkarılan iki ayrı deneme mönüsü geleneği. Amaç asla doyum hissi yaratmadan, küçük küçük tadımlarla sürekli ilginizi taze tutabilmek. French Laundry’deki istiridyeler burada da beğeniliyor ama Şinitzel Holştayn gibi Per Se’ye özel yemekleri de var. Fiks mönü kişibaşı 250 dolar. Şaraplar 50-18.000 dolar. Columbus Meydanı, 10019, New York, ABD. www.perseny.com
DÜZELTME
İlavemizin 23.5.2008 tarihli sayısında yer alan "En güzel 10 art nouveau yapı" başlıklı araştırmada, Faik ve Bekir Bey Yalısı’nın sahipleri hakkında eksik bilgi verilmiştir. Yalının kuzey tarafı halihazırda kızları Dr. Özlem Okur Bilgin ve Av. Latife Banu Okur’a ait bulunmakta. Düzeltir, özür dileriz.
EN İYİ 10
1. Atelier de Joel Robuchon - Paris / Fransa
2. Tetsuya’s - Sydney / Avustralya
3. Elbulli - Cala Montjoi, Katalonya / İspanya
4. Nobu - New York / ABD
5. Chez L’Ami Louis - Paris / Fransa
6. Fat Duck - Londra / İngiltere
7. French Laundry - Yointville, Napa Vadisi / ABD
8. Louis XV - Monte Carlo / Monaco
9. Pierre Gagnaire - Tokyo / Japonya
10. Per Se - New York / ABD
ATELIER DE JOEL ROBUCHON
Yüzyılın şefinin atölyesi
Dünya gezginleri sihirli atölyenin tadına Tokyo, Las Vegas, Macao, Monaco, New York, Londra, Hong Kong gibi birkaç adreste birden varabilir. Sahibi Yüzyılın Şefi lakaplı Joel Robuchon. Şubelerinin toplam 17 Michelin yıldızı var. Başarısı, dillere destan yemeklerini hem küçük, hem de büyük porsiyonlarda tadabilmenizden kaynaklanıyor. Lokantaların hepsi oturduğunuz yerden pişirilen yemeği görebileceğiniz şekilde tasarlanıyor. Arabalı servis yapılıyor. Meşhur püresini mutlaka tadın. Kendi imzasını taşıyan yemeklerde karnıbahar kreması, havyar ve patates püresi kullanıyor. Şaraplar 38-3750 Euro arasında. Yemek için kişi başı ortalama 50 Euro ödeniyor. Montalembert Caddesi No: 5-7 Paris, Fransa. (33) 1 42 22 56 56. www.robuchon.com
TETSUYA’S
Bir bavulla yola çıktı
Tetsuya Wakuda, memleketi Japonya’yı terk edip Avustralya Sydney’e yerleştiğinde 22 yaşındaydı ve yanında sadece bavulu vardı. Mutfakta bizzat duruyor. 14 yılda sadece bir kez mutfaktan çıkıp masaya oturdu, onda da uyuyakaldı. Özelliği geleneksel Japon mutfağını, okyanus istiridyesi, okyanus alabalığı gibi sağlıklı Avustralya ürünleriyle ve Fransız tekniğiyle harcetmesi. Sürekli değişen bir fiks mönüsü var. En meşhur yemeği de pastörize edilmemiş havyarla sunulan okyanus alabalıkları. Sydney’in en zengin şarap kavlarından birine sahip. Fiyatlar 45-10 bin 500 dolar arasında. Tetsuya’s’ta bardakla şarap almak mümkün. Kişibaşı yemek ise 185 dolar civarında. 529 Kent Caddesi, Sydney - Avustralya. (619) 2 92 67 2900. www.tetsuyas.com
ELBULLI
3 yıldır dünya birincisi
1961’de İspanya Katalonya’ya yerleşen bir Alman çift tarafından Barcelona’nın kuzeyinde kurulan Elbulli, Restaurant dergisi tarafından üst üste 3 yıldır birinci seçiliyor. Sadece nisan-eylül arasında senede altı ay açık. Sadece 50 sandalyesi var. Ama yemekleri için, başka hiçbir lokanta bu kadar uğraşmaz deniyor. En önemli özelliği yemekleriyle yarattığı şaşkınlık. Bunu iki yolla sağlıyorlar: Ya çok tanıdık bir ürünü çok farklı sunuyorlar, ya da çok farklı bir ürünü çok tanıdık şekilde servis ediyorlar. Sevilen yemeklerinin başında Fas yengeci, İberya dana eti pitası gibi İspanyol yemekleri geliyor. Şaraplar 15-3500 Euro arasında. Yemek için kişibaşı 185 Euro ödeniyor. Roses En Cala Montjoi, Katalonya - İspanya. (34) 97215 04 57. www.elbulli.com
NOBU
Robert de Niro ortağı
Japon şef Nobuyuki Matsuhisa ile aktör Robert de Niro’nun ortak restoranı. Avustralya’dan Amerika’ya kadar dünya jet-setinin müdavimi olduğu 15 şubesi var. Bunlara geçen yıl toplam 1.6 milyon müşteri gitti. Londra şubesinde masa bulmak için 1000 pound tutarında bahşişlerin gözden çıkarıldığı söyleniyor. New York şubesi 1994’te açıldı. 150 kişilik. Geleneksel Japon mutfağıyla Güney Amerika lezzetlerinin karışımından oluşuyor. Bu yeni akım şef Nobu’nun Peru, Arjantin gibi ülkelere ziyaretlerinde ortaya çıktı. En beğenilen yemeklerinin başında siyah morina geliyor. 60’ın üzerinde suşi çeşidi var. Yemekler için kişibaşı 120 dolar civarında bir hesap ödüyorsunuz. Şaraplar 35-2500 dolar. Hudson Caddesi No: 105, New York, ABD (1) 212 219 0 500. www.newyork@noburestaurants.com.
CHEZ L’AMI LOUIS
Başkanlar müdavimi
Müdavimleri arasında Clinton, Chirac gibi politikacıların bulunduğu Chez L’Ami Louis 1924’ten beri Bastille Meydanı’na yakın yerinde hizmet veriyor. Eski görünümüne aldanmayın Fransız mutfağının en nadide şahserlerini sunuyor. Bu sıcak dekorlu, konforu az, 1950’ler tarzı Fransız lokantasının 30-40 yıllık müdavimleri var. Paris’in en iyi tavuğunu pişirdikleri söyleniyor, kazciğerlerini mutlaka denemeniz gerek. Bourgogne şaraplarıyla ünlü zengin bir kavı mevcut. Yemekler kişibaşı 120 Euro civarında, yaptıkları yorumlarda ortalama Fransızlar bunu pahalı bulduklarını söylüyorlar. Ancak porsiyonları Amerikalılar için bile büyük. Vertbois Caddesi No: 32 Paris, Fransa. (01) 488 777 48. İnternet sitesi yok.
FAT DUCK
Deniz sesiyle deniz ürünleri
12 yıl önce açılmış olan bu 40 kişilik minik lokanta, sahibi Heston Blumenthal’in birbirinden ilginç denemeleriyle dünyanın her yerinden gastronomları şaşırtmaya devam ediyor. Özelliği yemeklerin zaman içinde evrilmeye devam etmesi. Bu yıl beğendiğiniz bir yemeği 5 yıl sonra yediğinizde yeni inceliklerle daha zenginleşmiş buluyorsunuz. Değişmeyen tek şey nitro-green çay ile limonlu mus. Bu mönüye son olarak deniz ürünü tabağı eklendi. Ipodla geliyor, yerken deniz sesi dinliyorsunuz. Eve götürmek üzere tatlı alışverişi yapabileceğiniz bir bölümleri de mevcut. Fiks mönüleri 80-110 pound arasında. Şaraplar 30-5500 pound arasında. High Street Berkshire, Londra, İngiltere. (44) 0 1628 580 333. www.fatduck.co.uk
FRENCH LAUNDRY
Bir tadılan bir daha gelmiyor
California’da Napa Vadisi’ndeki Yountville şehrinde 1920’lerde French Laundry adında bir çamaşırhane olan binaya kurulan lokanta, dönüşümlü iki ayrı set sunuyor. Biri şefin mönüsü, diğeri sebze mönüsü. Sahibi Thomas Keller aslında gençliğinde Fransa’da keşfettiği lezzetleri Amerika’ya taşımak istediğini söylüyor. Mönüde birbirinden güzel yiyecekler var ama birini beğenseniz bile hiçbir şey ikinci kez servis edilmiyor, diğerine geçiliyor. Yediniz, beğendiniz ve hooop gitti bile! Hardal çiçeği ve hardal çekirdeğiyle yapılan el sarması gnocchi’leri çok tutuluyor. Sadece geçen yıl 24 bin alabalık, 200 kilo havyar sattılar. Şaraplar 35-7900 dolar. Fiks mönüler kişibaşı 240 dolar. Washington Caddesi, Yountville No: 6640 California, ABD. (1) 707 944 23 80. www.frenchlaundry.com
LE LOUIS XV
Lezzetten zaman duruyor
Eğer Onbeşinci Louis’de yemek yemeye karar verdiyseniz yediğiniz yer de Versailles Sarayı gibi olmalı. Gerçekten de öyle. Monte Carlo’da 17. yüzyıl tarzında döşeli lokantanın sahibi ünlü şef Alain Ducasse. Güveçte dana, Maskarpon sorbe gibi yemeklerin yanı sıra, yerel Akdeniz lezzetleri otlardan, zeytinyağlarına kadar yemeklerde ağırlığını koruyor. Dekorasyonun şatafatına göre yemekler sakin ve sağlıklı. Mevsimler değiştikçe içlerindekiler de değişiyor. Geniş vejetaryen alternatifleri var. Lokantadaki möbleli saatler çalışmıyor. Orada yemek yerken zamanı durmuş gibi hissetmeniz için. Fiks mönüleri 125-225 Euro. Şaraplar 50-11.560 Euro. Casino Meydanı, Paris Oteli, Monte Carlo Monaco. (3) 77 98 06 88 64. www.alain-ducasse.com
PIERRE GAGNAIRE
Tokyo’daki Fransız
Pierre Gagnaire aslında bir Fransız lokantası. Ancak Paris’teki Balzac sokağından başka Hong Kong ve Tokyo’da da şubeleri var. Listemize Tokyo’daki lokanta girdi. Pierre Gagnaire’de yemeğiniz küçük başlangıç sağanağıyla başlıyor, ana yemeğinizi alıyorsunuz, küçük tatlılar sağanağıyla son buluyor. Restoranlarında kullandığı Pi sayısı amblemi aslında mutfak sanatının matematik ve kimyasal boyutunu ifade ediyor. Kırmızı orkinostan yapılan Tokyo’ya Saygı yemeği en tutulanlardan, en az iki kişilik sipariş ediliyor, fiyatı 12 bin yen. Ayrıca muhteşem Fransız peynir ve şarapları bulabilirsiniz. Kısa tadım mönüsü isterseniz 17 bin yen. Minami Ayoma Meydanı, 4. Kat Tokyo, Japonya. www.pierre-gagnaire.com.
PER SE
Çamaşırhanenin şehirli kardeşi
Per Se aynı kişinin listemize giren ikinci lokantası. Thomas Keller’in California Napa Vadisi’ndeki ünlü French Laundry’sinin daha Avrupalı ve şehirli şekli olarak tasarlandı. Çünkü New York’ta Manhattan’ın göbeğinde, Central Park’ın güneydoğu ucunda yer alıyor. Mavi kapısı ve dekorasyonuyla da ona benzeyen yönü çok. Bunlardan biri de her gün çıkarılan iki ayrı deneme mönüsü geleneği. Amaç asla doyum hissi yaratmadan, küçük küçük tadımlarla sürekli ilginizi taze tutabilmek. French Laundry’deki istiridyeler burada da beğeniliyor ama Şinitzel Holştayn gibi Per Se’ye özel yemekleri de var. Fiks mönü kişibaşı 250 dolar. Şaraplar 50-18.000 dolar. Columbus Meydanı, 10019, New York, ABD. www.perseny.com
DÜZELTME
İlavemizin 23.5.2008 tarihli sayısında yer alan "En güzel 10 art nouveau yapı" başlıklı araştırmada, Faik ve Bekir Bey Yalısı’nın sahipleri hakkında eksik bilgi verilmiştir. Yalının kuzey tarafı halihazırda kızları Dr. Özlem Okur Bilgin ve Av. Latife Banu Okur’a ait bulunmakta. Düzeltir, özür dileriz.