Kültür Mantarı haberleri sayfasında Kültür Mantarı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 590 Kültür Mantarı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Antalya’da arkadaşının kızının kültür mantarında zehirlenmesinden etkilenen Mantar Uzmanı 58 yaşındaki Yetkin Karakaya ve proje arkadaşları, 4 yıllık çalışma sonucu 27 derece sıcaklığa ulaşan cam serada kültür mantarı yetiştirmeyi başardı. Serayı havalandırma ve sisleme yöntemiyle nemlendiren üç arkadaşın amacı, herhangi bir kimyasal madde kullanmayıp doğal mantar torfunda yetiştirdikleri ürünün klimaya ihtiyaç olmadan yetiştirilebildiğini göstermek ve bunu tüm ülke geneline yaymak.
#AntalyaDoğal alanlarda kendi kendine yetişen ve yapısında zehirli madde yer alan şapkalı mantarların kurutulmuş, taze ya da konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi ile birlikte ortaya çıkan bir mantar türüdür. Bu mantarın bilinmeden yenmesi ise ölümle bile sonuçlanabilecek çok ciddi bir zehirlenmeye neden olur. Kültür mantarı zehirli midir ve zehirler mi sizler için derledik.
#Kültür MantarıKültür mantarı; bilhassa Uzak Doğu taraflarında çok yaygın şekilde kullanılan ve şifa olması adına tüketilen besinler içerisinde yer almaktadır. Kendisine özgü bir tada sahip olmasının dışında, kültür mantarının yenip yenmemesi hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Kültür mantarı; çok sık tüketilen ve tarifleri yapılan bir mantar çeşididir. Peki kültür mantarı nasıl pişirilir? Kültür mantar sote nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kültür MantarıLezzetiyle sofralarda geniş yeri olan mantarlar, birçok kişinin de gelir kapısı. Çoğunlukla hobi olarak başlayıp para kazanan yetiştiricilerin sayısı artıyor. Hem soframıza gelen ‘akıllı’ türleri hem de doğada kendi başına yetişip bir köyü ‘göçürecek’ kadar zehirli olanlarıyla mantarlar doğanın gizemli canlıları; yakından tanıyalım...
#MantarSevimli bir görüntüye sahip olması ile beraber aynı zamanda kültür mantarı önemli faydalar sağlayan türler içerisinde yer almaktadır. Bu yüzden günümüzde yaygın değerlendirilen ve aynı zamanda merak edilen mantarlar içerisinde geliyor. Peki, Kültür mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Kültür mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Kültür Mantarı NedirUZMANLAR, doğadan tecrübesiz kişilerce toplanan mantarların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mine Pakkaner, doğadan toplanan mantarların zehirli olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Rus ruletinde bile 6 taneden bir tanesi size gelebilir. Fakat topladığınız iki mantardan biri zehirli. Zehir olan ile olmayan mantarı ayırt edebilmek için uzman olmak gerekiyor. Mantar zehirlenmelerinin geri dönüşü de yok. Ağır karaciğer ve böbrek tahribatına neden olabilir" dedi.
#Mantar Fiyatlarıİstiridye mantarı, son zamanlarda lezzeti ve pratikliğiyle ön plana çıkan malzemelerden. Üstelik çok esnek bir malzeme olduğundan birçok tarifte kullanılabiliyor. Tadı ve dokusu ile kırmızı ete benzediği için vegan ve vejetaryenlerin de gözdesi olan istiridye mantarıyla yapabileceğiniz birkaç tarif derledik. Arzu ederseniz bu fikirlerden yola çıkarak kendi tariflerinizi de üretebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...
#İstiridye MantarıBurdurlu Mustafa Külür, 10 yıl önce kaymakamlıktan aldığı 15 bin liralık krediyle kurduğu kültür mantarı tesisiyle köylüye örnek oldu ve kentten köye göçün önünü açtı Köylüler, bahçelerinde kurdukları iklimlendirme özelliğine sahip 150 üretim odasında ürettikleri yıllık ortalama 1800 ton mantarı Antalya, Muğla, İzmir, Bursa ve Samsun gibi illere gönderiyor. Kültür mantarcılığını köye getiren kişi Külür: "Göç veren bir köy iken artık gidenlerin neredeyse tamamı geri dönüp köyde mantar işi yapmaya başladı."
#Kültür MantarcılığıMERSİN’in Erdemli İlçesi’nde 3 yıldır kütük üzerinde kayın mantarı üretimi yapan üretici Durmuş Ali Saydam, yılda 4 ton üretim yapıyor. 600 mantar kütüğü ile Mersin’in en büyük üretim alanına sahip olan Durmuş Ali Saydam, hedefinin dış ülkelere ihracat yapmak olduğunu söyledi. 2015 yılında kütüklere ektiği mantarların ilk hasadını yapan üretici Saydam, 3 yılda üretimini 10 katına çıkartmayı başardı.3 yıl önce köylü çiftçilerin gelirlerini arttırmak ve sosyal ormancılık faaliyetlerini arttırmak için Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün başlattığı kültür mantarı (Kayın) yetiştiriciliği kapsamında 60 kütükle işe başlayan Durmuş Ali Saydam, kısa sürede üretimini 600 kütüğe çıkartarak yılda 4 ton mantar üretmeyi başardı. Saydam, "Çiftçilikle uğraşıp yılda 5 bin TL gelir elde ederken şimdi kayın mantarından yıl da 50 bin liraya kadar gelir elde edebiliyorum. Kayın mantarı yetiştirmeye başladıktan sonra mahallemizde birçok kişi de mantar yetiştirmeye başladı. Onlara da bir şekilde destek oluyorum. Daha önce hayvan yetiştirilen ahırlarda şimdi kayın mantarı yetiştirilmeye başlandı" dedi.
#MersinAYDIN’ın Karacasu İlçesi’nde 2 çocuk annesi, 38 yaşındaki Gülden Kayış, sıfır sermayeyle başladığı kültür mantarı yetiştiriciliği işinden yılda yaklaşık 50 bin lira gelir elde ediyor. Çocuklarını tek başına yetiştiren Gülden Kayış, kazandığı parayla onların eğitimini, diğer yandan evinin geçimini sağlıyor.
#Kültür MantarıMantarı çok seviyorsunuz değil mi? Besleyici değeri son derece yüksek ve tadı ete çok benzeyen mantar içine girdiği tüm yemeklere farklı bir tat katıyor. Özellikle vejeteryanların sıkça tercih ettiği mantarları satın alırken çok büyük özen göstermek gerekiyor. Mantarı satın alırken kültür mantarı olmasına dikkat edilmeli? Peki mantar satın alırken başka nelere dikkat etmeliyiz?
#Mantar Alırken Ambalajlı Ürünleri Tercih EdinMasterChef Beef Wellington tarifi, programla beraber izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Bifteğin krepe sarılmasıyla servis edilen bu leziz yemek, İngiliz kökenli bir tarif. Ancak ülkemizde de menülerde sıklıkla kendine yer buluyor. Peki evde Beef Wellington nasıl yapılır, malzemeleri neler? Akşam sofrasında farklı bir şeyler denemek isterseniz, yapılışı hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Beef Wellington TarifiBaşkentte yüzde 45’lik bir alanda tarım yapıldığını belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, işlenen tarımsal arazilerin son 19 yılda yüzde 15 azaldığına dikkat çekti. Atar, “Ankara’da tarımın gelişmesi için öncelikle şehirdeki tarım arazilerinin korunması ve verimli kullanımının teşvik edilmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
#AnkaraKastamonu'da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ormanlık alandan toplanan mantarlar sebebiyle 100'den fazla kişi zehirlendi. Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Sevim, şehir efsanesi haline gelen yanlış bilgiler sebebiyle mantar zehirlenmelerinin yaşandığını belirterek kültür ya da kanlıca mantarının, uygun şartlarda saklanmaması durumunda insanları zehirleyebileceğini ve ölüme ölüme yol açabileceğini söyledi.
#KastamonuKastamonu'da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ormanlık alandan toplanan mantarlar sebebiyle 100'den fazla kişi zehirlendi. Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Sevim, şehir efsanesi haline gelen yanlış bilgiler sebebiyle mantar zehirlenmelerinin yaşandığını belirterek kültür ya da kanlıca mantarının, uygun şartlarda saklanmaması durumunda insanları zehirleyebileceğini ve ölüme ölüme yol açabileceğini söyledi.
#MantarYemek yaparken birbirinden farklı malzemeler kullanılabilir. Özellikle de mantar her türlü yemeğe yakışan besinlerden biridir. Mantarın nasıl temizleneceği ise çok fazla bilinmiyor. Mantar nasıl temizlenir? Mantar yıkanır mı, kültür mantarı nasıl temizlenmeli? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#MantarYılbaşı sofraları için hazırlıklar başlarken, yılbaşı yemekleri arayışları sevdiklerine görkemli sofralar hazırlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Peki, yılbaşı sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız hindi tandırdan, balkabağı çorbasına ve yılbaşı mezeleri ile mükellef bir yılbaşı menüsü!
#Yılbaşı MenüsüŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#Mantarİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Sponsorlu İçerikİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Tarımsal ÜretimMalum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞYemek yapmayı seven kişiler birçok tarifi zevkle denemektedirler. Yemek yapmayı bilmeyen kişiler bile ölçülü tarifler eşliğinde çok güzel yemekler yapabilirler. Lezzetli yemeklerden biriside fırında mantar yemeği olarak bilinmektedir. Fırında mantar nasıl yapılır? En güzel fırında mantar tarifi ve yapılışı nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Fırında MantarYOKUŞ başına geldiğinde / Bodrum’u göreceksin / Sanma ki sen / Geldiğin gibi gideceksin / Senden öncekiler de / Böyleydiler / Akıllarını hep Bodrum’da / Bırakıp gittiler. ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı o kadar güzel anlatmış ki adeta üzerine söylenecek söz bırakmamış. Gerçekten de Bodrum, 3 bin 500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimarisi, muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her ihtiyacına cevap veren farklı konseptteki nitelikli konaklama tesisleri, gastronomisi ile cennetten farksız. Ve her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. Ben de sizi bu hafta tarihin hemen yanı başında hizmet veren bir lezzet durağına götürmek istiyorum: Tyro...
#1İntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenBaşkent Ankara, işlenen tarım alanının yüzde 15’ini son 18 yılda kaybetti. Ankara Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, tarım alanlarını yok eden nedenleri ve tarımsal üretimi yeniden artıracak reçeteyi Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Ankara ÜniversitesiKültür mantarıyla hazırladığımız, kremayla zenginleştirdiğimiz davet sofralarına çok yakışan bir çorba ile başlıyoruz bugün. Eğer kültür mantarı dışında başka mantarlar varsa evinizde onlarla da hazırlayabilirsiniz. Lokantalarda, restoranlarda içtiğiniz çorbaları aratmayacak. Kremalı mantar çorbası davet sofralarında da yer verebileceğiniz pratik bir çorba. Dokusu ve harika bir çorbadır. İşte, sizler için hazırladığım kremalı mantar çorbası, patatesli sulu köfte, üç renkli irmik tatlısından oluşan Ramazan 23. gün menüsü...
#Ramazan MenüsüKültür mantarıyla hazırladığımız, kremayla zenginleştirdiğimiz davet sofralarına çok yakışan bir çorba ile başlıyoruz bugün. Eğer kültür mantarı dışında başka mantarlar varsa evinizde onlarla da hazırlayabilirsiniz. Lokantalarda, restoranlarda içtiğiniz çorbaları aratmayacak. Kremalı mantar çorbası davet sofralarında da yer verebileceğiniz pratik bir çorba. Dokusu ve harika bir çorbadır.
#Ramazan MenüsüTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#TereyağTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#Elmalı GaletteKalp-damar sağlığına iyi geliyor, kötü hücrelerle savaşıyor, antikanserojen etki gösteriyor. Metabolizmamızın düzenli çalışmasına da yardımcı olan fındığı, biraz meyve ve bitki çayıyla birlikte doyurucu bir ara öğüne çevirebiliriz. Lor peyniri, kuru üzüm ve fındıklı salatayı da akşam menülerinize eklemenizi öneririm.
#FındıkGastronomi sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü Antalya’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğu bir yerde 23-25 Eylül’de düzenlenecek FoodFest Antalya’nın sürdürülebilirliğe odaklanan programı umut vaat edici. Şehre gitmişken bölgeye özgü lezzetleri sıraladığım listeye göz atmayı ve her birini tatmayı ihmal etmeyin.
#Gastronomi