Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz çibörek mi gözleme mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 57’si çiböreği seçince şu ayrıntıları istedik: “Çiböreği ne sıklıkla yersiniz? Kıymalı iç harcı sulu sulu mu olmalı? En çok mantıcılarda mı yiyorsunuz? Sizce çiböreği en iyi nereler yapıyor? Eskişehir’de de yediniz mi? Patatesli, peynirli, otlu, kıymalı; gözlemeye sizce en çok hangisi yakışıyor? Evde yaparken hazır yufka mı kullanırsınız yoksa hamurunu kendiniz mi açarsınız? Gözlemeyi en iyi yapan yerler nereler?” İşte gelen yorumlardan bazıları...
@gulcinaykacc: “Tercihim çibörek. Eskişehir’de yedim. Bence kimse Eskişehirliler kadar güzel yapamıyor. Kıymalı harcı sulu sulu olmalı.”
@kubraguler3: “İzmir’den İstanbul’a giderken Susurluk molasında çibörek yiyip ayran içmek vazgeçilmezim. Yufkacıdan ince açılmış taze yufka alıp evde kendi otlu-peynirli gözlememi yaparım. Buzluğumdan eksik olmaz. Aniden gelen misafir için de pratik ve hoş bir ikram oluyor. Tabii yanında çayla.”
@grslktl: “Çibörek tercihim. Yanında ayranla...”
@kayaciogluesendemir: “Çibörek. Eskişehir’de Kırım Çibörekçi güzel yapıyor. Kıymalı harcı sulu sulu olmalı ve börek temiz yağda kızarmalı. Yanında ayranla severim. Gözlemenin de hamuru elde ve incecik açılacak. İç malzemesini ıspanak ve peynirli severim. Yanında yine ayran veya çayla...”
@ozgulbelgin: “Ayran ve çibörek...”
@arzugi: “Kesinlikle ilk tercihim çibörek... İçi sulu sulu, yanında buz gibi bir ayranla tadına doyum olmaz. Evde yapmayı hiç denemedim. Eskişehir’e gittiğimde mutlaka yerim. İstanbul’da bir mantıcıya gittiysem de önden mutlaka bir tane çibörek isterim. Gözlemeyi evde kendim el açması hamurla yaparım. Tatil beldelerinde yediğimdeyse otlu-peynirli gözleme yerim.”
@aytulmunevver: “Tabii ki çibörek. Eskişehir de anavatanı... Bir de İstanbul Fatih’teki Tarihi Odabaşı Çiğbörekçisi harika yapıyor.”
@zilliko: “Eskişehirliyim. En sevdiğim hamurişi de çibörektir. Bizde kıymalı harcının sulu olması makbuldür. Çayla, ayranla veya tek başına yenen muhteşem bir lezzet.”
@selmaozdogan: “Tabii ki gözleme. Lor peynirli olmasın da neli olursa olsun. Patatesli, soğanlı ve acılı severim. Yanında tercihim çay. ”
PÜF NOKTALARI
Brunette Patisserie’nin şefi Nur Aktı’dan...
ÇİBÖREK
- Çibörek hamurunda un, tuz ve su var. İçine katacağınız az bir sirke de yağ çekmesini önler ve güzel kabarmasını sağlar.
- Hafif sert yapıdaki hamuru bezelere ayırıp oklavayla incecik açın.
- Kıymanın hamura kolayca yapışması ve lezzetli olması için iç harcının hafif sulu olması önemli.
- Yarım kilo orta yağlı kıymaya 1 çay bardağı su, rendelenmiş 1 soğan, tuz ve karabiber katarak hazırlayabilirsiniz.
- Kızgın yağda hemen pişer. Altın sarısı rengini alınca yağdan çıkarıp kâğıt havluda bekletin.
- Hızlıca hazırlamak için hazır yufka kullanabilirsiniz ama vaktiniz varsa hamuru elde açın, tadında büyük fark yaratıyor.
- Yarım kilo un, 1 paket instant maya, 1-1,5 tatlı kaşığı tuz ve 250 ml suyla hamur yoğurun.
En az yarım saat dinlendirin. Bezelere bölüp tekrar dinlendirin.
- En iyi sacda pişer ama elbette teflon tavada da pişirebilirsiniz.