İki hafta önce Ayşe Arman’la orta yaşlı kadınlar ve erkekler üzerine yaptığımız konuşma kadınları sevindirirdi, erkekleri üzdü. İster kabul edelim, ister etmeyelim kadın da, erkek de orta yaş döneminde bedensel, ruhsal ve hormonal bazı değişimler yaşıyor. Bu değişimlerin ruhsal kökenli olanları ile mücadelede erkekler bir hayli zorlanıyor.
Yaş ilerledikçe cildin esnekliğini kaybetmesi, yer çekiminin etkisiyle dokuların aşağı doğru sarkmasına neden olur. Bu süreç, yüzün doğal genç ve dolgun görünümünün bozulmasına ve yaşlı bir ifadeye yol açabilir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, konuylaile ilgili merak edilenleri ve yapılabilecekleri sizler için anlatıyor.
#GüzellikArkeologların 19'ncu yüzyılın sonlarında keşfettiği Antik Mısır mumyaları o günden bu yana merak uyandırıyor. Mumyalama işlemlerinden tabutlardaki süslemelere pek çok detay, mumyaların basit birer tarihi eserden fazlası olduğunu çok net bir biçimde ortaya koyuyor. Son olarak ABD'de yapılan bir keşif, 3.000 yıllık bir gizemi aydınlatırken mumyalama sürecine dair hiç bilmediğimiz detayları da gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar...
#SeyahatAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#Çalışan2025-2027 yıllarını kapsayan yeni Orta Vadeli Program’ın (OVP) içerdiği emeklilerle ilgili düzenlemeler netleşmeye başladı. Edinilen bilgilere göre, ekonomi bürokrasisi sosyal güvenlik sisteminde dengeyi sağlamak için birçok seçeneği masaya yatırdı. Tartışılan öneriler arasında çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası alınması formülü öne çıktı. Yetkililere göre, alternatif seçenekler de tartışılıyor.
#Genel Sağlık SigortasıAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#Alzheimer16 yaşında girdiği yarışma onu renkli dünyayla tanıştırdı. Ardından sunuculuk, oyunculuk geldi. “Geçmişte keşke ünlü olmasaydım, başka bir yoldan gitseydim dediğim oldu” diyor. Hep üretiyor, kendini keşfetmekten çekinmiyor: “Karanlıktan kaçmadım, karanlığın en dibine gidip kendimle çalışmaya devam ettim.” Şebnem Dönmez bu sezon hem ‘Chaplin’ oyunuyla sahnede hem de ekranda olacak. Onunla aşkı, 90’lardan günümüze şöhreti, hayatını ve spiritüel çalışmalarını konuştuk.
#Şebnem DönmezBirbirlerini bulmuş, ortak bir gelecek hayal eden iki insan; ama Vahşi Batı’nın kanun tanımaz yüzü onların kapısını çalıyor. Viggo Mortensen’in yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı ‘Dünyanın Sonuna Doğru’ hüzünlü bir western öyküsü anlatıyor. Filmde kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan kadın karakteri Vicky Krieps canlandırıyor.
#Uğur VardanTürkiye’de mesleki eğitimle ilgili tartışmalar çoğunlukla doğru zeminde ilerlemiyor. Gün geçtikçe değeri daha da iyi anlaşılan mesleki eğitimin önemi konusunda bir mutabakat var, buraya kadar bir sorun yok. Ancak, konu bu mutabakatın nasıl hayata geçirileceği, yani mesleki eğitimin nasıl güçlendirileceğine geldiğinde tartışma bağlamından tümüyle uzaklaşıyor. Geldiğimiz noktada mesleki eğitime dair tartışmaların ’herkesin üniversiteye gitmesi yerine çoğu öğrencinin mesleki eğitime yönlendirilmesi’ fikriyle ‘mesleki eğitimin çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığı’ iddialarına kadar aşırı uçlar arasında savrulduğunu görüyoruz.
#Konuk YazarOkul öncesi eğitim, başlangıçta özellikle çalışan aileler için bir sığınak olarak değerlendirilmiş ve eğitimin temelini çocukların bakımı ve çeşitli temel becerilerin kazandırılması oluşturmuştur. Zaman içinde gelişen eğitim literatüründe ayrı bir konu alanı haline gelen okul öncesi eğitimin sağladığı faydalara yönelik yapılan çalışmalar bu eğitim kademesinin çok boyutlu katkılar sağladığını ortaya koymuş, bu katkıların sonucunda eğitim sistemlerinde hızla yaygınlaştırılmaya başlandı. Bugün, okul öncesi eğitimi almanın sağladığı getirilerin eğitimin ötesine geçtiğini; istihdama geçişten yaşam doyumuna kadar birçok yaşam göstergesinde önemli avantajlar sağladığı biliniyor.
#Konuk YazarDÜNYA Sağlık Örgütü’nün son paylaşımlarına göre her yıl 4 milyondan fazla insan, kilo fazlalığı ve obezite sonucu yaşamını kaybediyor. Diğer yandan dünyada 1 milyardan fazla insan, hali hazırda metabolik sendrom tanı ölçütlerini karşılayabiliyor. Beden kitle endeksinin 25’in üzerinde olması halinde kilo fazlalığından, 30’un üzerinde olması halinde ise obezite ya da diğer adıyla şişmanlıktan söz etmekteyiz. Fast-food ve raf ömrü uzun market gıdalarının ulaşılabilirliği ve tüketimi arttıkça, obezite artık sadece orta yaş ve üzeri popülasyonun değil, çocuk ve gençlerin de sorunu haline gelmeye başladı. Duygudurum Vakfı (DUVAK) Başkanı, Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji Bipolar Network Üyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Yıldız, neden kilo veremediğimizi anlattı...
#1Anne-baba olarak, çocuğunuzun okulda iyi çalışmasını, başarılı olmasını ve iyi bir karne almasını istersiniz. Bu beklentiler doğrultusunda, çocuğunuz size göre yeteri kadar iyi olmayan bir karneyle eve geldiğinde nasıl tepki vereceğiniz konusunda zorlanabilirsiniz.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ başlığıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için MEB’in internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek.
#Müfredatİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarTFF 2.Lig ekibi Bucaspor 1928 forması giyen 34 yaşındaki forvet Ömer Şişmanoğlu, Beşiktaş kariyeri başta olmak üzere Süper Lig’deki günlerine dair flaş açıklamalarda bulundu. Başarılı futbolcu, beraber çalıştığı teknik direktörler Slaven Bilic, Şenol Güneş ve Aykut Kocaman dönemlerine dair bilinmeyenleri anlattı.
#Ömer ŞişmanoğluReal Madrid’de Arda Güler, Juventus’ta Kenan Yıldız, Beşiktaş’ta Semih Kılıçsoy, Galatasaray’da Ali Turap Bülbül… Onlar Türk futbolunun ‘altın jenerasyon’u... U17 Milli Takımı’nda da birlikte görev alan bu genç yetenekleri o dönem çalıştıkları teknik direktör Soykan Başar ve Beşiktaş ile Galatasaray’da teknik sorumluluklarını yapmış Semih Sezerli’ye sorduk. Türk futbolunun yeni yıldızlarının başarı formüllerini, yetişme çağlarını konuştuk.
#U17İstanbul Bilgi Üniversitesi Afetler ve Ruhsal Travma Mükemmeliyet Alanı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında deprem seminerleri düzenledi. “Deprem Riskini Anlama ve Anlamlandırma” başlıklı seminerde konuşan Doç. Dr. Ersin Uygun, “Depreme maruz kalan bireyleri en çok etkileyen şey belirsizlik. İnsanlar alışmak istiyorlar ama neye alışacaklarını bilmiyorlar” dedi.
#118 Eylül’de Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezine yapılan Türkiye çıkarmasında lansmanı yapılan Global Turks par Excellence platformu, geniş çaplı bir projeye hazırlanıyor. Platformun kurucu lideri Ayşegül Dicle Aydın, robot çağının Türk liderlerini yetiştirmek üzere üniversite, özel sektör ve kamunun yer alacağı bir ‘Liderlik Akademisi’ kurulacağını söyledi.
#Birleşmiş Milletler