Şef Ali Geyik yeni çıkardığı ‘Geçmişe Övgü’ kitabında okurlarını kadim Mezopotamya’nın kuzeyinde bir lezzet turuna davet ediyor. Bu hafta biz de kitapla birlikte yola düşelim ve keledoştan zuzağa bölge sofralarını şenlendiren üstelik ta Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’sinde bile geçip, günümüzde hâlâ pişirilip yenen yemekleri tanıyalım.
#HürriyetBu hafta eski adı ‘Kyssus’ olan Çeşme’deyiz. Günümüzün bu popüler sayfiyesi İyon Birliği’nin 12 şehrinden biriymiş. Osmanlılar zamanında deniz üssü olarak kullanılmış. 1770’te Çeşme açıklarında Ruslar tarafından yakılan Osmanlı donanması hâlâ Ege’nin derinliklerinde yatıyor. İlçe merkezindeki en etkileyici yapı olan kale Cenevizliler tarafından inşa edilmiş, Fatih’in oğlu Sultan Bayezid tarafından da onarılmış. Kalenin önünde kölelikten sadrazamlığa yükselen Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın bir heykeli bulunuyor.
#ÇeşmeÜlkemizin Doğu'su, tarihi ve doğal unsurlarının yanı sıra eşsiz yemek kültürüyle de ön plana çıkmaktadır. Doğu'ya özgü yemek ve tatlıların buluştuğu bu yemek kültürünün zengin çeşitliliği Van ilinde de bulunur. Van'ın eşsiz yemek kültürü kendi sınırlarının dışına taşmış ve diğer şehirleri de yakından etkilemiştir. Peki Van'da ne yenir ve Van'ın neyi meşhurdur? Van yemekleri nelerdir? Van mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? İşte lezzetli Van yemekleri hakkında bütün merak edilenler.
#Van YemekleriGeçtiğimiz haftayı Urla ve Alaçatı’da geçirdik. İstanbul’dan yağmurlu ve soğuk bir havada çıkmamıza karşın çok şanslıydık, bizi Urla’da hafif serin ama güneşli bir hava karşıladı. Tüm sahil kasabaları gibi Urla da yeni sezona ve Ramazan Bayramı’na telaş içinde hazırlanıyordu.
#Osman SezenerHareketin ve gürültünün eksik olmadığı büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran köylere doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza hâlâ ‘sarı yaz’ yaşanan Ege’de mutlaka keşfedilmesi gereken köyleri sorduk. 5 şehirden 15 adres önerdiler...
#RotaYaz sonu kimimiz için tatile gitmenin tam zamanı, kimimiz içinse dönüş vakti. İstikamet hangi yöne olursa olsun, yolculuğun en sevilen taraflarından biri de o güzergâhtaki en iyi mekânların, en lezzetli yemeklerin peşine düşmek... Köfteden tosta, kokoreçten pirzolaya molamızın tadına tat katacak,hatta yolumuzu uzatmamıza değecek en iyi yol üstü lezzet duraklarını jürimiz seçti.
#TatMerkezinden koylarına hem huzur hem de adrenalinin hâkim olduğu, kendine has, bağımlılık yaratan bir ritmi var buranın. Akyaka deyince artık akıllara ilk olarak upuzun bir sahil ve özgürce havada uçuşan kitesurf’ler (uçurtma sörfü) gelse de aslında sakin yaşam felsefesini ve yerele saygıyı benimsemiş ‘Citta Slow’ yani ‘Sakin Şehir’lerimizden biri.
#HürriyetGalataport’ta mart sonunda açılan, benim ancak geçen hafta gitme fırsatı bulduğum Muutto Tapas Bar kapısından girdiğiniz anda pozitif enerjisiyle insanı sarıp sarmalayan bir yer. İç mimar Erhan Sağır alanı çok iyi değerlendirmiş ve ortaya dekorasyonuyla, açık mutfağıyla ve muhteşem manzarasıyla etkileyici bir mekân çıkmış.
#Müge AkgünKahvaltıda kimilerinin favorisi, dışı çıtır içi yumuşacık pişi... Kimileriyse puf puf kabarmış, çeşit çeşit poğaça yemeyi seviyor. Okurlarımız bu iki lezzeti kıyasladı; hangisini, nasıl sevdiklerini anlattı. Pasta ve ekmek şefi Nur Aktı Yıldırım’sa iyi bir hamur hazırlamak için yapmamız gerekenleri paylaştı.
#PoğaçaDünyanın değişik ülkelerinde yeni lezzetleri keşfetmek ve bu lezzetleri yaratanların hikâyelerini yazmak benim en büyük tutkularımdan. Bir İzmirli olarak belki defalarca gitmiş olmama rağmen bu kez dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olan tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda lezzet turuna çıktım. İngiliz yemek yazarı arkadaşlarımın bir sonraki turları için listelerine aldığı tarihi çarşıyı dönünce anlatabilmek ve belki tekrar onlarla birlikte gelmek için bu kez başka gözlerle gezdim. İşte detaylar…
#İzmirTürkiye’nin hazineleri arasındaki Pamukkale, Hierapolis ve Laodikya üçlüsü görenleri hem doğanın gücüne hayran bırakıyor hem de tarih yolculuğuna çıkarıyor. Ayrıca hepsinin mevsimsiz bir güzelliği var. Yıl boyunca ne zaman yolunu tutsanız, muhteşem bir karşılama bekliyor sizi. Özellikle de havaların soğuduğu bugünlerde sizin de aklınıza termal suların sıcaklığı ve sağlığa faydası düşüyorsa keşfe Pamukkale’den başlayın derim.
#PamukkaleKavar Havzası, Tatvan’dan Van istikametinde 15 kilometre kadar ilerledikten sonra yer alan altı köyden oluşuyor: Tokaçlı/Kurtıkan, Dibekli/Sülü, Bolalan/Şamnis, Kolbaşı/Avetaks, Düzcealan/Çorsin, Yassıca/Ünsüz. Tatvan’dan sonra gölden uzaklaşan yol, tekrar su kenarına inmeden hemen önce sağında ve solunda üçer köy ve bu köylere bağlı beş mezradan oluşan bu yeşil havzanın ortasından geçiyor. Havzada yer alan Kolbaşı köyüne giderken yol, yaylalardan dönmeye başlamış koyun sürülerinin içinden geçiyordu. Biz de arabayı durdurup fotoğraf çekmeye başladık, çobanlara selam verdik ve sürünün batan güneşe doğru geçişini bekledik...
#Kavar HavzasıBiliyorum ki çoğunuz kış yorgunusunuz. Fazlalıklardan kurtulma, hafifleme, enerji ihtiyacı içindesiniz. Ama aranızda bazıları var ki onlar için durum biraz daha acil, hemen sıkı ve etkili bir detoks yapmaları şart. Kim mi onlar? Sorunun yanıtını merak ediyorsanız aşağıdaki detoks testini yapmanızda fayda var derim.
#Osman Müftüoğlu