Cheddar peyniri nasıl yapılır ve eritilir? Cheddar peyniri nerenin ürünü

Güncelleme Tarihi:

Cheddar peyniri nasıl yapılır ve eritilir Cheddar peyniri nerenin ürünü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 00:49

Cheddar peyniri turuncuya çalan sarı rengiyle meşhur bir peynir türüdür. Çiğ sütten peynir mayası kullanılarak elde edilen Cheddar peyniri tam olarak mayalanması için sabit bir ısıda bekletilmelidir. İşte Cheddar peynirinin yapılışı ile ilgili detaylar.

Haberin Devamı

Dünyanın en ünlü peyniri olan Cheddar peyniri hem çocukların hem de yetişkinlerin en sık tükettiği peynir türlerinden birisidir. Peynir mayası ve çiğ sütün hazır elde edilmesi ile Cheddar peyniri kolay bir şekilde yapılabilir.

 Cheddar Peyniri Nasıl Yapılır?

 Cheddar peyniri hafif ekşi tadı ile diğer peynir türlerinden ayrılmaktadır. ünyanıher yerinde yaygın olarak kullanılan bu peynir kalıplar halinde satılmaktadır. Özellikle son yıllarda restoranlarda ve fast food yiyecek dükkanlarında Cheddar peyniri çok sık tüketilmektedir.

 Dilimlenerek tek halde satılabilen Cheddar peyniri aslında diğer peynirlerden çok farklı değildir. Burada Cheddar peynirinin diğer peynirlerden farklı yapılma işlemi sırasında presleme ve döndürme ritiüelidir. Cheddar peyniri şu şekilde yapılmaktadır:

Haberin Devamı

 - Peyniri çiğ süt ve peynir mayası kullanılarak yapılmaktadır. Peynirin mayalanma sürecinde pıhtılaşan süt kalıplar şeklinde kesilir ve tuza yatırılmaktadır.

 - Tuza yatırılan ve tuz ile kaplanan peynir altı suyundan preslenerek ayrıştırılır ve bezlere sarılarak tam anlamı ile mayalanma işlemi için sabit bir ısıda bekletilmelidir.

 - Haftalık döndürme ve presleme işlemi sonrasında Cheddar peyniri hazır hale gelir. Fakat Cheddar peynirinin hazır olması için birkaç gün geçmesi gerekmektedir.

 Cheddar Peyniri Nasıl Eritilir?

 Dünyanın dört bir yanında kullanılan Cheddar peyniri eritme işlemi oldukça kolaydır. Cheddar peyniri eritme işlemleri şu şekilde yapılmaktadır:

 - Isıtılmış olan krema içerisine rendelenmiş Cheddar peyniri eklenmelidir. Ayrıca bir miktar yap ve un kavrulduktan sonra yine rendelenmiş Cheddar peyniri eklenebilir. Bu şekilde Cheddar peynirini eritebilmek mümkündür.

 - Cheddar peyniri hamburger veya köftelerin yakın bir yerine konularak peynirin ısı ile erimesi sağlanabilir.

 - Cheddar peyniri pizzaların üzerinde de oldukça lezzetlidir.. Bu nedenle pizza pişmek üzereyken fırından alınarak üzerine eklenebilir. Yaklaşık 5 veya 6 dakika fırında piştikten sonra Cheddar peyniri eriyebilir.

 Cheddar Peyniri Nerenin Ürünü?

Haberin Devamı

 Cheddar peyniri dünyaya Birleşik Krallıktan yayılmıştır. Adını Somerset Cheddar kasabasından almış olan peynir Kraliçe Victoris döneminde popülerleşmiştir. Cheddar peynirine adını veren Cheddar İngiltere'nin ünlü bir bölgesi olmaktadır.

 Cheddar peyniri hamburgerin gözde peynirinden birisidir. Eritilerek hamburger menülerinde patates ile eşlik etmektedir. Ayrıca daha pek çok yemekle birlikte de kullanılabilmektedir. Cheddar peyniri ayrıca Amerika, İzlanda, Kanada ve Avustralya'da yaygın olarak tüketilmektedir. Köylüler tarafından keşfedilme hikayesi olarak bilinen Cheddar peyniri İngiltere'de süt endüstrisinin merkezlerinden olan Somerset'te sütçünün unuttuğu süt ile tesadüfen icat edildiği söylenmektedir.

Haberin Devamı

 Cheddar peynirinin tarihi tam olarak bilinmemektedir. Kral 2. Henry döneminin resmi dokümanlarında peynirin popüler olduğu söylenmektedir. 12. yüzyıldan bu yana da sevilerek pek çok yerde tüketilmektedir. Soğutucu olmadan mayalanması ile kolay üretilen Cheddar peyniri sıcaklık ve nem değerleri bölgedeki mağaraları yapım işlemi amacı ile uygun kılmaktadır. Endüstrileşmeden önce ise Cheddar peynirleri mağaralarda imal edilmekte idi.

 Cheddar Peyniri Nerelerde Kullanılır?

 Cheddar peyniri dünyanın pek çok yerinde sevilerek tüketilen bir peynir çeşididir. Farklı bir tada sahip olan Cheddar peyniri pek çok yemeklerde kullanılmaktadır. Cheddar peyniri pizza, omlet, makarna sosu, meze, börek, tortilla tost ve sandviç gibi yemeklerde kullanılabilir. Bunun yanı sıra Cheddar peyniri şu şekilde de tüketilmektedir:

Haberin Devamı

 - Fast food yiyeceklerin içinde,

 - Izgaralarda, tostlarda ve et yemeklerinin yanında,

 - Un ve süt ile karıştırılarak sos halinde,

 - İçeceklerin yanında meze olarak Cheddar peyniri tüketilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!