Patateslerin filizlenmesi, içerdikleri solanin adlı doğal bir toksin maddesinin miktarının artmasına neden olabilir. Solanin, yüksek miktarlarda tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilen zehirli bir bileşiktir. Bu nedenle, filizlenmiş patateslerin tüketimi sınırlı olmalı veya tercihen tamamen önlenmelidir. Peki, filizlenmiş patates ve soğan yenir mi? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Filizlenmiş PatatesPatates mutfaklarımızın olmazsa olmazlarından. Çorbadan böreğe her yemeğe tat ve kıvam katıyor. Üstelik haşlamadan kızartmaya her türlü pişirme tekniğine de uyum sağlıyor. Peki mutfağın güzeli patatesten yemek dışında da faydalanabileceğinizi biliyor musunuz? İşte patatesle yapılabilecek 6 şey...
#PatatesAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeBir lokantanın servisinden memnun olmayan, fiyatlarını çok bulan insan önce hoşnutsuzluğunu ifade eder. Sonra da oraya bir daha adım atmaz. Bunu çok kişi yaparsa o işyeri cezalandırılmış olur. Bu, uzun dönemde, boykottan çok daha etkilidir. Ayrıca geçen hafta sonu yapılan tipte bir boykot, lokantalarla ilgili daha temel sorunları gözden kaçırmamıza neden oluyor. Her şeyden önce bir kalite sorunu var. Pek az lokanta kendi mezesini kendi hazırlıyor. Yağ kullanımı o kadar kötü ki margarini arar hale geldik...
#LokantaSu altı dünyasında pek çok balık çeşidi barınmaktadır. Her balığın şekli, beslenme biçimi ise farklılık göstermektedir. Bazı balıklar tüketilmektedir. Kadife balığı tüketilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balık değişik pişirme şekilleri ile sunulabilmektedir. Kadife balığı Türkiye’de ve Dünyada farklı sularda yaşamaktadır. Balığın özellikleri ve pişirme şekilleri ile ilgili detayları derledik.
Hepimizin başına en az bir kez gelmiştir. Canınız bir şey çeker, çok heveslenir hemen yapıp yemek istersiniz. Ama kollarınızı sıvayıp mutfağa girdiğiniz anda bir şeylerin eksik olduğunu görürsünüz. Ya dolapta yumurta kalmamıştır, ya kavanozun dibindeki un yeterli değildir. Bu durumda yapabileceğiniz en kolay şey eksik malzemeleri evde olanlarla telafi etmektir. İşte bu konuda işinizi kolaylaştıracak birkaç ipucu...
#Mutfak TüyolarıGünlük hayatta ton balığı olarak bildiğimiz Orkinoslar sürü halinde gezer. Bu balıklar, kendilerinden küçük balıkları yer ve çok hızlı bir şekilde yüzerler. Hazırlanması ve pişirmesi çok kolay olan orkinos balığının da lezzeti çok beğeniliyor. Orkinos Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Besin değeri bakımından oldukça zengin olan fava Ege bölgesine ait muhteşem mezeler arasında yer alıyor. MasyerChef ekranlarında yarışmacıların en iyisini yapmak için çalıştığı Ege usulü fava nasıl yapılır, nasıl kullanılır merak edenlere, işte MasterChef fava tarifi ve malzemeleri…
#FavaSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitBazen soğanlı piyazını yapıp nar pekmeziyle tatlandırıyorum, bazen patates salatasına katıyorum. Semizotu veya yaşadığım Gaziantep’teki adıyla pirpirimin zeytinyağlı ve etli yemeği de nefis... Bu yemekler kurutulmuş pirpirimle de pişirilebiliyor. Semizotunu genelde yoğurtla karıştırıp yeriz ama bir de turşusunu kurun... Yemeklerin yanında soğuk soğuk yemesi de çok zevkli.
#SemizotuGıdı, tüm insanlarda bir dereceye kadar çene altında gelişen sarkık deri olarak tanımlanır. Yüzün çene çizgisi ve gıdı bölgeleri genellikle ilerleyen yaşı ilk göstermeye başlayan bölgelerdir. Birçok insanda, yaşlandıkça yüz derisi ve yağ yastıkçıkları sarkmaya başlar ve bu da ağır görünen bir yüz şekline neden olabilir.
#Yüz EgzersizleriKaz yağı yemeklerde kullanıldığı gibi öksürüğün ve üşümenin azalması için de kullanılabilir. Öksürüğün azalması için göğüs bölgesine, üşümeyi engellemek için ise cilde kaz yağı sürmek gerekir. Kaz yağının nasıl saklanması gerektiği ve hangi yemeklerde kullanılacağı hakkında ayrıntıları derledik.
#Kaz YağıArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikYanık lekesinin geçmesi için öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Daha sonra lazer ya da kimyasal peeling gibi yöntemler devreye girer. Hindistan cevizi yağı elma sirkesi ve benzeri gibi doğal yöntemler yine yanıt etkisini azaltmak için etkilidir. Peki, yanık lekesi nasıl geçer? Yüzdeki, ciltteki ve eldeki yanık lekesi nasıl giderilir ayrıntıları ile derledik.
#Yanık Lekesi Nasıl Geçer?Cheddar peyniri turuncuya çalan sarı rengiyle meşhur bir peynir türüdür. Çiğ sütten peynir mayası kullanılarak elde edilen Cheddar peyniri tam olarak mayalanması için sabit bir ısıda bekletilmelidir. İşte Cheddar peynirinin yapılışı ile ilgili detaylar.
#Cheddar Peyniriİnsanların merak ettiği birçok asit türü bulunmaktadır. Bu asitlerin arasında faydalı olanlar olduğu gibi zararlı olanlarda bulunmaktadır. Bu yüzden hangi asidin ne işe yaradığı bilmek çok önemlidir. Salisilik Asit nedir? Ne işe yarar? Nerelerde kullanılır? Salisilik asit nasıl kullanılır detayları ile derledik.
Ülkemin en sevdiğim yemeklerinden biri, geçmişi 16’ncı yüzyıla uzanan gnocchi... En klasiği patates, un ve yumurtayla yapılanı ama malzemeler bölgeden bölgeye değişebiliyor. Hatta kimi yerlerde farklı isimlerle anılıyor. Örneğin, Toskana’da adına ‘gnudi’ deniyor, pişmiş ıspanak ve bolca ricotta peyniriyle yapılıyor. Sicilya’daysa ‘artakalan pirinçleri değerlendirme’ yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Size gnocchi çeşitlerini anlatacağım ve domates soslusunun tarifini vereceğim.
#GnocchiMaharetli ellerin hazırladığı taze makarnalar benim için gerçek lezzettir. Sardunya’da iki kat hamur arasına ricotta peyniri, ıspanak, limon kabuğu ve safranlı bir harç konur; Abruzzo’da bu dolgu ricotta peyniri, şeker ve tarçından oluşur. Mantı gibi, yapılışı bölgeden bölgeye değişen ravioli, damak tadımıza hitap eden saf bir şiir gibi...
#RavioliGünümüzde birbirinden farklı balık türleri bulunmaktadır. Özellikle sağlıklı balık seçiminde pek çok detaya dikkat edilir. Çipura da en sevilen balıkların başında gelmektedir. Çipura Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Çupra balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Yemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuTrigladae familyasının en popüler üyeleri arasında kırlangıç Balığı yer alan alır. Avcılığın zevki, lezzetli beyaz eti ve genellikle de iri balık bir olması nedeni ile kırlangıcı amatörler tarafından en çok aranan balık yapmıştır. Kırlangıç Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Taşta dövülen, kimi bölgede kişnişle, kimi bölgede acı biberle farklılaşan geleneksel çiğköftemiz, son yıllarda yenilikçi tekniklerle pazarlanıyor. Lavaşa ve dürüme sarılanı, kilo hesabıyla satan ekonomik, hızlı zincirleri, vegan-vejetaryenlere hitap eden etsiziyle başlayan yolculuk, Uzakdoğu mutfağına göz kırpan çiğköfte suşilerle sürüyor. Gelin, hem bize özgü orijinal özelliklerine hem de yaşadığı yeniliklere bakalım.
#Çiğköfte