Güncelleme Tarihi:
KEL KÖFTE (ADIYAMAN)
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
Köftesi için
◊ 100 gr kıyma
◊ 2 su bardağı ince bulgur
◊ 1 çay bardağı irmik
◊ 1 çay bardağı un
◊ 1 yumurta
◊ 2 su bardağı sıcak su
◊ Tuz
◊ Karabiber, pul biber, kuru nane
Sosu için
◊ 1 büyük soğan
◊ 1,5 yemek kaşığı salça (domates ve biber salçası karışık)
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ Tuz
◊ Karabiber, pul biber
◊ Maydanoz
NASIL YAPARIM?
◊ Bulguru bir kaba alın, üzerini çıkacak kadar sıcak su koyup karıştırın. Üzeri kapalı şekilde 5 dakika bekletin.
◊ Kalan köfte malzemelerini bulgura aktarın, arada elinizi ıslatarak yoğurun. Yuvarlak, yassı köfteler hazırlayın.
◊ Bir tencerede su kaynatın, içine bir tutam tuz atın. Köfteleri bu suda haşlayın (Yaklaşık 15 dakika sürecektir).
◊ Bir tavada zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Salça, tuz ve baharat çeşitleriyle tatlandırın. İnce ince kıyılmış bir tutam maydanoz ekleyip karıştırın.
◊ Pişen köfteleri süzüp (soğuk sudan geçirmeyin) tavadaki sosa aktarıp nazikçe harmanlayın. Sıcak sıcak servis edin.
YÜKSÜK ÇORBASI (ADANA)
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 250 gr kuşbaşı et
◊ 1 kâse haşlanmış nohut
◊ 2-3 yemek kaşığı tereyağı (veya sıvıyağ)
◊ 1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası
Hamuru için
◊ 2-3 su bardağı un
◊ 1 yumurta
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ 1/2 çay bardağı su
Hamurun iç harcı için
◊ 250 gr kıyma
◊ 1 soğan
◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası
◊ Tuz ◊ Karabiber, pul biber
Servisi için (tercihe bağlı)
◊ Pul biber
◊ Sumak (veya limon suyu)
NASIL YAPARIM?
◊ Hamuru için büyükçe bir kaba unu alın, ortasını çukurlaştırıp yumurta, tuz ve su ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamur pürüzsüz hale gelince üzerini temiz bir mutfak beziyle kapatıp bir kenarda bekletin.
◊ Hamurun iç harcı için soğanı yemeklik doğrayın, kalan malzemeleri ekleyip karıştırın.
◊ Dinlenen hamuru oklava veya merdane yardımıyla açıp 2-2,5 santimlik kare parçalar kesin.
◊ Kestiğiniz karelerin ortasına kıymalı harçtan koyup bohça şeklinde kapatın. Bir fırın tepsisine biraz un serpin, üzerine hazırladığınız hamur parçalarını yerleştirin.
◊ Bir tencereye kuşbaşı et, tuz, karabiber ve üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip etleri pişirmeye bırakın. Pişerken su yüzeyinde oluşan köpükleri bir kevgir yardımıyla alın. Etler pişince tencereye haşlanmış nohutları da ekleyin.
◊ Bir tavaya tereyağını alın, salça çeşitlerini ilave edip güzelce kavurun. Sonra bu karışımı nohutlu tencereye aktarın.
◊ Tenceredeki su kaynayınca içine mantıları katıp pişirin.
◊ Çorba pişince kâselere pay edin. Dilerseniz üzerine sumak (veya limon suyu) ve pul biber serpip servis edebilirsiniz.
ANTEP PEYNİRLİ İRMİK HELVASI
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1,5 su bardağı irmik
◊ 250 gr tuzsuz Antep peyniri
◊ 1,5 çay bardağı tereyağı (eritilmiş)
Şerbeti için
◊ 2 su bardağı toz şeker
◊ 3 çay bardağı süt
◊ 3 çay bardağı su
◊ 1 yemek kaşığı aspir
NASIL YAPARIM?
◊ Antep peynirini ince ince doğrayıp bol suyla yıkayın, sonra bir kaba alın (Dilerseniz peyniri iyice yıkayıp rendeleyerek de kullanabilirsiniz).
◊ Şerbet için süt, şeker, su ve aspiri tencereye alın, kısık ateşte 5 dakika karıştırarak şekeri eritin. Ocağın altını kapatın. 3 dakika sonra bir kevgir yardımıyla içinden aspirleri alın.
◊ Başka bir tencereye irmik ve tereyağını alın, orta ateşte birkaç dakika kavurun. İrmiğin rengi değişmeden (koyulaşmadan) sütlü şerbeti ilave edin ve ocağın altını kısın.
◊ Peynirini de ilave edip 1-2 kez karıştırın, kapağı kapalı bir şekilde şerbeti çekene kadar yani
4-5 dakika kadar pişirin.
◊ Helvayı ocaktan alın. Yine kapağı kapalı şekilde 4-5 dakika dinlendirip servis edin.
ORUK KEBABI (KİLİS)
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 700 gr orta yağlı kıyma
◊ 1/2 su bardağı ince bulgur
◊ 1 soğan
◊ 5-6 diş sarımsak
◊ 2 domates
◊ 2 sivri biber
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ 2’şer tatlı kaşığı kuru nane, kırmızı biber
◊ 1’er çay kaşığı karabiber, kimyon
Fırın kabını yağlamak için
◊ 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
NASIL YAPARIM?
◊ Bulguru sıcak suyla yıkayıp süzün.
◊ Soğan ve sarımsakları çok ince doğrayın.
◊ Kıyma, bulgur, sarımsak, soğan ve baharat çeşitlerini yoğurun. Rahat şekil vermek için buzdolabında 2 saat bekletin.
◊ Yeterince beklettiğiniz köfteyi tekrar kısa bir süre yoğurun.
◊ Bir kâse su doldurun, elinizi arada bu suya batırarak ince uzun köfteler hazırlayın.
◊ Fırın tepsisini yağlayın, köfteleri dizin, köftelerin arasına 2’ye kesilmiş domates ve sivri biber yerleştirin.
◊ Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
BİR ÖNERİ
Dilerseniz bu kebabı klasik köfte şekli vererek tavada da pişirebilirsiniz.