Güncelleme Tarihi:
87'İNCİ İzmir Enternasyonal Fuarı'nda, yemek stantları bölümünde yer alan Hatay yemekleri büyük ilgi görüyor. Hatay yöresinin ünlü yemeklerinin yer aldığı bölüm, her gün yaklaşık 5 bin kişiyi ağırlıyor.
Bu yıl 87'inci kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı'ndaki yiyecek içecek bölümünde, yöresel yemek stantları dolup taşıyor. Hatay yöresi lezzetlerinin satışa sunulduğu bölümde de fuarın açıldığı ilk günden beri kuyruklar oluşuyor. Mönüsünde; harbiye dürüm, kağıt kebabı, tepsi kebabı, Antakya döneri, kavurma, içli köfte, oruk kebabı, biberli ekmek, zeytinyağlı yaprak sarma, Halep dolması, Antakya künefesi bulunan Hatay yemekleri standına günde ortalama 5 bin kişi geliyor.
USTALAR MEMLEKETLERİNDEN GELDİ
Stanttaki yöresel yemeklerin özelliklerinden bahseden stant sahibi Seyhan Zencir, "En ünlüsü 'harbiye dürüm'dür, özelliği; etin makine görmeden satır ile çekilmesidir. Görüntüsü Adana kebabına benziyor fakat içinde maydonoz, sarımsak, domates, soğan, yeşil biber, kırmızı biber bulunur. Kağıt kebabı ve tepsi kebabı, Antakya'nın olmazsa olmazıdır, birçok insan gidince yemeden dönmez. Erzurum'un Oltu cağ kebabı, kuzu etinden yapılır, içinde herhangi bir baharat bulunmaz sadece karabiber ve soğanla terbiye edilir. Hatay'ın Antakya Döneri soslu ekmek içerisinde servis edilir, eti sütle terbiye edildiği için yumuşacık ve pamuk gibidir. Normal dönerlerden farklı bir hale gelir. Klasik kavurmamız var, tantunimiz var. Osmanlı usülü yapıyoruz, tencere kavurma deniyor. Birçok insanın sacda yaptığını biz tencerede yapıyoruz. Herhangi bir katkı maddesi kullanmadan sadece kuyruk yağı ile kavuruyoruz. Kavurma da yine kendi yağı ile kavrulduğu için yumuşacık ve pamuk gibi oluyor. Kendi yöremize ait şekli uzun ve sivri olan Antakya'nın içli köftesi var. Oruk kebabı ise içli köftenin kuzeni gibidir, içerisi değişik baharatla beraber parça etten oluşur ve fırında kızartılarak pişer. Biberli ekmeğimiz, birçok insanın görüntüsü nedeniyle lahmacuna benzettiği fakat içinde hiç kıyma olmayan, değişik baharattan oluşan bir yemektir. Antakya'nın insanları bunu sabah kahvaltısında beyaz peynir ile yerler. Zeytinyağlı yaprak sarmamız ve Halep dolması var. Patlıcan dolmasına bizim bölgemizde Halep dolması denir" dedi.
Stantta 57 kişinin çalıştığını ve her gün aynı yoğunlukla karşılaştıklarını belirten Zencir, "Dört yıldır burada stant açıyoruz. Bütün ustalarımız Antakya ve Erzurum'dan geliyor. Ustalar dışında servise yetişebilmek için de birçok çalışanımız var. En çok tercih edilen yemeklerimiz kağıt kebabı ve harbiye dürümü" diye konuştu.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI