Güncelleme Tarihi:
ALAVYA OTEL’İN ŞEFİ HÜSEYİN PANCAR’DAN...
LAVANTALI KAYISI REÇELİ
NE LAZIM?
◊ 1 kg olgun kayısı
◊ 800 gr şeker
◊ 10-15 dal taze lavanta
◊ Kayısılardan çıkan bademler
NASIL YAPARIM?
◊ Meyvelerin saplarını ayıklayıp 2’ye bölün.
◊ Çekirdeklerinin kabuklarını kırıp içlerindeki bademleri alın.
◊ Geniş bir tencereye kayısıları ve şekeri dökün. Orta ateşte kaynamaya bırakın.
◊ Kayısılar iyice rengini ve kokusunu çıkarmaya başlayınca içine lavanta ve bademleri atın. Lavantanın kokusunun şerbete geçip geçmediğini kontrol edin. Yaklaşık 10 dakika kalması yeterli, daha uzun süre kaynarsa acı bir tat verebilir.
◊ Kayısılar fazla erimeden reçeli ocaktan alın ve sıcakken kavanozlayın. Dilerseniz kavanoza koyarken 1-2 dal lavanta ilave edebilirsiniz.
ACI BİBER REÇELİ
NE LAZIM?
◊ 12 adet çili biber
◊ 4-5 kapya biber
◊ 4 kırmızı elma
◊ 3.5 su bardağı toz şeker
◊ 2 su bardağı elma sirkesi
NASIL YAPARIM?
◊ Kapya ve çili biberleri küp küp doğrayıp bir tencereye koyun, toz şeker ve sirkeyi ilave edin. Ardından içine 4’e böldüğünüz elmaları atın.
◊ Orta ateşte kontrollü bir şekilde kaynamaya bırakın. Burada amaç, elmanın çekirdeğindeki pektini kullanmak. Elmayı bu nedenle katıyoruz.
◊ Reçel bir taşım kaynayınca elmaları içinden alın.
◊ Reçelin suyu kıvam aldıktan sonra biberleri isterseniz mutfak robotundan geçirebilirsiniz. Sıcakken kavanozlayın.
BOZCAADALI ANTULA ARVANİTOĞLU’NDAN...
DOMATES REÇELİ
NE LAZIM?
◊ Reçellik 25-27 adet domates (Aynı boyda, sivri ve küçük olmalılar)
◊ 1 kg toz şeker
◊ 1 tatlı kaşığı limontuzu
◊ 1 paket vanilin
◊ 1 avuç çiğ badem
NASIL YAPARIM?
◊ Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun, alt kısımlarını delip hafif sıkarak çekirdeklerini çıkarın.
◊ Hazırlanmış kireçli suda domatesleri en az 1 saat bekletip güzelce yıkayın ve sonra tencereye alın.
◊ Üzerlerini örtecek kadar su ilave edip hafif yumuşayana kadar kaynatın.
◊ Ateşten alıp suyunu süzün ve domatesleri yıkayarak kalan kireçleri temizleyin.
◊ Domatesler ılınınca, sıkarak içlerinde kalan tohumları çıkarın. Kabukları soyulmuş çiğ bademleri domateslerin dip tarafından içine yerleştirin.
◊ Su ve şeker ilavesiyle şerbeti kaynadıktan sonra domates ve vanilyayı ilave edin.
◊ Reçel kıvamına gelince limontuzunu ekleyip 1-2 dakika sonra altını kapatın.
BİR NOT
Kireçli su için bir kâseye 2 litre soğuk su dökün ve 2 yemek kaşığı sönmemiş kireç ekleyip karıştırın. Kirecin dibe çökmesi gerek. Karışımı 2 saat bekletip süzün.
ŞEF EBRU OMURCALI’DAN...
PRATİK BÖĞÜRTLEN REÇELİ (GECE BEKLETMEDEN)
NE LAZIM?
◊ 1 kg böğürtlen
◊ 1 su bardağı su
◊ 750 gr toz şeker
◊ 1 çorba kaşığı limon suyu
NASIL YAPARIM?
◊ Su ve şekeri bir taşım kaynatın.
◊ Ayıklanmış böğürtlenleri kaynayan şuruba atın.
◊ Ocağı iyice kısın ve kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin.
◊ Limon suyunu ilave edin.
◊ Pişen reçeli sıcakken kavanozlayın.
BİR ÖNERİ
Bu tarifi taze ahududu ve yabanmersiniyle de yapabilirsiniz.
VANİLYALI ŞEFTALİ REÇELİ
NE LAZIM?
◊ 1 kg şeftali
◊ 750 gr toz şeker
◊ 1 tatlı kaşığı tereyağı
◊ 1 çorba kaşığı limon suyu
◊ 1 adet çubuk vanilya veya 1 tatlı kaşığı vanilin
NASIL YAPARIM?
◊ Şeftalilerin kabuklarını soyun ve dilimleyin. Dilerseniz küp küp de doğrayabilirsiniz.
◊ Şeftalileri aralarına şeker dökerek kat kat tencereye döşeyin.
◊ Kapağı kapalı olarak buzdolabında 1 gece bekletin.
◊ Ertesi gün bir taşım kaynatın ve üzerindeki köpükleri alın.
◊ Ocağı iyice kısın ve kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin.
◊ Limon suyu, tereyağı ve vanilya çubuğundan sıyırdığınız vanilya tanelerini (veya vanilini) ilave edin. İsteğe göre 1 çubuk tarçın da eklenebilir.
◊ Pişen reçeli sıcakken kavanozlayın.
KARANFİLLİ VİŞNE REÇELİ
NE LAZIM?
◊ 1 kg vişne
◊ 750 gr toz şeker
◊ 1 tatlı kaşığı tereyağı
◊ 1 çorba kaşığı limon suyu
◊ 4 adet tane karanfil
NASIL YAPARIM?
◊ Vişneleri, aralarına şeker dökerek kat kat pişirme tencerenize döşeyin.
◊ Kapağı kapalı olarak buzdolabında 1 gece bekletin.
◊ Ertesi gün bir taşım kaynatın ve üzerindeki köpükleri alın.
◊ Ocağı iyice kısın ve karanfilleri ilave ederek kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin.
◊ Limon suyunu ekleyip ocağı kapatın.
◊ Pişen reçeli sıcakken kavanozlayın.
PATLICAN REÇELİ
NE LAZIM?
◊ 7 patlıcan (küçük boy)
◊ 2 su bardağı su
◊ 2 su bardağı şeker
◊ 1 çorba kaşığı limon suyu
◊ 1 adet çubuk tarçın
◊ 4 adet tane kakule
NASIL YAPARIM?
◊ Patlıcanların kabuklarını soyun.
◊ Üzerini çatalla delerek 1 gece suda bekletin.
◊ Ertesi gün üzerini geçinceye kadar su koyup bir taşım kaynatın ve suyunu dökün.
◊ Süzülmüş patlıcanları tencereye koyun.
◊ Üzerine şeker, su, tarçın ve ezilmiş kakuleyi ekleyin.
◊ Bir taşım kaynatın ve ocağı kısın.
◊ Kıvam alınca ocağı kapatın ve soğutun.
◊ Soğuyunca tekrar bir taşım kaynatın ve ocağı kapatın.
◊ Kavanoza koyarak serin ve gölge bir yerde muhafaza edin.
ERİK REÇELİ
NE LAZIM?
◊ 1 kg erik (Anjelik, mürdüm veya kırmızı erik)
◊ 3.5 su bardağı şeker
◊ 3/4 su bardağı su
◊ 1/2 limonun suyu
NASIL YAPARIM?
◊ Şeker ve suyu bir taşım kaynatın.
◊ Yıkanmış erikleri şuruba ilave edin.
◊ Kaynamaya başlayınca üzerinden köpükleri alın ve ocağı kısın. 20 dakika sonra ocağı kapatıp reçeli kavanoza alın.
OLGUN İNCİR REÇELİ
NE LAZIM?
◊ 1 kg incir
◊ 750 gr toz şeker (3.5 su bardağı)
◊ 1/2 limonun suyu
NASIL YAPARIM?
◊ İncirleri saplarıyla beraber yıkayıp kurulayın.
◊ Üzerlerine şeker dökerek pişirme tencerenize döşeyin.
◊ Kapağı kapalı olarak buzdolabında 1 gece bekletin.
◊ Ertesi gün bir taşım kaynatın ve üzerindeki köpükleri alın.
◊ Ocağı iyice kısın ve kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin.
◊ Limon suyunu ilave edin. Pişen reçeli sıcakken kavanozlayın.
HÜRRİYET LEZZETLİ HAYAT YAZARI, BESLENME VE DİYET UZMANI BERRİN YİĞİT
ŞEKER YERİNE ELMA SUYU KATILABİLİR
◊ Reçel yapımında kullanılacak meyveler mevsim meyvelerinden seçilmeli. Mevsim meyveleri, vitamin ve mineral içeriği açısından daha besleyicidir; aynı zamanda gezegen için sürdürülebilir yaşama katkı sağlar.
◊ Kullanılacak meyvelerin ayıklanıp sirkeli suda bir süre bekletilmesi, daha sonra bol suyla yıkanması ve üzerindeki tarım ilacı kalıntılarından arındırılması şart. Mümkünse organik bahçelerden, güvenilir ürünleri kullanmak daha sağlıklı olacaktır.
◊ Mikrobiyal açıdan risk oluşmaması ve reçelin lezzetinin bozulmaması için reçelde kullanılan ürünün ezik ve çürük olmamasına özen gösterin.
◊ Reçel yapımının püf noktalarından biri şekerin miktarıdır. Reçeldeki şeker ne çok az ne de çok fazla olmalı. Çok az olması kıvam almasını zorlaştırır, fazla olması çok çabuk şekerlenmesine ve kan şekeri dengesizliklerine yol açar.
◊ Rafine şeker kullanmak istemeyenler, şeker yerine taze sıkılmış elma suyundan faydalanabilir. Veya küçük küçük doğranmış kuru meyveleri üzerlerine su ilave edip kısık ateşte pişirin ve reçel yapımında bu karışımı kullanın. Böylece rafine şekersiz ve daha sağlıklı reçeller yapabilirsiniz, küçük çocuklar için de uygun olur.
◊ Şeker kullanmadan yapılan reçellerde kıvamı tutturmada sorun yaşanabilir. Bunun için chia tohumu iyi bir alternatiftir. Bir süre suda beklettiğiniz chia tohumu, reçelin jel gibi akışkan olmasına katkı sağlar.
◊ Reçelin daha uzun süre muhafaza edilmesi ve renginin daha berrak olması için kaynamaya yakın limon suyu ilavesi unutulmamalı.
◊ Karıştırma işlemi için temiz bir tahta kaşık tercih edilmeli. Metal kaşık reçelin yapısını bozar, istenen lezzet ve kıvamı yakalamayı engeller.
ŞEF EBRU OMURCALI’DAN UZUN RAF ÖMRÜ İÇİN PÜF NOKTALARI…
STERİL KAVANOZLARA KONMALI
◊ Marmelat meyvelerin püre gibi ezilmiş, kıvamı daha yoğun olan şeklidir. Daha çok narenciye türü meyveler marmelat yapımında tercih edilir. Reçeli marmelada çevirmek isterseniz sıcakken rondo’dan geçirin.
◊ Reçele ekleyeceğiniz az bir tereyağı meyvelerin daha parlak görünmesini ve reçellerin daha uzun süre dayanmasını sağlar.
◊ Pişmiş reçel ve marmelatlar steril kavanozlara konmalı. Kavanozları, su dolu bir tencereye, ağız kısımları alta bakacak şekilde koyup bir süre kaynatabilirsiniz. Reçeli çok sıcakken kavanoza koyup kapağını kapattığınızda raf ömrü daha uzun olur. Reçelinizi kavanozun kapağını hiç açmadan 6 ay serin ve gölge bir yerde veya 1 sene boyunca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.