Paylaş
Biri 32, biri 37, biri 63, biri de 81 yıllık. Her biri bulundukları şehirlerde hemşerilerinin gurur kaynağı, dışarıdan gelenlerin de uğrak noktası.
Daha doğrusu öyleydi. Depremde bu dört meşhur gastronomi ocağını kaybettik maalesef: Kahramanmaraş’ta Has Maraş Paça Kebap Salonu, Hatay’da Sultan Sofrası ve Pöç Kasabı, Malatya’da Tarihi Hacı Baba Sinan Et Lokantası.
Fakat bu restoranların tekrar açılabilmesi için bir proje yürütülüyor şu anda.
Metro Türkiye’nin Bağcılar’daki yemek okulu Gastronometro, kapılarını ramazan boyunca bu lezzet duraklarına açtı, malzeme ve servis desteği sağladı. Restoranlardan her biri hazırlayacakları iftar menülerini bir hafta boyunca Gastronometro’da sunacak.
Dört özel restoranın lezzetlerini ramazan boyunca Metro Türkiye’nin Bağcılar’daki yemek okulu Gastronometro’da tadabilirsiniz.
Kişi başı bin lira
Eğer tam kapasite doldurmayı başarabilirlerse bir ayda bütün restoranlara 500’er bin liralık kaynak sağlamış olacaklar. Bu miktar elbette eskiyi geriye getirmeye yeterli değil. Ama memleketlerine dönüp yeni bir başlangıç yapabilmeleri için fırsat olacak.
İftar menüleri kişi başı 1.000 lira olarak belirlendi. Evet, biraz pahalı ama bunun bir dayanışma bileti olduğunu akıldan çıkarmamak lazım. Hele de İstanbul’da ayağımıza kadar gelmiş o efsanevi lezzetleri düşünürsek...
Mesela ilk haftanın konuk restoranı, ayın 28’i de dahil olmak üzere, Hatay Sultan Sofrası. Burası oruk, mumbar, börek çeşitleri gibi Hatay yemekleriyle meşhur.
İftar için şöyle bir menü hazırlamışlar: İzmir tulumdan füme ete 16 çeşit iftariyelik, yoğurt aşı çorbası, oruk ve kaytaz böreği, humus, zeytin salatası, zahter salatası, Antakya usulü etli çiğköfte, mütebbel, firik pilavlı kuzu tandır, Hatay çıtırı kabak tatlısı, soğuk baklava ve güllü karadut şerbeti.
Yalnız kapasite sadece 80 kişiyle sınırlı. Bu birbirinden güzel sofralara rezervasyon için (0552) 955 19 09 numaralı telefonu kullanabilirsiniz.
Ve diğerleri...
◊ 29 Mart-3 Nisan arası Has Maraş Paça Kebap Salonu: Üç kuşaktır aynı aile tarafından işletiliyor. Eliböğründe, Maraş paça, tarhanalı paça, kuzu tandır gibi lezzetleriyle meşhur.
Has Maraş Paça Kebap Salonu
◊ 4-8 Nisan arası Malatya Tarihi Hacı Baba Sinan: Şöhretine meşe odunuyla taş fırında 12 saat pişen kaburga dolma, patlıcan tava, geleli kebabı, fırın kavurmayla kavuştu.
Malatya Hacı Baba Sinan Et Lokantası
◊ 10-15 Nisan arası Hatay Pöç Kasabı: Namı, depremde yıkılan tarihi Uzun Çarşı’da sundukları tepsi kebapları, kâğıt kebabı ve lahmacunuyla yürümüştü.
Hatay Pöç Kasabı
Paylaş