Patlıcan haberleri sayfasında Patlıcan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5722 Patlıcan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Parmigiana di melanzane sevgim, her katmanında bir hikâye, her ısırıkta bir tutku keşfetmekle ilgili... Patlıcanın hafif kızartılması bu özel malzemenin doğal tatlılığını ortaya çıkarır. Ardından her bir patlıcan dilimi, yoğun bir domates sosu ve peynir çeşitleriyle kucaklaşır. Fırında pişerken evin içine yayılan mis gibi kokusuysa iştah kabartır.
#Parmigiana Di MelanzaneAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriAmasya’da bir çiftçi domates serasında direklerin altındaki boş alanlara dikip yaz boyunca sattığı patlıcanları havalar soğumayınca sökmeyerek yetiştirmeyi sürdürdü. Yazın kilosunu 5 liradan pazarladığı patlıcanları bu kış günlerinde 3 katından daha fazla fiyata 17 liradan satarak kazancını artırdı.
#AmasyaAmasya’da bir çiftçi domates serasında direklerin altındaki boş alanlara dikip yaz boyunca sattığı patlıcanları havalar soğumayınca sökmeyerek yetiştirmeyi sürdürdü. Yazın kilosunu 5 liradan pazarladığı patlıcanları bu kış günlerinde 3 katından daha fazla fiyata 17 liradan satarak kazancını artırdı.
#PatlıcanSebze ve meyveler, kuru veya yaş olarak iki şekilde de tüketilebiliyor. Mevsim sebze ve meyveleri kurutma işleminden geçerek diğer aylarda da farklı tarifler yer alarak sofraları süslüyor. Patlıcan da bunlardan biri. Peki patlıcan nasıl kurutulur? İşte evde dolmalık, kavurmalık ve yemek patlıcan kurutmanın yolları...
#Patlıcan Nasıl KurutulurPatlıcan mutfakta, tatları kolayca emen ve bir dizi pişirme tekniğine uyum sağlayan boş bir tuval görevi görür. Izgarada pişmiş, közlenmiş, kızartılmış veya haşlanmış olabilir… Her yöntem lezzetinin farklı bir yönünü vurgular. Bu da şeflerin çeşitli tat profilleri denemelerini teşvik eder...
#PatlıcanMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıHerkese merhaba sevgili dostlarım. Bu hafta patlıcanseverleri çok mutlu edecek bir tarifle geldim, üstelik galeta unu ve susamla buluşturduğum enfes bir versiyonu ile: susamlı patlıcan pane. Patlıcan, birçok yemek çeşidi çıkarılabilen, mutfaklarımızın olmazsa olmaz meyvelerindendir. Evet, meyve dedim, yanlış görmediniz.Patlıcanı çoğumuz sebze olarak kabullenmiş olsa da kesilip yakından incelendiğinde görülen, ete gömülü küçük tohumları patlıcanı meyve olarak niteler. Yani kısacası, çekirdekli ve tohumlu tüm besinler meyve sınıfında adlandırılır. Kızartmak, sotelemek, fırınlamak gibi farklı seçenekli yemeklere eşlik edebilen patlıcan, pek çok kültürde de oldukça sevilir. Cilt pigmentlerini geliştirmeye olan katkısı ve birden fazla içerdiği flavonoid ile de sahip olduğı antioksidan özellikler sayesinde beslenme uzmanları tarafından tüketimi sıkça tavsiye edilir. Fakat kendine özgü tadı nedeniyle patlıcanı bir de sevmeyen hatır sayılır kitlesivardır. Eğer onlardan biriyseniz, her yemeğin lezzetinin onu nasıl yaptığınıza ve hangi malzemeleri kullandığınıza bağlı olduğunu unutmayın. Bunun için de size pane yönteminden bahsetmek istedim.
#PatlıcanDolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#KebabMalatya Yeşilyurt’ta restoran ararken beni yemek yemek için bir kasaba götürdüler! Çok şaşırdım. Etler ve sebzeler bir kaba kondu; kabı karşıdaki fırına vermemi söylediler. Yemeği orada pişirdiler. Tattığım anda lezzetine bayıldım! Etin; domates, biber, sarımsak ve kuyrukyağıyla pişirildiği bu yemek, Malatya mutfağındaki favorim!
#PatlıcanHem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#KayısıMis gibi bir sosla marine edilmiş, tam ayarında pişmiş bir tavuk kanat, yaz aylarında mangalın vazgeçilmezlerinden... Köz tadının yeri ayrı olsa da sıvıyağda kızarmışını da çok seviyoruz. Lezzetten hiç ödün vermeden fırında pişirmek de çok pratik. Mürver Restaurant’ın şefi Mevlüt Özkaya farklı pişirme yöntemleriyle yapabileceğimiz üç nefis kanat tarifi veriyor.
#IzgaraHünkar beğendi, saray mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri. Közlenmiş patlıcan ve beşamel sosunun nefis uyumunun yanı sıra yumuşacık etiyle de damaklarda iz bırakacak. Peki hünkar beğendi nasıl yapılır? İşte evde hünkar beğendi yapımı için kolay tarifi, malzemeleri ve püf noktaları...
#Hünkar Beğendi Nasıl YapılırHem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#PatlıcanDana yanağı ve muskat cevizi kremasıyla yaptığımız ‘beğendi’, Efendy’nin imza yemeklerinden oldu. 2012’de bir festivalde pişirdiğimiz alinazik Avustralya’da Yılın En İyi Yemeği seçildi. Bugünlerde ekmek kırıntısıyla kızarttığımız patlıcanı, keçi büş ve sarımsak çiçeği eşliğinde servise sunuyoruz. Patlıcanın en önemli özelliği, sünger gibi olmasıdır. Közlerseniz is tadını, kızartıp soğan ve sarımsakla karıştırırsanız bu lezzetlerin öne çıkmasını sağlar, yani içine ne koyarsanız o ürünü vurgular. Ve restoranlarımda yaz aylarında, patlıcanın bir versiyonu mutlaka olur.
#PatlıcanSingapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesMutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan patatesle tanışmamız 19’uncu yüzyıla dayanıyor. Bu lezzetli kök sebzenin her hali güzel; ister kızartmasını yapın, ister haşlayın, etlerin yanında ya da diğer sebzelerle kullanın... Ama kumpirin yeri ayrı. Ateşte pişmiş patatesin içi çeşitli peynirler, soslar ve salatalarla doldurularak hazırlanıyor. Ve elbette tadına doyum olmuyor. Şef Ali Dövenci evde rahatlıkla yapabileceğimiz kumpir tarifleri verdi.
#Ece Su MeteŞef Yaren Çarpar Türkiye’de bir kadının sorumluluğundaki ilk ocakbaşı olan Dafni’yi geçen hafta açtı. Ateşin başından servise kadar her şeyi o yönetiyor. “Dedemin mangalı, anneannemin mezesi” diyerek yola çıkan İskenderunlu şef, aileden devraldığı mutfak kültürünü yansıtıyor. Atomu köz patlıcanlı, taş kadayıfı paçanga tarzı; ciğer, küşleme, yağlı kara, şiş köfte ise mangalda...
#Ebru ErkeSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Abdigör köftesi, Ağrı mutfağının sevilen lezzetlerinden biri. Abdigör köftesinin diğerlerinden farkı içeriğinde kullanılan sinirleri alınmış etin macun haline gelene kadar “sal” olarak adlandırılan taş tezgahlarda saatlerce dövülmesidir. Farklı içeriği ve lezzetiyle sofranızın sevilen tariflerinden biri olacak. Peki Abdigör köfte nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Abdigör Köftesi TarifiBinlerce yıldır Amerika’da yetişen ve yenen bir sebze acı biber. Kolomb’un Amerika’yı keşfiyle birlikte Avrupa’ya ve daha sonra dünyanın diğer bölgelerine yayıldı. Acı biber, sadece lezzet verici bir besin değil, aynı zamanda birçok kültürde tıbbi amaçlarla da kullanılır. Günümüzde dünya mutfağının vazgeçilmez bir parçası haline gelen acı biber baş ağrısına da iyi gelir, kalori harcamanızı da sağlar...
#Acı BiberGelinim Mutfakta günün birincisi ve puan durumu 10 Ekim 2024 haftanın tam ortasında açıklandı. Gelinim Mutfakta'da bugün rulo patlıcan tarifi yapıldı. Tadım, puan ve puanlamanın ardından Gelinim Mutfakta puan durumu açıklandı. Gelinim Mutfakta Eda dün kurayı kazanan isim olmuştu. Peki, Gelinim Mutfakta bugün kim kim 1. oldu,? Gelinim Mutakta çeyrek altını kim kazandı? İşte, Gelinim Mutfakta puan durumu (toplam) 10 Ekim 2024
#Gelinim MutfaktaMasterchef Alinazik kebabı izleyiciler tarafından merak ediliyor. Tarihi Osmanlı dönemine dayanan alinazik, patlıcan yemeklerinin en sevilenlerinden biri. Kuşbaşı etinin kullanıldığı alinazik kebabı, satır eti, kıyma ya da kuşbaşı kullanarak tarifi hazırlamanız mümkün. Peki, alinazik kebabı nasıl yapılır? İşte, etli ve kıymalı Alinazik tarifi ve püf noktaları...
#Alinazik YapılırTV8’in fenomen yarışma programı MasterChef Türkiye’ye bu akşam Bedri Usta konuk oluyor. Asıl ismi Bedrettin Aydoğdu olan Bedri Usta, yarışmacıları farklı teknikleri ve lezzetleri öğretmen üzere çağırılıyor. Acılı ve acısız kebapta oldukça usta bir isim olan Bedri Usta izleyicilerin de dikkatini çekiyor. Bedri Usta, yarışmacılara fırında patlıcan kebabı tarifi verecek. Peki, MasterChef Bedri Usta kimdir, kaç yaşında ve nereli? Bedrettin Aydoğdu hakkında merak edilen bilgiler!
#Masterchef Bedri UstaHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuTürk mutfağı çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. İstanbul’da da bazı yöresel yemekleri başarıyla icra eden lokantalar var. Özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağı İstanbul’da temsil ediliyor. Ama Türk mutfağını yansıtan klas mekân sayısı çok az. İşte bu noktada Seraf Vadi devreye giriyor...
#Vedat MilorChef Rüzgar SÜNBÜL ile yaz biterken kış hazırlıklarına tüm hızıyla devam edenleri hemen böyle alalım, birlikte domateslerimizi, patlıcanlarımızı kurutalım, salçalarımızı yapalım diyoruz? Yazın tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz mevsim sebzelerinin kışa taşımanızı sağlayacak mis gibi salçalar, soslar, reçeller de var listemizde, bugüne dek belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz farklı tatlar da. Turşular, pestiller, erişteler, tarhanalar derseniz, onların da en alasını evde, ellerinizle hazırlamanın detaylarını bir bir vereceğiz tabii ki. Hadi o zaman, sizi hiç bekletmeyelim, kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp kışı hem LEZİZZ hem de şifa dolu bir şekilde geçirelim. Buyursunlar...
#Domates SosuFranckelie Laloum, Jean Philippe Borro ve Julien Lefebvre gibi ünlü şefler yaz boyunca Antalya’da lezzet tutkunlarıyla buluştu. Bugün ve yarın da iki yıldızlı Fransız şef Michel Portos ve ‘Evdeki Şef’ temasıyla menülerini misafirlerinin mutfağına girerek sunan Michelin yıldızlı şef Gregory Mirer gastronomi meraklılarıyla bir araya gelecek.
#GastronomiYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkSosyetik, pahalı, Allah için güzel bir ada Paros. Kısa tatilimizde ancak üç lokanta denedik ve hiçbiri tam olarak memnun etmedi. Son akşam aile işletmesi bir tavernayı seçtik: Katsounas. Diğer iki lokantaya kıyasla çok daha ucuz. Girit salata, kabak ve domates mücverleri. Midye saganaki özellikle iyi. Adanın nohut yemeği müessese ikramı olarak geliyor ve lezzetli.
#ParosMakarnayı kim sevmez! Hem doyurucu hem de lezzetli. Farklı malzemelerle, damak tadınıza uygun çok çeşitli makarnalar hazırlayabilirsiniz. İster ana yemek ister eşlikçi olsun; her koşulda lezzetli ve besleyici bir seçenek bu. Klasik reçetelerin yeri ayrı ama makarna salataları görselliğiyle de sofraları güzelleştiriyor.
#Sahrap SoysalŞef Rüzgar SÜNBÜL ile Hürriyet & Lezizz'de Sebzeleri kurutarak muhafaza etme yöntemi aslında Anadolu yeme-içme kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Sebzenin besin değerini koruma bakımından da bilinen köklü yöntemlerden biridir. Kurutularak saklanabilen yiyecekler arasında patlıcanın yeri başkadır. Yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir. Kurutmak demişken patlıcan nasıl kurutulur diye merak ediyor ve kış için patlıcan nasıl kurutulur şeklindeki sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. O halde bu bilgiler tam size göre. İşte Patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl KurutulurPatlıcan mutfağımızın en sevilen sebzelerindendir. İyi, lezzetli pişirilirse tadından yenmez sofralar kurulur. Lezzetinin yanı sıra lifli yapısı, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle çok da besleyicidir. Hele yaz mevsiminde yeri ayrıdır. İster kızartmasını yapın, ister kebabını ya da çorbasını... Bugün size hepsi birbirinden güzel üç farklı patlıcanlı tarif vereceğim.
#Sahrap Soysal