Türkiye’nin en iyi kebapçıları 2005

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi kebapçıları 2005
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 18, 2005 00:00

2005 model en iyileri seçmeye devam ediyoruz. GeçtiÄŸimiz hafta pastaneler vardı, bu hafta da kebapçılar. Bakalım aradan geçen üç yılda neler deÄŸiÅŸmiÅŸ, listeye kimler girmiÅŸ, kimler gerilemiÅŸ, kimler veda etmiÅŸ.Türk olmakla özdeÅŸleÅŸmiÅŸ bir lezzet kebap. Rakı ve Türk kahvesi ile ayrılmaz bir üçlü oluÅŸturuyorlar. Adana, Antep ve Bursa gibi, kebap konusunda haklı bir şöhrete sahip illerimiz var. Ä°ÅŸte Türkiye’nin en iyi kebapçıları.EN Ä°YÄ° 101. Tike - Ä°STANBUL2. Köşebaşı - Ä°STANBUL3. Develi - Ä°STANBUL4. Ä°mam ÇaÄŸdaÅŸ - ANTEP5. Hamdi - Ä°STANBUL6. Altınkapı - Ä°ZMÄ°R 7. Kebap 52 - ADANA8. Ar Kebap - ESKÄ°ÅžEHÄ°R 9. Asmaaltı - ADANA10. Kebapçı Ä°skender - BURSATÄ°KEAtina’da ÅŸube açtıLevent’te yedi yıl önce açıldı. ÅžaÅŸkınbakkal, GüneÅŸli, NiÅŸantaşı, Florya, Kemerburgaz ve Ankara’dan sonra Yunanistan’ın baÅŸkenti Atina’da ÅŸube açtı. Özel Adana kebabı, ali nazik, tavuktan Adana kebabı ve dondurmalı irmik helvası spesiyalleri arasında. Mönüde 40 çeÅŸit var. Pastırmalı humus, gavurdağı salatası ve maydanozdan yapılan hayırlı salatası farklı lezzetler olarak dikkat cekiyor. ÅžaÅŸkınbakkal Tike, 120 kiÅŸi kapasiteye sahip. Yazın bahçenin de hizmete girmesiyle bu sayı 250’ye yükseliyor. Özel Adana kebabı 15.95, ali nazik 15.50, irmik helvası 7.15 YTL’ye müşterilere sunuluyor. Tike’de bir kiÅŸi içki de dahil ortalama 35 YTL’ye yemek yiyebiliyor. İçkisiz fiyat ise 25 YTL. Rezervasyon gerekli. 12.00-23.00 arası servis yapılıyor. ÅžaÅŸkınbakkal Tel: (216) 467 59 14KÖŞEBAÅžITarsus yöresinde uzmanMerkezi Levent’te olan Köşebaşı’nın Maslak, Maçka, Fenerbahçe ve Ankara’da ÅŸubeleri bulunuyor. Levent Köşebaşı 200 kiÅŸilik kapalı alana sahip. Yazın bahçenin hizmete girmesiyle kapasite 350 kiÅŸiye çıkıyor. Genellikle Tarsus yöresine özgü yemekler müşterilere sunuluyor. Tarsus kebabı, çöp ÅŸiÅŸ, künefe, gavurdağı ve Toros salatası spesiyaller arasında. Ali nazik, patlıcanlı kebap, terbiyeli ÅŸiÅŸ, pirzola tavuk, kanat ve kaburga, mönüde yer alan diÄŸer lezzetler. Dana etinden yapılan ÅŸaÅŸlık özel bir ürün. Tarsus kebabı 15, ali nazik 13, patlıcanlı kebap 12 YTL. Bir kiÅŸi ortalama 45 liraya karnını doyurabiliyor. 11.00-23.00 arası servis var. Levent Tel: (212) 270 24 33DEVELÄ°Fıstıklı kebabın mucidiSahibi Arif Develi, yüz yıllık kebap geçmiÅŸi olan bir aileden geliyor. Samatya’da 39 yıldır müşterilerine hizmet veriyor. Etiler ve Kalamış’ta ÅŸubeleri var. Fıstıklı kebap Arif Develi’nin buluÅŸu. Develi çiÄŸköftede de iddialı. EkÅŸili köfte, yuvarlama en çok beÄŸenilen ürünler arasında. DiÄŸer kebapçılarda ali nazik olarak bilinen kebabın adı, Develi’de alanazik. Abugannuçlu kebap, oruk kebabı Develi’nin özel olarak yaptığı diÄŸer kebaplardan bazıları. Fıstıklı kebap 12, alanazik 12, Adana 9, ekÅŸili köfte 5, yuvarlama 5 YTL. Samatya’daki merkez ÅŸubesinde 510 kiÅŸilik deniz manzaralı teras var. Aynı anda 700 kiÅŸiye hizmet verebiliyor. Bir kiÅŸi içkisiz 25-30, içki dahil 35-45 YTL’ye yemek yiyebilir. 12.00-22.30 arası servis var. Samatya Tel: (212) 529 08 33Ä°MAM ÇAÄžDAÅžMeÅŸe kömüründe piÅŸiyor1887’den bu yana hizmet veriyor. Ä°ÅŸletmecisi Burhan ÇaÄŸdaÅŸ. Ä°mam ÇaÄŸdaş’ta etler adeta cerrahi bir müdahaleden geçirilip, sinir, damar gibi lezzetini bozan bölümlerinden arındırılarak kebap yapılıyor. Kebaplar, her biri 16-17 kilo gelen erkek koyun etinden yapılıyor, kök meÅŸe kömürüyle piÅŸiriliyor. Adana kebabı, kıyma, sebzeli kebap, patlıcan kebabı, soÄŸan kebabı, ali nazik, keme kebabı, yeni dünya kebabı, kuÅŸbaşı ve altı ezmeli kıyma kebabı yiyebilirsiniz. Patlıcan, ali nazik ve keme kebabının porsiyonu 7, diÄŸerlerinin ise 6 YTL. Porsiyonları 150 gram. 10.00-22.00 arası servis var. Tel: (342) 231 26 78 - 220 04 04HAMDÄ°Testi kebabı sipariÅŸleHamdi Arpacı, restoranı oÄŸlu Åževket Arpacı ile birlikte çalıştırıyor. Eminönü’nde Haliç’e nazır altı katlı bir binada hizmet veriyor. Aynı anda 400 kiÅŸi Hamdi’de yemek yiyebiliyor. HaÅŸhaÅŸlı kebap, özel sipariÅŸ üzerine yapılan testi kebabı, fıstıklı kebap ve erikli kebap Hamdi’nin özel lezzetleri arasında. 14 çeÅŸit kebabın yanısıra GüneydoÄŸu mutfağına özgü salata ve mezeler de bulunuyor. Yemekten sonra Åžanlıurfa’ya özgü katmer tatlısının yanısıra künefe ve baklava çeÅŸitleri tercih edilebilir. HaÅŸhaÅŸlı kebap 12, fıstıklı kebap 10, künefe 4, üç kiÅŸilik katmer 10, lahmacun 2 YTL. Hamdi’de yemek yiyen bir kiÅŸi, içkisiz ortalama 20-25 YTL ödüyor. İçki dahil edildiÄŸinde hesap 40 YTL’yi buluyor. 11.00-23.00 arası servis var. Tel: (212) 528 03 90ALTINKAPITereyağı Bursa’dan geliyor1978 yılında açılan Altınkapı Restoran’ın sahipleri Levent Özesen, Cüneyt Altınkapı ve Akın Özesen. Alsancak merkezin yanı sıra Bostanlı ve ÇeÅŸme’de toplam beÅŸ ÅŸubeye sahip. Balıkesir kıvırcık kuzu ve 250 kiloyu geçmeyen süt danadan kebapları yapan restoran, tereyağını Bursa’dan özellikle keçi sütünden, domates ve biberleri ise kendi bahçesinden elde ediyor. Altınkapı Spesiyal kebap, iskender, köfte, çöp ÅŸiÅŸ, kaÅŸarlı köfte, tavuk köfte, Ä°negöl, cızbız köfteden oluÅŸuyor. Porsiyonu 15 YTL. Ayrıca, döner kebap, Adana, Urfa, Manisa kebapları da meÅŸhur. Ãœnlü müdavimleri arasında Sertap Erener, UÄŸur Dündar, Osman Tamburacı, Ömer Ãœründül, Hıncal Uluç, Acun Ilıcalı, Serdar DenktaÅŸ var. Servis 11.30-23.00 arasında. Alsancak Tel: (232) 422 27 09KABAP 52Ä°ÅŸin sırrı yoÄŸurma ve piÅŸirmedeÄ°ÅŸletmecisi Vahit Bayrak. 36 yıldır hizmet veriyor. Ä°lk yeri tarihi Büyüksaat’teydi. Ä°ki yıl önce Mithat SaraçoÄŸlu Caddesi’nde, diÄŸerine göre çok daha modern görünümlü olan ÅŸubelerini açtılar. Başında Vahit ustanın oÄŸlu Ä°lker Bayrak duruyor. Vahit Bayrak mesleÄŸe Ankara’da baÅŸlamış. 52 kilodaki milli güreşçi Metin Çıkmaz’dan esinlenerek iÅŸyerine Kebap 52 adını vermiÅŸ. Kebaptaki lezzetin sırrı günlük kuzu etinde saklı. Kebap yapılacak etin sinirlerini elleriyle temizliyor Vahit Usta. Metro sokağındaki 170 kiÅŸilik salonda, Büyüksaat’tekinde ise 80 kiÅŸilik salonda hizmet veriyor. Müdavimleri arasında Fatih Terim, UÄŸur Dündar ve Mirkelam var. İçkili mekan, fırın yemeklerinde de iddialı. Adana kebap, fileto kuÅŸbaşı, piliç, ciÄŸer, lahmacun 3.50 YTL. Tava çeÅŸitleri ve külbastı 4.5 YTL. Tel: (322) 459 97 87 - 351 33 53AR KEBAPSabah ikiye kadar açıkEskiÅŸehir’in en ünlü kebapçılarından. 40 yıldır müşterilerine hizmet sunuyor. Åžair Fuzuli Caddesi’ndeki mekan 400 kiÅŸilik. Ä°ÅŸletmecisi Mehmet Ketenci. Müşteri memnuniyeti ön planda. Personel eÄŸitimine önem veriliyor. Zengin kebap, pide, lahmacun ve tatlı çeÅŸitlerinin yanısıra 45 çeÅŸit soÄŸuk meze servis ediliyor. Beyti, patlıcanlı kebap, kaburga, Urfa, Adana, ezmeli kebap, ali nazik ve tepsi kebabı gibi 20 çeÅŸit kebap yiyebilirsiniz. Tepsi kebabında iddialı, porsiyonu 10 YTL. Adana ve Urfa’nın porsiyonu ibe 6 YTL. Alkollü içki servisi yok. Bir kiÅŸi çorba, meÅŸrubat, salata, ordövr tabağı ve kebap dahil ortalama 17 YTL ödüyor. 10.30-02.30 arasında servis var. Tel: (222) 233 06 06ASMAALTIKahvaltı saatinde açılıyorAdana’nın tarihi Kazancılar Çarşısı’nda 54 yıldır hizmet veriyor. Ä°brahim Sabah’ın kurduÄŸu içkisiz kebapçıyı ÅŸimdilerde oÄŸlu Mehmet Sabah, ortağı Cahit Algen ile birlikte iÅŸletiyor. Erkek kuzu etini belli oranda kuyruk yağı ile karıştırıp zırhla (büyük bıçak) kıyıyorlar. Kıyılan eti biber salçasıyla yoÄŸurup, kebabı kömür ateÅŸinde piÅŸiriyorlar. 80 kiÅŸi kapasiteli Asmaaltı’nın müdavimleri arasında Ä°brahim Tatlıses, UÄŸur Dündar ve Mehmet AÄŸar bulunuyor. Adana kebabın yanı sıra piliç çeÅŸitleri, ciÄŸer, patlıcan kebap, soÄŸan kebap, ali nazik, lahmacun ve fırın tava çeÅŸitleri var. Kebabın porsiyonu 3.5 YTL. Tatlı olarak ev baklavası ve kadayıf yiyebilirsiniz. 8.30-21.00 arası servis var. Tel: (322) 352 86 19 - 20KEBAPÇI Ä°SKENDER140 yıllık kebapçıBursa’da 1867 yılından beri Atatürk Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Kebapçı Ä°skender, iki katlı binasında müşterilerine sadece kebap sunuyor. Sahibi Ä°skender Ä°skenderoÄŸlu. Tercih edilmelerinin en önemli nedeni sektörde 140 yıldır faaliyet gösteriyor olmaları. Günde ortalama 500 kiÅŸiyi ağırlıyor. Yemekten önce özel şırasından içmeniz tavsiye edilir. Özellikle hazma iyi geliyor. Ä°skender kebap, pide ve kömür ateÅŸinde piÅŸirilip ince ince kesilen bol dönerle ufak yuvarlak kıyma ve bonfile parçaları konulup, yanına da yoÄŸurt eklenerek servis ediliyor. Ãœstüne isteÄŸe göre üzerine sos ve özel yapım tereyağı dökülüyor. 12.00-19.30 arasında servis var. Ä°skender kebabın porsiyonu 11 YTL. Tel: (224) 225 56 10Gurmelerden, yemek kültürü yazarlarIndan ve turÄ°zmcÄ°lerden oluÅžan büyük jürÄ° seçtÄ°Ankaralı gurmeOÄŸul TürkkanÄ°zmirli gurmeAhmet GüzelyaÄŸdökenAdanalı gurmeTayyar ZaimoÄŸluÅžerif YenenÄ°zmirli araÅŸtırmacı, yazarYaÅŸar AksoyTürk Mutfağı Kültürü kitabının yazarıKamil ToygarYemek kültürü yazarıHülya EkÅŸigilAdanalı gurmeErol AltunKebabistanbul kitabının yazarıİlhan EksenYemek kültürü yazarıEngin AkınÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!