Paylaş
Son yılların, deyim yerindeyse en ‘cool’ destinasyonlarından biri Akyaka. Muğla’nın Ula ilçesine bağlı köy, Gökova Körfezi’nin doğu ucunda. Sevimli merkezi ve birkaç yakın plajı bisikletle turlayabileceğiniz kadar küçük... Kitesurf çevresinde gelişen bir sosyal yaşam hâkim. Gündüz kite plajında vakit geçirenler balıkçılarda erken keyif yaptıktan sonra mutlaka No 22 Riders’ Inn’e ya da Deli Memet’e gidiyor. Aynı zamanda konaklama kısmı da olan Riders’ Inn tropik ada barlarını andıran rahat bir konseptte. Canlı müzik performansları için bir sahnesi de var. Deli Memet ise Akyaka’nın barlar sokağı Karanfil’de.
Sularının şifalı olduğuna inanılan Azmak Çayı...
Osmanlı-Ege stili evler
Merkezde palmiyelerin arasında beliren ahşap balkonlu evler Akyaka’ya özgü bir tarza sahip. Mimarı, gazeteci ve şair Nail Çakırhan, 70’lerde Akyaka’ya gittiğinde doğayla bütünleşen, beton hissini yok eden, geniş verandalı bir ev tasarlamış. Yaptığı ev o kadar beğenilmiş ki Akyaka evleri olarak anılan Osmanlı-Ege stili ekol ortaya çıkmış.
Nadir’in Yeri
Çakırhan, mimarlık mezunu olmadan Ağa Han Ödülü’nü almayı başaran ilk isim. Yaz aylarında Akyaka’da hayat iki yerde atıyor. İlki, yan yana sörf okullarının bulunduğu plaj; ikincisi, buz gibi serin ve rivayete göre şifalı Azmak Çayı. Merkezden kalkan küçü k teknelerle sazlıkların arasında kısa bir tur atabilirsiniz. Suyun yüzde 50’den fazlası soda, kalanı kaynak suyu. Hastalıklara iyi geldiğine hatta gençleştirdiğine inanılıyor. İç indeki balıkları ve bitkileri ayna gibi gösteren Azmak için akvaryum yakıştırması yapılıyor. Eskiden kadınlar çamaşır yıkamaya indiği için Kadın Azmağı da diyorlar hâlâ. Burada, restoranların suya indirdikleri sandalyelerde oturup ayağını serinletirken demli bir çay veya okkalı bir kahve içmenin, bir de sürüler halinde geçen ördek ve kazları izlemenin zevki başka.
Halil’in Yeri
Burası dünyanın gözdesi
Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en gözde kite bölgelerinden biri olarak kabul edilen Gökova, özellikle denizden karaya esen termik rüzgârları, sporcuların gerektiğinde ayakları üzerinde durmasına imkân veren sığ suları ve azmaklardan gelen tatlı suların sağladığı düşük tuz oranıyla tam anlamıyla bir kite cenneti. Mayıstan ekim ayının sonuna kadar devam eden uzun sezon da önemli bir başka etken. İlk deneyim için Volkswagen Kite By Yada Riders’taydım. Ekipmanınız yok diye endişelenmeyin zira burası profesyonel ekipman kiralamadan eğitime kadar birçok konuda profesyonel bir ekiple hizmet veriyor. Ayrıca marka, profesyonel kitesurf’çülerin hayatını anlatan bir de belgesele sponsor olmuş, ilgilenenler izleyebilir.
Olta Restaurant
Kalamardan tosta her bütçeye uygun
Baga Hotel Mavna Restaurant: Maden İskelesi’nin dalga seslerini duyarak yemek yiyebileceğiniz sakin restoranda, özellikle deniz ürünlerini tercih edin. Taze balıklar kadar söğüş karides, ahtapot ve kalamarın yanında köpoğlu mancası ve deniz börülcesi gibi mezeleri de oldukça iyi. Baga’nın Gökova ve Akyaka pazarlarından seçtiği taze ürünlerle hazırladığı köy kahvaltısı da aklınızda bulunsun. Fırından simitler, tam da mevsimindeyken yerli domatesten menemen, sigaraböreği, otlu omlet, çevre köylerden zeytin ve çam balı sofranın olmazsa olmazları.
Olta Restaurant: Balık ve meze için yerli halkın da tercih ettiği restoran Azmak kıyısında.
Akçapınar Tostçusu: Kite plajına yakın tostçu, tepede birleşen dev ağaçlarıyla hayli romantik bir görüntü veren meşhur Âşıklar Yolu’nda. Kızılyaka’daki mandıradan alınan sucuk ve peynirle yaptıkları tostun yanında bol köpüklü ev yapımı ayran içmek şart.
Nadir’in Yeri: Özellikle kahvaltı için tercih edilen Nadir’in Yeri, Azmak kıyısının en eskilerinden.
Halil’in Yeri Burak Restaurant: Sedir Adası’na gitmek için Çamlı Kö- yü’nün yolunu tutanlar bu restoranda güzel bir köy kahvaltısı edebilir.
Halil’in Yeri: Azmak kıyısının en eskisi Halil’in Yeri’nde hafta sonu yer bulmak zor. Burada klasik Ege mezelerinden tatmak bir Akyaka geleneği.
Paylaş