PaylaÅŸ
BALKAN USULÜ PATLICAN MUSAKKA
(4-6 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
â—Š 3 orta boy patlıcanÂ
â—Š 1 ufak boy patates Â
â—Š 1 orta boy kuru soÄŸan
â—Š 2 yeÅŸil sivribiberÂ
◊ 4 diş sarımsak
â—Š 4 yemek kaşığı zeytinyağı (veya 1 yemek kaşığı tereyağı)Â
◊ 1’er tatlı kaşığı tuz, karabiber, kimyon
◊ 1 su bardağı sıcak su
Sosu için;
â—Š 1 su bardağı sütÂ
â—Š 3 yumurta
â—Š 3 yemek kaşığı süzme yoÄŸurtÂ
â—Š 1 çay kaşığı karbonatÂ
◊ 1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
NASIL YAPARIM?
â—Š Patlıcanları alacalı soyup küp doÄŸrayın. Acısını çıkarmak için tuzlu suda (1 litre su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli) yarım saat bekletin.Ââ—Š Patatesin kabuklarını soyup küp doÄŸrayın. SoÄŸanı incecik halkalar ÅŸeklinde doÄŸrayın. Sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin.
◊ Geniş bir tencereye zeytinyağı, soğan, sarımsak, doğranmış sivribiber ve baharat çeşitlerini koyun. Orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak 5 dakika kavurun.
â—Š Patlıcan ve patatesi katıp 5 dakika daha piÅŸirin. Sıcak suyu ilave edip orta ateÅŸte 5 dakika daha kaynatın.Ââ—Š Yemek piÅŸer piÅŸmez ocaktan alıp uygun bir borcama veya çapı 25-30 santimlik bir fırın kabına aktarın.Ââ—Š Sos için büyük bir kâseye yumurtaları kırıp çırpın. İçine süt, yoÄŸurt, karbonat ve rendenin dar kısmıyla rendelediÄŸiniz peyniri koyun. Çatalla karıştırın ve fırın kabındaki yemeÄŸin üzerine gezdirin.
◊ Fırını 200 derece alt-üst fan ayarına getirip 10 dakika önceden ısıtın. En az 35-40 dakika üzeri kızarıncaya dek pişirip çıkarın. Sıcak olarak servise sunun.
BÄ°R NOT
İsterseniz bu yemeğe az yağlı dana kıyma da ekleyebilirsiniz, ayrı bir lezzet katacaktır.
BUĞDAYLI PATLICAN MANCA ÇORBA
(6-8Â kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı aşurelik buğday (başbaşı bulguru da kullanabilirsiniz)
◊ 1 iri boy kuru soğan (ince doğranmış)
◊ 8 diş sarımsak (yemeklik doğranmış)
◊ 4 orta boy patlıcan
â—Š 2-3 orta boy domates (küp doÄŸranmış)Â
â—Š 5 yemek kaşığı zeytinyağı Â
◊ 50 gr tereyağı
◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası
◊ 2’şer çay kaşığı tuz, pul biber
◊ 1’er çay kaşığı karabiber, kimyon
â—Š Yeterince su
NASIL YAPARIM?
◊ Buğdayı bir tencereye koyup içine 10 bardak su ilave edin ve yumuşayıncaya dek pişirin. ◊ Patlıcanları soyup ufak küpler halinde doğrayın. Tuzlu suda bekletin ve süzün.
◊ Bir tencereye tereyağı, zeytinyağı, soğan, salça ve sarımsağı koyup ocağa alın ve 5 dakika kavurun.
â—Š YumuÅŸayan buÄŸdayları suyuyla beraber bu tencereye aktarın ve kaynamaya bırakın. Kaynayınca patlıcan ve domatesleri tencereye katın. Patlıcanlar yumuÅŸayana kadar yaklaşık 10 dakika piÅŸirin.Â
◊ Baharat çeşitlerini ilave edin ve karıştırın. Biraz katı bir çorba kıvamı elde edeceksiniz. Dilerseniz 1-2 bardak sıcak su ekleyebilirsiniz. Ocaktan alıp servise sunun.
PaylaÅŸ