Hem gözümüzü hem midemizi doyuracak bir iftar sofrası için şef Doğa Çitçi’nin birbirinden leziz önerileri var. Üstelik hepsi Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgeye ait tatlar... Doğa Şef özellikle oruk kebabını tırnaklı pide, çoban salata ve ayranla birlikte sunmamızı öneriyor.
#KöfteFatih denince akla tarihi yapıların yoğun olduğu turistik bir bölge geliyor ama semtin restoranları, tatlıcıları da bir o kadar meşhur. Ara sokaklarındaki fırınlardan yöresel ekmekler satın alabilir, Sevda Gazozcusu’nda nostaljik bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Meşhur Fatih sarmasından tatmayı ve manda yoğurdu almayı unutmayın!
#LezzetFatih’te bir ara sokakta Öz Kilis Kebab & Lahmacun Salonu. Sadece yedi masası olan küçücük bir yer ama buradaki Kilis lahmacununun ünü bankacılardan bürokratlara, gazetecilerden sanatçılara kadar uzanmış. Boş yer bulmak pek mümkün değil, ama kimse çekip gitmiyor, ısrarla bekliyor.
Önceki yazımda bahsettiğim Londra’daki ‘Cradle of Food’ (Yemeğin Beşiği) etkinliğini anlatmaya devam... Bu hafta ortamı ve hazırladığımız yemekleri konuşalım istedim. Herkesin aynı sofranın etrafında toplanıp özveriyle ve imece usulü çalıştığı bu özel etkinlikte, özellikle yabancı yemek yazarlarının depremlerden etkilenen bölgenin yemeklerini tadıp tanıması çok önemliydi.
#(Yemeğin BeşiğiYardımlaşma ve dayanışmada iş yarıştırmak olmaz ama Metro Türkiye harika bir projeyle geldi ramazanda. ‘Benim İşim, Benim Mutfağım’ kampanyasıyla afet bölgesinde yıkılan 4 özel restoranı tekrar hayata döndürebilmek için o eşsiz lezzetleri ve pişiren ekipleri İstanbul’a getiriyorlar.
#YemeKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşOrtasından salınarak Asi Nehri akıyor; binlerce yıl öncenin mozaikleri de geçmişi getiriyor bugüne. Farklı inançlar, efsanelerle gerçekler iç içe... Kimi mekânda hayat yıllar öncesinde durmuş gibi. Affan Kahvesi’nin hikâyesinden ağaca dönüşen Daphne’nin sele kapılmasına, bildiğimiz Antakya’dan biraz fazlasını anlatacağım size...
#Seyahat‘15 günlük tatil’ için zilin çalmasına sayılı günler kaldı. Pandeminin gölgesinde geçen eğitim-öğretim yılının yarıyıl tatili 24 Ocak’ta başlayıp 4 Şubat’ta sona erecek. Biz de çocukları mutlu edecek bir tatilin planları şimdiden yapılsın, hazırlıklara başlansın diye jürimize “Sömestir tatilinde nereye gidilir, ne yapılır” diye sorduk, çocukların hem eğlenecekleri hem de yeni deneyimler, anılar edinecekleri 10 adresi listeledik.
#HürriyetÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriDillere destan kahvaltımız bu kadar yaygınlaşıp zenginleşmeden önce yanında bir parça yufka ekmeğiyle birlikte çorba her daim günün doyurucu başlangıcı olmuş. Tarhanadan yoğurt soslu çorbalara o kadar karakteristik çeşidimiz var ki… Anadolu’nun dört bir yanındaki damaklarda iz bırakan, bu soğuk günlerde içimizi ısıtacak çorbaları ve esnaf lokantalarını mercek altına aldım.
#Seyahat