Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2023 15:06
Başkent Ankara, işlenen tarım alanının yüzde 15’ini son 18 yılda kaybetti. Ankara Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, tarım alanlarını yok eden nedenleri ve tarımsal üretimi yeniden artıracak reçeteyi Hürriyet Ankara’ya anlattı.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, başkent Ankara’nın tarım potansiyelini, işlenen tarım alanlarının neden azaldığını ve tarımsal üretimi yeniden artırmak için atılması gereken adımları Hürriyet Ankara’ya anlattı. Ankara’nın tarım potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, verimi daha da artırmak için ‘tarım arazilerinin korunması’ ve ‘verimli kullanımının teşvik edilmesi’ gerektiğini söyledi.
Başkentin kırsal bölgelerinde yaşayan nüfusun hızla düşmesinin sonucu olarak ‘işlenen tarımsal alanlarda azalma’ olduğuna dikkat çeken Atar, “Son 18 yıl içerisinde toplam işlenen tarım alanı yüzde 15’lik bir düşüş göstererek 11 milyon 545 bin 981 dekara gerilemiştir” dedi. İşte 3 soruda başkentte tarım:
1) ANKARA’DA İŞLENEN TARIM ALANI NEDEN AZALIYOR?Başkent Ankara’da tarım sektörü önemli bir ekonomik faaliyet alanı yani tarım potansiyeli oldukça yüksek. 25 milyon 632 bin dekar toplam yüz ölçümüne sahip olan başkentte, 11 milyon 636 bin 59 (yüzde 45) dekar alanda tarım yapılmaktadır. Şehirdeki tarım arazileri genellikle ova bölgelerde yer almakta. Kırsal alanlarda yaşayan nüfusun hızla düşmesinin sonucu olarak işlenen tarımsal alanlar azalmıştır. Nitekim son 18 yıl içerisinde toplam işlenen tarım alanı yüzde 15’lik bir düşüş göstererek 11 milyon 545 bin 981 dekara gerilemiştir. Tarım arazilerinin düşüşünde ‘imarlı alanların artırılması’, ‘yeni konut yapımı’, ‘hobi bahçeleri sebebiyle ortaya çıkan ticarileşme’ de etkili olmuştur. Ayrıca Ankara’nın kullanım suyu ihtiyacı sebebiyle derelerin barajlarda toplanması sebebiyle sulama imkânının ortadan kalkması da tarımsal alanların kullanımının azalmasında etkili olmaktadır.
2) ANKARA’DA TARIMSAL ÜRETİM TEKRAR NASIL ARTAR?“Ankara’nın tarımsal üretimini artırmak için özellikle şehre yakın ilçelerde tarıma önem verilmelidir. Bunun yanı sıra Ankara’nın kırsal bölgelerindeki tarım arazilerinin daha verimli kullanılması ve modern tarım tekniklerinin kullanılması da tarımsal üretimi artıracaktır. Ancak, Ankara’nın tarım sektöründeki potansiyelinin tam olarak değerlendirilmesi için bu ilçelerde özellikle organik tarımın yaygınlaştırılması, modern tarım teknolojilerinin kullanılması ve çiftçilerin eğitilmesi gibi çalışmalarla Ankara’nın tarımsal üretimi daha da artırılabilir. Ankara’da tarımın gelişmesi için öncelikle şehirdeki tarım arazilerinin korunması ve verimli kullanımının teşvik edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, tarım ürünleri işleme tesisleri, depolama ve lojistik altyapısı gibi alanlara da yatırım yapılması gerekmektedir. Ankara özelinde ve ülkemizde tarım arazilerinde yapılaşmanın veya kısaca tarım dışı kullanımının önüne geçilmelidir.
3) ANKARA’NIN TARIMSAL ÜRETİMİNDE HANGİ ÜRÜNLER VAR?Tarımsal faaliyetler özellikle Beypazarı, Nallıhan, Çamlıdere, Haymana, Çubuk, Polatlı, Kalecik, Ayaş ve Balâ gibi ilçelerde yoğunlaşmakta. Bu ilçeler, iklim koşulları ve toprak yapısı nedeniyle tarım için daha uygun olan bölgeler. Ankara’da üretilen tahıllar arasında buğday, arpa, silaj mısırı, yulaf ve çavdar bulunur. Sebzeler arasında patates, soğan, nohut, domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, pırasa, lahana, havuç ve ıspanak gibi ürünler yer alırken meyveler arasında ise elma, armut, kiraz, vişne, erik, şeftali, kayısı, üzüm ve nar bulunur. Beypazarı ilçesi özellikle havuç, ıspanak, marul (aysberg), soğan (taze), kabak (sakız), marul (göbekli) ile ön plana çıkmaktadır. Kalecik ilçesi Ankara’nın en ünlü üzüm üretim merkezlerinden biridir ve Kalecik Karası adı verilen yerel bir üzüm çeşidi yetiştirilir. Ayaş’ta üzüm, kiraz ve Ayaş dutu gibi meyve ve Ayaş domatesi ile diğer sebzelerin üretiminde oldukça önemli bir konuma sahiptir. Şereflikoçhisar, tarımsal üretimin farklı alanlarında faaliyet göstermekte. Haymana ise özellikle tahıl, sebze, şeker pancarı ve meyve üretimi ile bilinmekte. Polatlı ilçesi ise Anadolu’nun en verimli topraklarından birine sahip ve bu nedenle tahıl üretiminde oldukça dikkat çekmektedir. Öte yandan soğan, şeker pancarı üretiminde de önde gelmektedir. Çubuk da salatalığı başta olmak üzere ve tarım ürünleri açısından zengin bir bölgedir.
ANKARA’DA BULUNAN ÇİFTÇİLERE DESTEK
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak Ankara’daki çiftçilere destek verdiklerini de ifade eden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, “Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, beş araştırma ve uygulama çiftliği (Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliği, Ayaş Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama İstasyonu, Kalecik Bağcılık Araştırma ve Uygulama İstasyonu, Çifteler Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama İstasyonu, Gemlik Zeytincilik Araştırma İstasyonu) ile her yıl bitkisel ve hayvansal alanda tonlarca örnek üretim yapmaktadır. Ziraat Fakültesi olarak en önemli görevimiz tarım alanında bilimsel araştırmalar yürüterek Türk tarımını modern hale getirebilmek. Bunun yanı sıra elbette en önemli bir diğer görevimiz de üretim. Bu bağlamda yaptığımız üretimler ve üretim için uyguladığımız sistemlerle Ankara’da bulunan çiftçilere, üreticilere örnek olmak, destek olmak görevini de yerine getiriyoruz. Son dönemde kimyasal kullanmadan kültür mantarı üretimini gerçekleştirdik, ayrıca ilk kez goji berry, çörek otu, tıbbi nane ve tıbbi papatya ve aronya meyvesi ile çok sayıda tıbbi aromatik bitkinin de üretimini yaptık. Öte yandan, üniversitemiz bünyesinde yeni ürettiğimiz takviye edici gıda formunda zeytinyağımız da bulunmakta” diye konuştu.