Paylaş
(6 kişilik)
NE LAZIM?
* 4-5 patlıcan
* 500 gr dana döş kıyma (tek çekim)
* 1 iri soğan * 12-15 diş sarımsak
* 4-5 domates
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 2 yemek kaşığı un
* 1/2 su bardağı top sumak
* 2 su bardağı kaynar su
* 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
* 2 çay kaşığı tuz
* Karabiber, toz kırmızı biber, yenibahar, tarçın
NASIL YAPARIM?
Top sumağı bir tencereye koyup üzerine 2 bardak kaynar suyu ilave edin. Orta ateşte 10 dakika kaynatıp ocaktan alın.
* Patlıcanların kabuklarını alacalı şekilde soyun, uzunlamasına 2’ye bölün ve kuşbaşı doğrayın. Su dolu geniş bir kaba bolca tuz koyup patlıcanları acısı çıkana kadar bu suda bekletin.
* Kıyma, tuz, karabiber, toz biber, tarçın ve yenibaharı bir kapta birleştirin. Soğanı rendeleyip kıymaya katın ve iyice yoğurun.
* Kıymadan yeşil erikten küçük olacak şekilde köfteler yapın ve hepsini 2 yemek kaşığı un serpilmiş bir tepsiye alın.
* Bu arada orta boy bir tencereye zeytinyağı, biber salçası ve rendelenmiş domatesleri koyun. Sarımsakları pirinç tanesi şeklinde doğrayıp ilave edin. Orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak bu sosu pişirin..
* Sos kaynadıktan 2-3 dakika sonra 10 bardak sıcak su ilave edin.
* Su kaynamaya başlayınca köfte ve patlıcanları yavaş yavaş tencereye aktarın. Ara sıra karıştırarak en az 30 dakika, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
* Kaynattığınız sumak suyunu tel süzgeçten geçirip yemeğe ilave edin. Bu şekilde 10 dakika daha pişirip ocaktan alın, sıcak sıcak servise sunun.
AVOKADOLU-CEVİZLİ RULOLAR
(4 kişilik)
NE LAZIM?
* 3-4 adet orta boy dolmalık kabak
* 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı İç harcı için;
* 1 olgun avokado * 200 gr labne peyniri
* 1 su bardağı ceviz içi (ince ince çekilmiş)
* 2 yemek kaşığı limon suyu
* 1 çay kaşığı tuz * Pul biber
NASIL YAPARIM?
* Kabakların dış kabuğunu kazıyıp yıkayın. İncecik, uzun şekilde dilimleyin. Kızartın veya üzerlerine fırçayla zeytinyağı sürüp 200 derece önceden ısıtılmış fırında yumuşayıncaya dek pişirin.
* Avokadoyu püre yapın. Limon suyu, tuz, pul biber, labne ve ceviz içiyle karıştırın.
* Harcı kabakların uç kısmına koyup rulo şeklinde sarın. Dilerseniz üzerlerine doğranmış biberler koyabilirsiniz.
Paylaş