Türk olmakla özdeşleşmiş bir lezzet kebap. Rakı ve Türk kahvesi ile ayrılmaz bir üçlü oluşturuyorlar. Adana, Antep ve Bursa gibi, kebap konusunda haklı bir şöhrete sahip illerimiz var. İşte Türkiye’nin en iyi kebapçıları.
EN İYİ 101. Tike - İSTANBUL
2. Köşebaşı - İSTANBUL
3. Develi - İSTANBUL
4. İmam Çağdaş - ANTEP
5. Hamdi - İSTANBUL
6. Altınkapı - İZMİR
7. Kebap 52 - ADANA
8. Ar Kebap - ESKİŞEHİR
9. Asmaaltı - ADANA
10. Kebapçı İskender - BURSA
TİKE
Atina’da şube açtı
Levent’te yedi yıl önce açıldı. Şaşkınbakkal, Güneşli, Nişantaşı, Florya, Kemerburgaz ve Ankara’dan sonra Yunanistan’ın başkenti Atina’da şube açtı. Özel Adana kebabı, ali nazik, tavuktan Adana kebabı ve dondurmalı irmik helvası spesiyalleri arasında. Mönüde 40 çeşit var. Pastırmalı humus, gavurdağı salatası ve maydanozdan yapılan hayırlı salatası farklı lezzetler olarak dikkat cekiyor. Şaşkınbakkal Tike, 120 kişi kapasiteye sahip. Yazın bahçenin de hizmete girmesiyle bu sayı 250’ye yükseliyor. Özel Adana kebabı 15.95, ali nazik 15.50, irmik helvası 7.15 YTL’ye müşterilere sunuluyor. Tike’de bir kişi içki de dahil ortalama 35 YTL’ye
yemek yiyebiliyor. İçkisiz fiyat ise 25 YTL. Rezervasyon gerekli. 12.00-23.00 arası servis yapılıyor. Şaşkınbakkal Tel: (216) 467 59 14
KÖŞEBAŞI
Tarsus yöresinde uzman
Merkezi Levent’te olan Köşebaşı’nın Maslak, Maçka,
Fenerbahçe ve Ankara’da şubeleri bulunuyor. Levent Köşebaşı 200 kişilik kapalı alana sahip. Yazın bahçenin hizmete girmesiyle kapasite 350 kişiye çıkıyor. Genellikle Tarsus yöresine özgü yemekler müşterilere sunuluyor. Tarsus kebabı, çöp şiş, künefe, gavurdağı ve Toros salatası spesiyaller arasında. Ali nazik, patlıcanlı kebap, terbiyeli şiş, pirzola tavuk, kanat ve kaburga, mönüde yer alan diğer lezzetler. Dana etinden yapılan şaşlık özel bir ürün. Tarsus kebabı 15, ali nazik 13, patlıcanlı kebap 12 YTL. Bir kişi ortalama 45 liraya karnını doyurabiliyor. 11.00-23.00 arası servis var. Levent Tel: (212) 270 24 33
DEVELİ
Fıstıklı kebabın mucidi
Sahibi Arif Develi, yüz yıllık kebap geçmişi olan bir aileden geliyor. Samatya’da 39 yıldır müşterilerine hizmet veriyor. Etiler ve Kalamış’ta şubeleri var. Fıstıklı kebap Arif Develi’nin buluşu. Develi çiğköftede de iddialı. Ekşili köfte, yuvarlama en çok beğenilen ürünler arasında. Diğer kebapçılarda ali nazik olarak bilinen kebabın adı, Develi’de alanazik. Abugannuçlu kebap, oruk kebabı Develi’nin özel olarak yaptığı diğer kebaplardan bazıları. Fıstıklı kebap 12, alanazik 12, Adana 9, ekşili köfte 5, yuvarlama 5 YTL. Samatya’daki merkez şubesinde 510 kişilik deniz manzaralı teras var. Aynı anda 700 kişiye hizmet verebiliyor. Bir kişi içkisiz 25-30, içki dahil 35-45 YTL’ye yemek yiyebilir. 12.00-22.30 arası servis var. Samatya Tel: (212) 529 08 33
İMAM ÇAĞDAŞ
Meşe kömüründe pişiyor
1887’den bu yana hizmet veriyor. İşletmecisi Burhan Çağdaş. İmam Çağdaş’ta etler adeta cerrahi bir müdahaleden geçirilip, sinir, damar gibi lezzetini bozan bölümlerinden arındırılarak kebap yapılıyor. Kebaplar, her biri 16-17 kilo gelen erkek koyun etinden yapılıyor, kök meşe kömürüyle pişiriliyor. Adana kebabı, kıyma, sebzeli kebap, patlıcan kebabı, soğan kebabı, ali nazik, keme kebabı, yeni dünya kebabı, kuşbaşı ve altı ezmeli kıyma kebabı yiyebilirsiniz. Patlıcan, ali nazik ve keme kebabının porsiyonu 7, diğerlerinin ise 6 YTL. Porsiyonları 150 gram. 10.00-22.00 arası servis var. Tel: (342) 231 26 78 - 220 04 04
HAMDİ
Testi kebabı siparişle
Hamdi Arpacı, restoranı oğlu Şevket Arpacı ile birlikte çalıştırıyor. Eminönü’nde Haliç’e nazır altı katlı bir binada hizmet veriyor. Aynı anda 400 kişi Hamdi’de yemek yiyebiliyor. Haşhaşlı kebap, özel sipariş üzerine yapılan testi kebabı, fıstıklı kebap ve erikli kebap Hamdi’nin özel lezzetleri arasında. 14 çeşit kebabın yanısıra Güneydoğu mutfağına özgü salata ve mezeler de bulunuyor. Yemekten sonra Şanlıurfa’ya özgü katmer tatlısının yanısıra künefe ve baklava çeşitleri tercih edilebilir. Haşhaşlı kebap 12, fıstıklı kebap 10, künefe 4, üç kişilik katmer 10, lahmacun 2 YTL. Hamdi’de yemek yiyen bir kişi, içkisiz ortalama 20-25 YTL ödüyor. İçki dahil edildiğinde hesap 40 YTL’yi buluyor. 11.00-23.00 arası servis var. Tel: (212) 528 03 90
ALTINKAPI
Tereyağı Bursa’dan geliyor
1978 yılında açılan Altınkapı Restoran’ın sahipleri Levent Özesen, Cüneyt Altınkapı ve Akın Özesen. Alsancak merkezin yanı sıra Bostanlı ve Çeşme’de toplam beş şubeye sahip. Balıkesir kıvırcık kuzu ve 250 kiloyu geçmeyen süt danadan kebapları yapan restoran, tereyağını Bursa’dan özellikle keçi sütünden, domates ve biberleri ise kendi bahçesinden elde ediyor. Altınkapı Spesiyal kebap, iskender, köfte, çöp şiş, kaşarlı köfte, tavuk köfte, İnegöl, cızbız köfteden oluşuyor. Porsiyonu 15 YTL. Ayrıca, döner kebap, Adana, Urfa, Manisa kebapları da meşhur. Ünlü müdavimleri arasında Sertap Erener, Uğur Dündar, Osman Tamburacı, Ömer Üründül, Hıncal Uluç, Acun Ilıcalı, Serdar Denktaş var. Servis 11.30-23.00 arasında. Alsancak Tel: (232) 422 27 09
KABAP 52
İşin sırrı yoğurma ve pişirmede
İşletmecisi Vahit Bayrak. 36 yıldır hizmet veriyor. İlk yeri tarihi Büyüksaat’teydi. İki yıl önce Mithat Saraçoğlu Caddesi’nde, diğerine göre çok daha modern görünümlü olan şubelerini açtılar. Başında Vahit ustanın oğlu İlker Bayrak duruyor. Vahit Bayrak mesleğe Ankara’da başlamış. 52 kilodaki milli güreşçi Metin Çıkmaz’dan esinlenerek işyerine Kebap 52 adını vermiş. Kebaptaki lezzetin sırrı günlük kuzu etinde saklı. Kebap yapılacak etin sinirlerini elleriyle temizliyor Vahit Usta. Metro sokağındaki 170 kişilik salonda, Büyüksaat’tekinde ise 80 kişilik salonda hizmet veriyor. Müdavimleri arasında Fatih Terim, Uğur Dündar ve Mirkelam var. İçkili mekan, fırın yemeklerinde de iddialı. Adana kebap, fileto kuşbaşı, piliç, ciğer, lahmacun 3.50 YTL. Tava çeşitleri ve külbastı 4.5 YTL. Tel: (322) 459 97 87 - 351 33 53
AR KEBAP
Sabah ikiye kadar açık
Eskişehir’in en ünlü kebapçılarından. 40 yıldır müşterilerine hizmet sunuyor. Şair Fuzuli Caddesi’ndeki mekan 400 kişilik. İşletmecisi Mehmet Ketenci. Müşteri memnuniyeti ön planda. Personel eğitimine önem veriliyor. Zengin kebap, pide, lahmacun ve tatlı çeşitlerinin yanısıra 45 çeşit soğuk meze servis ediliyor. Beyti, patlıcanlı kebap, kaburga, Urfa, Adana, ezmeli kebap, ali nazik ve tepsi kebabı gibi 20 çeşit kebap yiyebilirsiniz. Tepsi kebabında iddialı, porsiyonu 10 YTL. Adana ve Urfa’nın porsiyonu ibe 6 YTL. Alkollü içki servisi yok. Bir kişi çorba, meşrubat, salata, ordövr tabağı ve kebap dahil ortalama 17 YTL ödüyor. 10.30-02.30 arasında servis var. Tel: (222) 233 06 06
ASMAALTI
Kahvaltı saatinde açılıyor
Adana’nın tarihi Kazancılar Çarşısı’nda 54 yıldır hizmet veriyor. İbrahim Sabah’ın kurduğu içkisiz kebapçıyı şimdilerde oğlu Mehmet Sabah, ortağı Cahit Algen ile birlikte işletiyor. Erkek kuzu etini belli oranda kuyruk yağı ile karıştırıp zırhla (büyük bıçak) kıyıyorlar. Kıyılan eti biber salçasıyla yoğurup, kebabı kömür ateşinde pişiriyorlar. 80 kişi kapasiteli Asmaaltı’nın müdavimleri arasında İbrahim Tatlıses, Uğur Dündar ve Mehmet Ağar bulunuyor. Adana kebabın yanı sıra piliç çeşitleri, ciğer, patlıcan kebap, soğan kebap, ali nazik, lahmacun ve fırın tava çeşitleri var. Kebabın porsiyonu 3.5 YTL. Tatlı olarak ev baklavası ve kadayıf yiyebilirsiniz. 8.30-21.00 arası servis var. Tel: (322) 352 86 19 - 20
KEBAPÇI İSKENDER
140 yıllık kebapçı
Bursa’da 1867 yılından beri
Atatürk Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Kebapçı İskender, iki katlı binasında müşterilerine sadece kebap sunuyor. Sahibi İskender İskenderoğlu. Tercih edilmelerinin en önemli nedeni sektörde 140 yıldır faaliyet gösteriyor olmaları. Günde ortalama 500 kişiyi ağırlıyor. Yemekten önce özel şırasından içmeniz tavsiye edilir. Özellikle hazma iyi geliyor. İskender kebap, pide ve kömür ateşinde pişirilip ince ince kesilen bol dönerle ufak yuvarlak kıyma ve bonfile parçaları konulup, yanına da yoğurt eklenerek servis ediliyor. Üstüne isteğe göre üzerine sos ve özel yapım tereyağı dökülüyor. 12.00-19.30 arasında servis var. İskender kebabın porsiyonu 11 YTL. Tel: (224) 225 56 10
Gurmelerden, yemek kültürü yazarlarIndan ve turİzmcİlerden oluŞan büyük jürİ seçtİAnkaralı gurme
Oğul Türkkan
İzmirli gurme
Ahmet Güzelyağdöken
Adanalı gurme
Tayyar Zaimoğlu
Şerif Yenen
İzmirli araştırmacı, yazar
Yaşar Aksoy
Türk Mutfağı Kültürü kitabının yazarı
Kamil Toygar
Yemek kültürü yazarı
Hülya Ekşigil
Adanalı gurme
Erol Altun
Kebabistanbul kitabının yazarı
İlhan Eksen
Yemek kültürü yazarı
Engin Akın