Patlıcanın son demleri

Mevsiminde benzersiz bir tada ulaşan, girdiği her tarife boyut atlatan patlıcan hâlâ tezgâhlarda. İç ısıtan buğdaylı bir manca çorbasını; günü kurtaracak doyurucu bir öğün içinse musakkayı patlıcan bitmeden pişirelim.

Haberin Devamı

BALKAN USULÜ PATLICAN MUSAKKA

Patlıcanın son demleri

(4-6 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

◊ 3 orta boy patlıcan 

◊ 1 ufak boy patates  

â—Š 1 orta boy kuru soÄŸan

◊ 2 yeşil sivribiber 

◊ 4 diş sarımsak

◊ 4 yemek kaşığı zeytinyağı (veya 1 yemek kaşığı tereyağı) 

◊ 1’er tatlı kaşığı tuz, karabiber, kimyon

◊ 1 su bardağı sıcak su

Sosu için;

◊ 1 su bardağı süt 

â—Š 3 yumurta

◊ 3 yemek kaşığı süzme yoğurt 

◊ 1 çay kaşığı karbonat 

◊ 1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)

NASIL YAPARIM?

â—Š Patlıcanları alacalı soyup küp doÄŸrayın. Acısını çıkarmak için tuzlu suda (1 litre su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli) yarım saat bekletin.Ââ—Š Patatesin kabuklarını soyup küp doÄŸrayın. SoÄŸanı incecik halkalar ÅŸeklinde doÄŸrayın. Sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin.

Haberin Devamı

◊ Geniş bir tencereye zeytinyağı, soğan, sarımsak, doğranmış sivribiber ve baharat çeşitlerini koyun. Orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak 5 dakika kavurun.

â—Š Patlıcan ve patatesi katıp 5 dakika daha piÅŸirin. Sıcak suyu ilave edip orta ateÅŸte 5 dakika daha kaynatın.Ââ—Š Yemek piÅŸer piÅŸmez ocaktan alıp uygun bir borcama veya çapı 25-30 santimlik bir fırın kabına aktarın.Ââ—Š Sos için büyük bir kâseye yumurtaları kırıp çırpın. İçine süt, yoÄŸurt, karbonat ve rendenin dar kısmıyla rendelediÄŸiniz peyniri koyun. Çatalla karıştırın ve fırın kabındaki yemeÄŸin üzerine gezdirin.

◊ Fırını 200 derece alt-üst fan ayarına getirip 10 dakika önceden ısıtın. En az 35-40 dakika üzeri kızarıncaya dek pişirip çıkarın. Sıcak olarak servise sunun.

BÄ°R NOT

İsterseniz bu yemeğe az yağlı dana kıyma da ekleyebilirsiniz, ayrı bir lezzet katacaktır.

BUĞDAYLI PATLICAN MANCA ÇORBA

Patlıcanın son demleri

(6-8  kişilik)

NE LAZIM?

◊ 2 su bardağı aşurelik buğday (başbaşı bulguru da kullanabilirsiniz)

◊ 1 iri boy kuru soğan (ince doğranmış)

Haberin Devamı

◊ 8 diş sarımsak (yemeklik doğranmış)

◊ 4 orta boy patlıcan

◊ 2-3 orta boy domates (küp doğranmış) 

◊ 5 yemek kaşığı zeytinyağı  

◊ 50 gr tereyağı

◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası

◊ 2’şer çay kaşığı tuz, pul biber

◊ 1’er çay kaşığı karabiber, kimyon

â—Š Yeterince su

NASIL YAPARIM?

◊ Buğdayı bir tencereye koyup içine 10 bardak su ilave edin ve yumuşayıncaya dek pişirin. ◊ Patlıcanları soyup ufak küpler halinde doğrayın. Tuzlu suda bekletin ve süzün.

◊ Bir tencereye tereyağı, zeytinyağı, soğan, salça ve sarımsağı koyup ocağa alın ve 5 dakika kavurun.

◊ Yumuşayan buğdayları suyuyla beraber bu tencereye aktarın ve kaynamaya bırakın. Kaynayınca patlıcan ve domatesleri tencereye katın. Patlıcanlar yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. 

Haberin Devamı

◊ Baharat çeşitlerini ilave edin ve karıştırın. Biraz katı bir çorba kıvamı elde edeceksiniz. Dilerseniz 1-2 bardak sıcak su ekleyebilirsiniz. Ocaktan alıp servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları