Güncelleme Tarihi:
Kaz yağı az miktarda doymuş yağ içerdiği için tereyağına bir alternatiftir ve daha sağlıklıdır. Yapacağınız tüm yemeklerde normal yağ yerine daha az miktarda kaz yağı kullanabilir ve daha sağlıklı yemekler elde edebilirsiniz.
Kaz Yağının Faydaları Nelerdir?
Kaz yağı hem lezzetli hem de diğer hayvansal yağlardan daha sağlıklı bir yağdır. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olan kaz yağı aynı zamanda kalp dostudur. Kaz yağı kazların kesilmesinden sonra etek iç kısımlarından ve boyun bölgesinden elde edilen bir yağdır. Bağışıklık güçlendiren ve yüksek enerji veren kaz yağı özellikle kış aylarında kişileri soğuktan korur. Dengeli beslenenlerin tercih ettiği bir yağ olan kaz yağı gelişme ve büyüme için de önemli bir yere sahiptir.
A, D, E ve K vitaminleri açısından zengin olan kaz yağı içerisinde esansiyel yağ asitlerini de bulundurur. Solunum yolu rahatsızlıklarında ve öksürük durumlarında ayak tabanına ya da göğüs bölgenize sürebilirsiniz. En eski şifa yöntemlerinden biri olan kaz yağı çatlak onarımında da etkilidir. Soğuk havalarda çok üşüyen kişiler cildine kalın bir şekilde kaz yağı sürebilir. Soğan rendeleyerek kaz yağı ile birleştirebilir ve sonrasında boyun, göğüs bölgenize sürerek öksürüğü önleyebilirsiniz.
Enerji kaynağı olan kaz yağının 1 gramında 9 kcal kalori bulunur. Kadınlar için günlük olarak alınması gereken yağ miktarı 17 gramken erkekler için 100 gramdır. Hayvansal yağlar sağlıksız görülse de kaz yağı daha az doymuş yağ içerdiğinden sağlıklı kabul edilir. Yüksek ısıda dahi yanmayan ve sağlığa zarar vermeyen kaz yağını böreklerde, yemeklerde ve kızartmalarda da kullanabilirsiniz.
Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Kaz yağı çok yönlü ve sağlıklı bir yağ olmasından dolayı birçok kişi tarafından tercih edilir. Tadının lezzetli ve dokusunun ipeksi olması sebebiyle kısa sürede popüler olmuştur. Tereyağına alternatif olan kaz yağı diğer yağlara göre daha az doymuş yağ içerdiğinden daha sağlıklıdır. Kaz yağının kullanım yerleri:
Risotto: Et, sebze ya da tavuklar ile yapılan risotto için tereyağı kullanmak gerekir. Tereyağı yerine kaz yağı kullanılması daha az yağ koyulmasına ve daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Hamur işi: Hamur işlerini kızartmak için kaz yağı kullanılırsa diğer yağlara göre daha az kullanılmış olur. Bir bıçak aracılığı ile 100 gram bir katı kaz yağına 250 gram un ekleyebilirsiniz. Bunun için suya gerek yoktur. Hamur işini kullanmadan önce sertleşmesini beklemek gerekir.
Köfte: Eğer köfte gibi kızartmaları kaz yağı ile yaparsanız daha az yağ kullanmış olursunuz ve daha hafif, daha lezzetli bir tat alırsınız.
Kızarmış ekmek: Dilimlenmiş ekmeğe kaz yağı sürerek altın rengini alması için bir tavaya koymanız gerekir. Alternatif bir kullanım olarak tavadaki yağı ısıtmanız ve kızartacağınız ekmeği koymanız gerekir.
Kızartmalar: Patates, soğan ya da diğer tüm sebzeleri kaz yağı ile kızartabilirsiniz. Yüksek ateşte kaz yağını biraz kızdırarak kızartmak istediğiniz sebze ya da börek gibi yiyecekleri içine atabilirsiniz. Kısa sürede kızartmalar yağ çekmeden daha lezzetli bir hal alarak pişer.
Nasıl Saklanır?
Kaz yağı tereyağına alternatif bir yağdır ve kullanım alanı oldukça fazladır. Kaz yağını kutularda ya da kavanozlarda buzdolabının içinde saklayabilirsiniz. Kutusunun ya da ambalajının üzerinde belirtilen son kullanma tarihine kadar yağın kullanılması önemlidir.