Paylaş
Ah, Malatya... Doğal güzelliklerle dolu bu şehir gastronomi açısından da çok önemli bir yere sahip. Malatya’ya gidecekseniz unutulmaz bir gurme deneyimi yaşamaya hazır olmalısınız! Bu şehirde denemeniz gereken onlarca çeşit yemek var. Bulgurla yaptıkları birbirinden lezzetli yemeklerden kebaplara, çorbalarından köftelerine kadar her şey nefis. Ama özellikle içinde patlıcan olan yemekleri seviyorsanız yaşadınız! Benim Malatya mutfağındaki favori lezzetim; patlıcan tava. Hatta bunun için “Türkiye’de yediğim en iyi yemek” diyebilirim.
Birkaç yıl önce Malatya Yeşilyurt’tayken yemek yemek için restoran aramaya başladım. Ama civarda hiçbir yer bulamadım. Birilerine sordum, beni yemek yemek için bir kasaba götürdüler. O civarda restoran yokmuş; bu görevi kasaplar ve fırınlar almış. Bunu duyduğumda çok şaşırmıştım.
Devecioğlu Kasabı’na girdik, Fatih İbrahim Deveci’yle tanıştım. Burası bir aile işletmesi, dedeleri açmış, 90 yıldan fazla zamandır hizmet veriyorlar. Fatih Usta etleri hemen önümüzde doğradı, sebzeleri kesti. Bu yöresel yemek, bence tadını tam da buradan alıyor çünkü her şey tazecik; hemen orada hazırlanıyor. Malzemeleri bir kaba koydu, sonra bana uzattı, “Pişirmesi senden” dedi. Pişirmesi benden mi? Nasıl yani? “Karşıdaki fırına götür, şimdiden afiyet olsun” diye de ekledi. Kasaptan aldığım yemeğimi hemen karşıdaki Pınar Pide Fırını’na götürdüm. Yemek fırına atıldı. Önceden ısıtılmış odun fırınlarında pişirilen tava yemekleri bu kentte çok önemli!
Devecioğlu Kasabı’nda etler ve sebzeler gözümüzün önünde kesildi.
DÜĞÜNLERDE PİŞİRİLİYORMUŞ
Arada karıştırılan ve yaklaşık 1 saatte hazır olan yemeği tattığım an lezzetine bayıldım! Tırnak pideyi batıra batıra yedim ve bana gerçekten afiyet oldu! “Bu yemeği ve kültürü insanlara anlatmalıyım, tanıtmalıyım” dedim. Bir programda bu yemekten bahsettim. Sonrasında yerli-yabancı turistlerin Malatya, Yeşilyurt’a gidip “Danilo patlıcan tava istiyoruz” demeye başladıklarını öğrendim. Patlıcan tava veya değişen ismiyle Danilo patlıcan tava! Artık bu ismi kullanıyorlarmış! Ben de yeni adıyla ‘Danilo patlıcan tava’yı en kısa sürede tekrar yemeyi umuyorum.
Biraz da bu yemeğin inceliklerine bakalım... Patlıcan tava, 50 yılı aşkın süredir Malatya Yeşilyurt düğünlerinde yerel aşçılar tarafından açık odun ateşinde pişiriliyormuş. Biber ve domates kızartılmadan, çiğden konuyor; kuşbaşı etler (kuzu veya dana), kuyrukyağı, sarımsak ve tuz-karabiberle birlikte bir tepsiye alınıyor. Tavaların karışmaması için üzerlerine isim yazılıyor, sonra da odun fırınına sürülüyor. Bu yemek, aynı zamanda Malatya’ya giden her misafire ikram edilen ilk yemek, yani aynı zamanda bir geleneği temsil ediyor. Yerel dilde de ‘balcan tava’ olarak adlandırılıyor. Haydi şimdi hazırlanışına bakalım...
PATLICAN TAVA
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 250 gr kuşbaşı et
◊ 3 patlıcan
◊ 8-9 sivri biber
◊ 2.5 domates
◊ 2 baş sarımsak
◊ 2 yemek kaşığı doğranmış kuyrukyağı (veya 2 yemek kaşığı sıvıyağ)
◊ 1 çay bardağı et suyu (veya sıcak su)
◊ Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğrayın.
◊ Eti, biberi ve kabukları soyulmuş domatesleri de küp küp kesin.
◊ Sarımsakları ince ince kıyın.
◊ Çiğ patlıcanları tepsinin en altına dizin. Üzerine biberleri koyun, onun üzerine de eti yerleştirin.
◊ En üste domates ve onun üzerine sarımsakları yerleştirin.
◊ Kuyrukyağını, sıcak suyu, tuz ve karabiberi de ilave edin.
◊ Tepsiyi 200 derece önden ısıtılmış fırına atın. 20 dakikada bir çıkarıp yemeği alt üst edin ve fırına geri koyun. Yaklaşık 1 saat civarında hazır olacaktır. Afiyet olsun!
Paylaş