Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz pişi mi yoksa poğaça mı” diye sorduk. Okurlarımızın yüzde 63’ü pişiyi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Pişiyi sadece kahvaltıda mı yersiniz? Hamurunu kendiniz mi yaparsınız, fırından mı alırsınız? Yanında yemeyi sevdiğiniz eşlikçiler neler?
Peynirli, patatesli, zeytinli, kıymalı, otlu... Poğaça çeşitleri arasında favoriniz hangisi?”
İşte, gelen yanıtlardan bazıları...
@selmaozdogan: “Poğaça ama maya-
sız olanları... Otlu en sevdiğim.”
@isinirakk: “Kızım da ben de 7 gün 24 saat her öğün pişi yiyebiliriz. Yanında domates, salatalık, biber... Eşlikçisi çay, ayran, komposto; hangisi varsa...”
@burcinbayar: “Tercihim kesinlikle pişi. Günün her anı yiyebilirim. Hamurunu kendim yapmayı, piştikten sonra kokusunu yaşamayı da seviyorum. Peynir ve reçelle yemeyi severim.”
@burhancolak0909:“ Benim tercihim poğaça ama pişiyi de severim, hamurunu kendim yaparım. Poğaçada favorimse peynirli ve dereotlu olan... Evde ayda iki kez, mayalı hamurla yaparım.”
@bfuo: “Pişi muhteşemdir! Hem tatlıyla yersin hem tuzluyla. Yanında lor peyniri, üstüne karadut reçeli, offff!”
@arzugi: “Annemin yaptığı pişinin üzerine tanımam. Yanında beyazpeynir, sivribiber ve küçük doğranmış domatesle kahvaltı salatası severim. Zeytin ve vişne reçelini de yakıştırırım.”
@mealmyths: “Pişi beni çocukluk anılarıma götürür, bende yeri ayrıdır. Sabah fırından hamur alınır, evde kızartılıp afiyetle yenirdi. Tek başına yiyip hamurun mis kokusunu almayı tercih ederim ama İzmir tulumu veya eski kaşar-bal da yakışıyor. Dışarıdan poğaça alıyorsam tercihim otlu peynirli veya zeytinli. Ama anneannemin beş dakikada şipşak hazırladığı mis gibi ev poğaçasının yeri her daim ayrı...”
ÖZELLİKLERİ
Brunette Patisserie’nin sahibi ve şefi Nur Aktı Yıldırım püf noktalarını paylaşıyor.
*Kullanacağınız tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Süt, yoğurt gibi sıvıları bu şekilde kullanmak mayalı hamurun kabarmasını, puf puf olmasını sağlar.
*Hamurda soda kullanın ve bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde sirke ekleyin. Bu sayede hamuru kızgın yağa attığınızda pişiler güzelce şişecek ve pişerken yağ çekmeyecek.
*Maya kullanmak istemezseniz kabartma tozu veya karbonatı deneyin. Özellikle karbonat pişilerin çıtır çıtır olmasına yardımcıdır.
POĞAÇA
*Tüm hamur işlerinde olduğu gibi homojen bir hamur elde etmek için unu eleyerek koymak daha iyi sonuç verecektir.
*Poğaça hamuruna parmağınızla bastırıp çektiğinizde hamur yavaşça geliyorsa doğru kıvam almış demektir. Nemli bir bez veya streçle kapatıp en az yarım saat mayalanması için dinlendirin.
*Pufidik bir poğaça için sabır gerekiyor. Bunun da yolu doğru mayalandırmadan geçiyor. İlk mayalandırmadan sonra hamuru çıkarıp tekrar yoğurun. Şekil verin, tepsiye dizin, en az yarım saat daha dinlendirin.